ЦИК разпредели мандатите в 44-тото Народно събрание. От Стара Загора депутати изпращат 5 политически сили

STZAGORA.NET
*
Централната избирателна комисия излезе с очакваното разпределение на мандатите в 44-тото Народно събрание.

Победител в парламентарните избори е ПП ГЕРБ, която печели 95 мандата с подадените за нея 1 147 292 гласа. На второ място с 80 мандата (955 490 гласа) е коалиция “БСП за България”. 27 мандата с 318 513 подадени гласа печели коалиция “Обединени патриоти – - НФСБ, Атака и ВМРО”. 26 депутати с 315 976 подадени за партията гласа се разпределят на ДПС. 12 мандата с 145 637 гласа взема и ПП “Воля”.

В Стара Загора по 4 мандата имат ГЕРБ (54 756 гласа) и “БСП за България” (49 217 гласа). По един депутат изпращат в парламента коалиция “Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО” (15 856 гласа), ДПС (12 504 гласа) и “Воля” (6401 гласа).

Първичното разпределение на мандатите, преди преразпределението на остатъците, които носят допълнителен мандат за партиите и коалициите от партии след прилагането на метода на Хеър-Ниймайер, за 27-ми Старозагорски избирателен район е следното:

От цифрите в таблицата се вижда, че в 27-ми МИР ГЕРБ и Обединените патриоти са спечелили брой гласове, надхвърлящи квотата за отредените им мандати, а “Воля”, ДПС и БСП са получили вид “доверие в аванс”, тъй като не постигат пълната квота за окончателно разпределените им мандати – съответно 1, 1 и 4. Като на ДПС и БСП е додадено съвсем малко, за да закръглят мандатите си, а на “Воля”, на която не достигаха гласове за почти половин мандат, е додадено доста повече, за да вкара свой представител в парламента от Старозагорския избирателен район.

Избрани за народни представители от 27-ми Старозагорски МИР са следните кандидати:

ПП ГЕРБ:
Емил Христов, Борис Кърчев, Маноил Манев, Радостин Танев.

Коалиция “БСП за България:
Драгомир Стойнев, Донка Симеонова, Георги Гьоков, Спас Панчев.

Коалиция “Обединени патриоти”:
Маргарита Николова

ДПС: Халил Летифов

“Воля”: Кръстина Таскова

Преференциалното гласуване пренареди някои от листите. Така второто място след водача заемат шестият в листата на “Воля” Иван Банчев, деветата в листата на ДПС Елифе Кискинова и десетата в листата на БСП Донка Симеонова, която единствена от получилите 7 и повече процента преференции попадна на място, което я изпраща в Народното събрание. Над 7% преференции има и вторият в листата на Обединените патриоти Антон Андонов, но неговото място остава непроменено, без да може да измести водача на листата.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн