Сбирка с 345 препарирани животни, птици, риби и др. откри Регионалната дирекция по горите – Стара Загора

STZAGORA.NET
*
Природонаучна сбирка от 345 експоната на бозайници, птици, влечуги, земноводни, риби, ракообразни и мекотели откри вчера Регионалната дирекция по горите в Стара Загора. Изложбата се намира в сградата на дирекцията на ул. “Граф Игнатиев” 26. Лентата прерязаха зам.-кметът на Община Стара Загора Йордан Николов, директорът на РДГ инж. Петър Заяков и директорът на VI-то основно училище Дарина Гайдарова.

Сбирката ще бъде отворена за посещения всеки ден от 9 до 12 ч. и от 13 до 16 ч. Входът е безплатен. Залата е непосредствено до главния вход на Регионалната дирекция по горите и ще се отваря при посещения от служител на дирекцията. Предварителни заявки се приемат на тел. 042 639 737.

Природонаучната сбирка от препарирани животни е съставена от експонати, предоставени от Шесто основно училище и допълнена с експонати от РДГ Стара Загора. Идеята за нея е на двама бивши възпитаници на училището – кмета на Стара Загора Живко Тодоров и Валентин Тотев, председател на Клуба по спортен риболов “Стара Загора” – съобщи инж. Петър Заяков. Голямата цел е това богатство да бъде достъпно за младите хора в Стара Загора.

Експонатите от VI-то основно училище са изработени от учителя Владимир Гавраилов Власков в периода 1935-1968 г., а тези на РДГ – от доцент Евгени Райчев от Тракийския университет. По-голямата част от експонатите преди подреждането им в експозицията са реставрирани основно също от доц. Райчев и служители на РДГ.

Владимир Власков е роден през 1905 г. в Ямбол. Става учител в родния си град и постепенно усвоява препарирането на животни. От 1946 до 1949 г. работи като учител в Казанлък, след това в Свищов, където попълва сбирката си от сладководни риби. През 1953 г. се завръща в Казанлък и намира работа като учител в гр. Мъглиж, където работи до пенсионирането си през 1960 г. Като страстен ловец обикаля цялата страна и събира различни животни за попълване на сбирката си, което върши до края на живота си през 1976 г.

Първоначално сбирката е наброявала 850 екземпляра. Първата изложба е направена в Казанлък през 1947 г. Тогавашният кмет на града откупува около 500 експоната, а останалите около 350 експоната са закупени от Общинския съвет в Стара Загора, който по-късно ги предоставя на VI-то основно училище. През август 2016 г. сбирката е преместена в сградата на РДГ.

По-голямата част от експонатите са на защитени видове, а останалите са обект на лов.



#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн