Ситуацията с хранителната интоксикация в община Николаево е овладяна

STZAGORA.NET
*
Няма нови случаи на хранителна интоксикация в населените места в община Николаево. Както вече съобщихме, на 29 март около 19:20 часа на в РЗИ – Стара Загора постъпи сигнал от телефон 112 за четирима души от с. Едрево, които са с разстройство и повръщане. На лицата е оказана първа помощ във ФСМП – Гурково. В рамките на следващите 12 часа с подобни оплаквания медицинска помощ е оказана на още 21 лица от град Николаево, с. Едрево и с. Нова махала, община Николаево, и с. Зимница, община Мъглиж.

Четирима от заболелите са хоспитализирани в Клиниката по инфекциозни болести при УМБАЛ “Проф. д-р Ст. Киркович” – Стара Загора (дете на 1,5 г. и трима мъже). Останалите 21 души са прегледани амбулаторно и са оставени за домашно лечение.

Незабавно след получаване на сигнала РЗИ – Стара Загора сформира екип от специалисти – епидемиолог, микробиолог и представители на ОДБХ – Стара Загора за извършване на епидемиологично проучване. В процеса е установено, че всички заболели са консумирали кюфтета по чирпански, доставени по програма „Топъл обяд”, финансирана с европейски средства, за социално слаби лица и възрастни хора с месечни доходи под 300 лева.

Фирмата за кетъринг, която е изпълнител по програмата, е регистрирана в Сливен. Храната е раздадена между 11:00 и 12:30 часа на 29 март в 4 пункта, като предварително е пакетирана в кухнята майка в опаковки за еднократна употреба. Заболелите са консумирали храната привечер. Оплакванията са започнали 1 час след това. Те са свързани с повръщане, разстройство, болки в корема, без температура.

РЗИ – Стара Загора информира РЗИ – Сливен и ОДБХ – Сливен за създалата се ситуация.

Незабавно е извършена проверка на фирмата за кетъринг. Взети са 48 проби – от повърхности, от съдове за приготвяне и разпределение на храната, от ръце и работно облекло на персонала. Взети са проби от храната, приготвена на 29 март, които ще бъдат изследвани в лаборатория към ОДБХ – Сливен.

Взети са секрети за микробиологично изследване на персонала в кухнята.

От ОДБХ – Стара Загора взеха отривки от външна среда от пункта за раздаване на храната в Николаево и от храна, които са предоставени за микробиологичен анализ в лабораториите на РЗИ – Стара Загора.

Екип от РЗИ – Стара Загора организира изследването на петте лица, участвали в раздаването на храната за патогенни стафилококи и чревни бактерии. Връчени са предписания на общопрактикуващите лекари за предприемане на своевременни противоепидемични мерки при поява на лица с подобна симптоматика.

Със заповед на директора на ОДБХ – Сливен кухнята майка на фирмата за кетъринг е спряна от експлоатация до изясняване на ситуацията.

Хоспитализираните болни в инфекциозната клиника са в добро общо състояние, най-вероятно ще бъдат изписани утре.
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн