Откриха официално реконструирания плувен басейн в Стара Загора, Таня Богомилова награди първите победители

STZAGORA.NET
*
Основно реконстуираният и модернизиран закрит плувен басейн в Стара Загора вече посреща национални състезания. Първото от тях – турнирът за деца “Русалка”, четвърто издание, се провежда днес и утре. Първите победители в него получиха днес медалите си от олимпийската ни шампионка (Сеул, 1988 г.) Таня Богомилова, генерален секретар на Българската федерация по плувни спортове, и от изтъкнатата лекоатлетка Красимира Чахова, зам.-кмет на община Стара Загора. В паузата за награждаването се състоя и церемонията по официалното откриване на басейна.

“Сдобиваме се с едно прекрасно спортно съоръжение. Това е поредното доказателство, че ръководството на община Стара Загора е ангажирано с отглеждането на здраво и надеждно поколение. Ползвайте го с отговорност, защото то е направено за целия град” – пожела Красимира Чахова. С приветствени думи към малките състезатели и стотиците гости от Стара Загора и цялата страна се обърна и Мартин Заимов, директор на Регионалния фонд за градско развитие, управляващ средствата по инициатива JESSICA, откъдето дойде финансирането в размер на 2,73 млн. лв. за реконструкцията на басейна. “Беше много трудно заради предишното състояние на сградата. Много хора работиха и свършиха чудесна работа. Браво на Общината!” – каза той, като подчерта инициативността на местната администрация, довела до реконструкцията на плувния басейн.

“Този басейн е важен за българското плуване, защото се намира в центъра на България – каза на свой ред Таня Богомилова. – Виждам, че е направено страхотно съоръжение, което може да се използва както за състезания, така и за тренировъчна база. Дай Боже, след някоя и друга година от този басейн да излезе следващият български олимпийски шампион в плуването!”

В откриването участваха и зам.-кметовете на община Стара Загора Иванка Сотирова, Янчо Калоянов, главният архитект Виктория Грозева, главният финансист Цанка Ганева, управителят на фирмата-изпълнител “Рудин” ООД Живко Желев и много граждани.

В Стара Загора работят 4 лицензирани плувни клуба. Два от тях – “Траяна” и “Августа”, имат картотекирани състезатели, които през 2016 г. са участвали в национални състезания в различните възрастови групи. За клубовете “Берое” и “Верея” картотекирането на състезатели предстои. Клубовете обучават всички възрастови групи – от 4-годишни деца, до мъже и жени.

Инвестицията в басейна е 2,73 млн. лв., от които 910 000 лв. са осигурени от Регионалния фонд за градско развитие на Инициатива „Джесика“. Басейнът е със застроена площ 1893,34 кв.м и РЗП 3946,02 кв.м. В него могат да се провеждат държавни шампионати на 25-метров басейн. Разполага с 5 тренировъчни коридора. Водната площ е разделена по средата със стационарен мост-преход на два 25-метрови участъка.

Изпълнените строително-монтажни работи осигуряват икономия на енергия и топлосъхранение, безопасна експлоатация и хигиена, едновременно с това подобряват общия естетически вид на сградата. Монтирани са метални телескопични трибуни с 2 реда седалки на балкона и с 3 реда седалки на нивото на басейна, с общо 384 седалки.

Изпълнена е вътрешна и външна топлоизолация на фасадните стени, подменена е старата единично остъклена дограма с РVС петкамерна, със стъклопакет 24 мм. Топлинно изолирани са покривът, подовете, дъното и стените на басейна.

Положени са нови подови настилки – теракота за мокрите помещения, хомогенна винилова настилка за кабинетите, клинкерни плочи за басейна и обходната зона около него, каучукова мека ударопоглъщаща настилка във фитнес залата и гранитогрес за балкона над басейна. В мокрите помещения таваните и стените са боядисани с антибактериален латекс.

По време на ремонта конструкцията на басейна е възстановена и усилена. Премахната е силно повредената долна плоча от покривната конструкция и тухлената зидария. Армировката е почистена от прах, ръжда и други замърсявания, обработена е с антикорозионно покритие. Стоманобетонните елементи са усилени с външно залепена полимерна армировка на въглеродна основа и със стоманобетонови кожуси. Конструкцията е подобрена за вертикални товари и сеизмично въздействие.

Монтирани са осветителни тела с луминесцентни лампи за мокрите помещения, прожектори за покрития плувен басейн и осветителни тела с халогенни лампи за санитарните помещения. Изградена е пожароизвестителна инсталация, осигурена и с автономно електрозахранване.

Извършена е цялостна подмяна на канализацията в сградата и на цялата хоризонтална водопроводна мрежа на ниското тяло.

С оглед на оптималния пречиствателен ефект водовливната и водовземната система на инсталацията са изпълнени така, че осигуряват вертикално движение на водния поток. Филтрацията се осъществява чрез бърз напорен пясъчен филтър с циркулационна помпа.

В помещението на басейна са монтирани 6 таванни вентилатора, които изсмукват замърсения (влажния) въздух от помещението на басейна. Поставени са нови вентилационни камери, които осигуряват необходимия свеж въздух и комфорт в помещението.

За осигуряване на топла вода в горната част на южната фасада са монтирани слънчеви колектори, с възможност топлоподаването да се пренасочва към отоплителната система или за подгряване на водата в басейна. Единият от парните котли е подменен с нов водогреен котел с възможност за регулиране на температурите в помещенията и постигане максимален ефект в комбинация със слънчевите колектори.

В двуметровата зона около сградата е изпълнена нова вертикална планировка и нова настилка с бордюри, което осигурява необходимото отводняване на площадките и алеите.

Осигурен е достъп до басейна за хора в неравностойно положение през входната врата на източната фасада, чрез рампа с наклон по-малък от 5%. Преустроена е съществуваща тоалетна и преддверие към нея, в тоалетна за хора в неравностойно положение.

Басейнът е отворен за граждани от 7.00 до 9.00 часа сутрин, от 12.00 до 14.00 и от 17.00 до 21.00 часа. В останалото време клубовете го ползват безплатно по утвърден график. В събота и неделя басейнът работи от 9.00 до 18.00 ч. само за граждани.

2.50 лв. за едно посещение е входната такса за деца, ученици и студенти редовно обучение извън обучението в клубовете. Възрастните – сами или придружни от едно дете, заплащат по 6 лв. на час.

За 8 посещения на деца, ученици и студенти картата е на цена от 12 лв., или по 1.50 лв. на час. Възрастните могат да избират между карти за 8, 12 или 20 посещения, на цени съответно 38.40, 54.00 и 75 лв. По този начин средната цена на 1 посещение с най-скъпата карта за възрастни пада до 3.75 лв. за един час.

Не заплащат входна такса лицензираните спортни клубове по плуване, осъществяващи дейност на територията на община Стара Загора за времето от 09:00 часа до 16:00 часа в делничните дни. Извън този период месечните такси за ползване на 1 коридор за 1 час дневно от клубовете е 240 лв., а за 5 коридора по час дневно – 840 лв.

Външните спортни клубове по плуване, осъществяващи дейност извън територията на община Стара Загора, заплащат по 24 лв. за 1 час в 1 коридор и по 84 лв. за 1 час в 5 коридора.

Ползването на сауна струва по 7 лв. на час за един посетител.


#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн