800 деца от цялата страна са прегледани в единствената у нас Ортопедична работилница в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
Единствената в България Ортопедична работилница в Стара Загора изработва коригиращи ортопедични средства за деца с церебрална парализа и други ортопедични проблеми. Завършването на тригодишния българо-швейцарски проект „Създаване на българо-швейцарска ортопедична работилница“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество беше отбелязан днес с Ден на отворените врати.

Официален гост на събитието бе посланикът на Швейцария Денис Кнобел, който нарече проекта забележителен. По думите му, той е резултат от партньорството между две страни, обединени в името на една цел – устойчиво развитие в бъдещето.

Швейцарският лекар д-р Бруно Франие и българската тенис-легенда Мануела Малеева разказаха спомени за първите стъпки на проекта преди 10 години, започнал с осигуряване на необходимата апаратура и обучението на кадри. Те подчертаха, че за място на работилницата е избран Стара Загора заради централното си положение и многото социални домове в региона. В нея се прилага швейцарски подход – „ортезно“ лечение, чрез което се избягват сложни операции. Методът не е популярен в България, а е изключително важен за щадящо лечение на деца с детска церебрална парализа и други сериозни ортопедични проблеми.

Зам.-кметът Иванка Сотирова коментира, че работилницата е привилегия за града. Тя подчерта, че политиката на общината е да улеснява инвестициите и насърчава присъствието на всякакви инициативи, но оказването на помощ за здравето на децата е най-важната инвестиция. „Доказателство за нуждата от работилницата е фактът, че досега са прегледани над 800 деца от цялата страна. Особено важна е възможността обучението да се мултиплицира – да се обучат лекари и медицински персонал“, сподели още тя.

Д-р Йовко Гюров представи Работилницата и новооткрития Обучителен център, швейцарските техници и българските техници, обучени по проекта. Той и д-р Франие извършват редовни ортопедични прегледи на деца от цялата страна, започнали преди десет години. Досега са изработени 100 помощни ортопедични средства – шини, ортези, протези.

Гости на Деня на отворени врати бяха областният управител проф. Веска Шошева, зам.-кметът Красимира Чахова, много лекари, студенти по медицина, дарители, партньори и др.

Работилницата е резултат от съвместните усилия на Фондация „Обществен дарителски фонд – Стара Загора” и швейцарския им партньор Фондация Суисклиникал, която е създадена през 2007 година, по инициатива на известната българска тенисистка Мануела Малеева и д-р Бруно Франие. От 2013 година работилницата се помещава в нова сграда в старозагорския кв.“Железник“, благодарение на много дарители от Швейцария и България.

Българо-швейцарската Ортопедична работилница в Стара Загора е единствена у нас и е създадена със съвместните усилия на фондация „Суисклиникал” и Обществения дарителски фонд-Стара Загора и с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария.

В своето обръщение областният управител проф. Шошева изрази удовлетворението си от вече 10-годишната дейност на българо-швейцарската Ортопедична работилница у нас, в която се преглеждат и лекуват деца не само от Старозагорска област, но и от всички краища на страната. Тя изтъкна, че иновативните методи за лечение на ортопедични заболявания, които се прилагат в нея, са преди всичко в полза на децата. В повечето от случаите модерното ортезно лечение спестява на малките пациенти болката и мъките от множество операции, изходът от които не винаги е положителен.

След изказванията официалните лица гостите имаха възможност да разгледат работилницата и учебния център към нея. Те станаха свидетели на момент на вземане на отливка от крачетата на 5-годишно момиченце, на което ще бъдат поставени ортези.

#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн