Позиция на Съюза на репресираните в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
Уважаеми сънародници, българи!

За пореден път ставаме свидетели на подмяна на истината, на човешките ни ценности и морал. 27 г. не ни се позволява да направим обективен и точен прочит на най-новата ни история. И в това се крие причината днес да нямаме свободно демократично общество, както и да се намираме на последните места в европейските (и не само) класации. Задаваме ли си въпроса кои са причините за това – олигархичният модел на управление създаден от БСП/БКП след 1989 г., корените на които се крият още в деветосептемврийския преврат през 1944 г. Когато с невиждани в българската ни история терор и смърт, и с помощта на чужда армия, в България бе наложен болшевишко-сталински режим.

В разпространената декларация на БСП – Стара Загора относно паметната плоча за жертвите от т.н. народен съд виждаме абсолютни неистини и откровени лъжи, на които противопоставяме неоспорими факти, които лесно могат да бъдат проверени. Твърди се, че „народният съд е ангажимент на България по Парижкия мирен договор от 10.02.1947″. Това не е истина, тъй като Народният съд действа от декември 1944 г. до април 1945 г., т.е. преди подписването на мирния договор. Комунистическият народен съд е извънреден съд и е в противоречие с действащата тогава Търновска конституция.

В декларацията на БСП се твърди още, че плочата погазва паметта на антифашиста Гео Милев. За справка Гео Милев е убит през май 1925 г., т.е. много преди събитията, с които има ангажимент да се занимава т.нар. народен съд.

По времето на действието му министър-председател на страната е Кимон Георгиев – политическа фигура на управляващия през 1925 г. Демократически сговор, както и на Отечествения фронт през 1945 г.

Поставената плоча е в синхрон с чл.2, ал.3 от Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен (Държавен вестник, бр.37 от 5.05.2000 г.)

Нюрнбергският процес осъжда на смърт общо 12 души, а само в Стара Загора т.нар. народен съд произнася 41 смъртни присъди, без да се споменават избитите без съд и присъда.

Бог да пази България!

СНЦ „Съюз на репресираните в Стара Загора“
Инициативен комитет: Евгений Спиров, Кристиан Петков

#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн