Над 25 ползватели на програмата “Топъл обяд” са с признаци на хранителна интоксикация

STZAGORA.NET
*
На 29 март около 20 ч. на тел. 112 е получен сигнал за стомашно неразположение на жители от град Николаево и селата Едрево и Зимница. Веднага за случаите са уведомени РЗИ-Стара Загора, ОДБХ и областния управител проф. Веска Шошева. Сформирани са екипи, които да проверят ситуацията и да вземат веднага адекватни мерки в помощ на заболелите хора. Екипите са работили през цялата нощ.

До 1 ч. снощи до спешните центрове в Мъглиж, Гурково и Стара Загора са били извозени и обслужени 25 души. Към този момент хоспитализирани в Клиниката по инфекции на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович” са 5 души – едно дете на годинка и половина, трима мъже и една жена. Данните са в динамика, възможно е да се променят във времето.

Предполага се, че заболелите от двете села са получили хранително натравяне, след като са консумирали топъл обяд по социална програма. Взети са проби от храните, които им са раздавани. Ситуацията се следи от всички институции, ангажирани със случая.
*
Над 25 души от град Николаево, селата Едрево и Нова махала, община Николаево и от село Зимница, община Мъглиж, са с признаци на хранителна интоксикация, съобщиха от РЗИ – Стара Загора.

Сигнал за първите четири случая в село Едрево е постъпил в 19:20 часа на 29 март на дежурния телефон в РЗИ – Стара Загора. Незабавно е изпратен екип.

До сутринта на 30 март броят на хората със стомашно-чревни оплаквания е над 25, но е възможно броят им да нарасне. Хоспитализирани са петима души – едно дете на 1,5 г. и трима мъже и една жена в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович”. Състоянието им е добро.

Всички пострадали са включени в програмата “Топъл обяд”, финансирана с европейски средства, която се изпълнява в общините Николаево и Мъглиж. Храната се доставя от фирма за кетъринг, регистрирана в област Сливен.

Проверката на инспекторите установи, че се касае за лошо съхранение на храната от страна на самите ползватели, без хладилни условия.

Взети са проби от хората с оплаквания и резултатите от микробиологичните изследвания ще станат ясни най-рано в събота.

Ще бъдат направени изследвания на хората, които раздават храната в пунктовете. РЗИ – Стара Загора уведоми РЗИ – Сливен и Областна дирекция по безопасност на храните – Сливен да се извърши проверка на фирмата за кетъринг.

Уведомени са кметовете на населените места, както и общопрактикуващите лекари да проследят състоянието на хората, които са бенифициенти по програмата “Топъл обяд”.

Предприемат се всички необходими противоепидемични мерки от страна на РЗИ – Стара Загора.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн