Ремонтират със 7 милиона лева гарата в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
Със 7 млн. лв. по ОП “Транспорт и транспортна инфраструктура” ще бъде цялостно обновена железопътната гара в Стара Загора. До края на юни предстои да бъде стартирана обществената поръчка за инженеринга, коментира в петък министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев.

Крайният срок за реализация на отлаганата на няколко пъти процедура е 2020 година. Дотогава нов облик ще трябва да добият и гарите в Чирпан и Нова Загора.

Служебният министър на транспорта ще остави в наследство на бъдещия кабинет пълната документация за водените преговори с три китайски банки, които да финансират обновяването на подвижния жп състав. Предвижда се да бъдат закупени нови 15 интерсити и 20 мотрисни влака, които ще могат да развиват скорост от 160-200 км/час. При запазване темпото на водените до момента преговори влакосъставите ще започнат да пристигат в България през 2020-2021 година.

От Стара Загора министър Алексиев отпътува за Бургас със специален влак, който трябваше да измине разстоянието за рекордното време от час и 55 минути.

По този начин се финализира проектът “Рехабилитация на железопътната инфраструктура в участъци от жп линия Пловдив-Бургас” на обща стойност 461 116 268 лв. с ДДС. Средствата са от Кохезионния фонд на ЕС, национално съфинансиране и 139 млн. лв. от ДП “НКЖИ”. Изпълнител е “Джисиеф – СК13 – Трейс Рейлинфра консорциум”.

“Старозагорски новини”
Христо ДИМИТРОВ
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн