Нива на безработицата и заетостта в общини Стара Загора и Опан – февруари 2017 г.

STZAGORA.NET
*
1. Безработица – състояние, равнище и динамика

По данни от административната статистика на Агенция по заетостта през месец февруари в Бюрата по труда на област Стара Загора са се регистрирали 9136 безработни и равнището на безработица е 6,2 на сто, с 2,0 процентни пункта по-ниско от стойността на показателя за страната. Спрямо предходния месец, равнището на безработица остава непроменено, а регистрираните безработни намаляват с 46 души. С най-ниско равнище на безработица е община Стара Загора – 3,5 на сто, а с най-високо – община Николаево – 52,4%.

Регистрираните безработни в Дирекция „Бюро по труда” Стара Загора през месец февруари също намаляват. Общият им брой достигна 2815. Равнището на безработица е 3,6 на сто и намалява спрямо предходния януари с 0,1 процентни пункта. Намалението в общия брой на регистрираните безработни спрямо предходния месец е с 87 души. По общини стойността на показателя е съответно: община Стара Загора – регистрирани безработни 2752, равнище на безработица – 3,5 на сто; община Опан – регистрирани безработни 63, равнище на безработица – 10,0 на сто.

В общата съвкупност на безработните се запазва доминиращият дял на жените – 1611 (57,2 на сто). Сравнението с предходния януари показва намаление с 0,1 процентни пункта. Най-висок остава относителният дял на жените специалисти – 44,9 на сто през февруари, 44,1 на сто предходния януари. Намаляват безработните в младежка възраст (334 през месец февруари, 356 предходния януари). Сред тях преобладават безработните на възраст 25-29 години – 237, тоест 71,0 на сто от всички младежи, регистрирани в отчетния месец. Месечният брой на безработните в активна трудоспособна възраст е 1451, с 1,6 на сто по-малко от регистрираните на възраст 30-50 години през януари. Намалява месечният брой на безработните над 50 години – 1030 в отчетния месец, 1072  през месец януари.

С 16,4 на сто намаляват новорегистрираните безработни (423 през месец февруари, 506 предходния януари), като 270 (63,8 на сто) са освободени от частния сектор. В зависимост от предмета на икономическата дейност, най-много продължават да са новорегистрираните безработни от сектор услуги – 176, индустрия – 104 и търговия – 76.

 

2. Динамика и структура на заетостта

В отчетния месец са обявени 473 работни места. Заявените работни места на първичния пазар са 396, с 35,6 на сто повече от заявените предходния януари. Частният сектор е заявил 303 места – 64,1 на сто от местата. Делът му нараства от 55,8 на сто през януари до 64,1 на сто от вакантните длъжности в отчетния месец. През месец февруари 385 – 81,4 на сто от заявените работни места са за безработни без квалификация.

По програми за заетост и обучение през месец февруари са обявени 77 работни места: 10 по национални програми за заетост, 10 по други програми и 57 по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

Безработните постъпили на работа в отчетния месец са 393, жените – 219, младежите – 94, продължително безработните – 20, безработните с намалена работоспособност – 8.

 

3. Изпълнение на активната политика по заетостта

Активната политика оказва влияние върху състоянието на пазара на труда и ограничава безработицата. Субсидираната заетост е важен инструмент за осигуряване на заетост на безработни от неравнопоставените групи на пазара на труда, които много трудно се реализират на първичния пазар. В резултат на провежданата активна политика, намалява средномесечният брой на регистрираните безработни в почти всички групи в неравностойно положение.

По програми за обучение и заетост през месец февруари работят 67 безработни.

Национална програма „Асистенти на хора с увреждания се реализира с цел предоставяне на грижи в семейна среда на хора с трайни увреждания или тежко болни самотни хора, чрез осигуряване на заетост за безработни с качества и опит като лични асистенти. В отчетния месец по програмата не работят безработни.

Съществуват и други програми, по които Бюрото по труда има сключени договори с работодатели и те успешно се изпълняват:

За да се осигурят възможности за придобиване на трудов стаж от младежи, завършили висше образование и да се улесни прехода между образование и заетост, се реализира програма „Старт на кариерата“. С осигурена заетост по програмата в отчетния месец са 3 безработни младежи.

Програма „Мелпомена” осигурява заетост на безработни със специфични умения и опит в театралното и оперното изкуство. През месец февруари по програмата работят 9 безработни.

Не отслабва интересът на работодателите към Националната програма за заетост и професионално обучение на хора с трайни увреждания.  Две са причините за неотслабващия им интерес: увеличаващ се брой на регистрираните безработни с трайни увреждания и финансиране със средства от държавния бюджет на разкритите за срок от 24 месеца работни места. През месец февруари по програмата работят 18 безработни с трайно намалена работоспособност.

По национална програма „Активиране на неактивни лица” в дирекцията работят един психолог, 1 мениджър на случай и 1 младежки медиатор. В резултат от реализацията на дейностите по програмата, 2 неактивни лица са се регистрирали през отчетния месец като безработни.

Национална програма „Помощ за пенсиониране” е предназначена за безработни, на които не достигат до 24 месеца възраст за придобиване  право на пенсия по чл.68, ал.1 от Кодекса за социално осигуряване. През февруари по програмата работят 5 безработни.

Основна цел на Програмата за обучение и заетост на продължително безработни лица е повишаване пригодността за заетост на продължително безработните, чрез включването им в обучения за професионална квалификация и субсидирана заетост. В отчетния месец по програмата работят 16 безработни.

Регионалната програма осигурява заетост до 6 месеца на безработни в дейности по почистване, поддържане и озеленяване на паркове, зелени площи, площади, гробищни паркове. През месец февруари по програмата работят 13 безработни.

По мерки за заетост в отчетния месец работят 26 безработни. Насърчителните мерки за заетост са насочени към работодатели, които разкриват работни места и наемат на тях безработни от застрашените целеви групи на пазара на труда.

•             чл.36, ал.1 от Закона за насърчаване на заетостта осигурява заетост на младежи до 29 години. През месец февруари по мярката работят 16 безработни младежи.

чл.50 от Закона за насърчаване на заетостта е за първите пет разкрити места от работодатели – микро предприятия. В отчетния месец по мярката работят 5 безработни.

чл.53а от Закона за насърчаване на заетостта е за самотни родители или осиновители с деца до 5 годишна възраст. През месец февруари по мярката работи една самотна майка.

         чл.55а от Закона за насърчаване на заетостта е за безработни над 50 годишна възраст. В отчетния месец по мярката работят 2 безработни.

чл.55в от Закона за насърчаване на заетостта е за продължително безработни лица. В отчетния месец по мярката работят 2 безработни.

 

4. Реализация на схеми по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 

1. Схема BGО5М90PO01-1.2014.001 - проект „Младежка заетост” осигурява възможност на работодателите да наемат младежи в две направления: стажуване и обучение по време на работа. Проектът стартира през месец септември 2014 година. Подадените заявки от работодатели са 236. Заявените работни места – 783, а включените в заетост безработни младежи – 166.

2. Схема BGО5М90PO01-1-005-0001 проект „Обучения и заетост за младите хора” се реализира с цел обучение с ваучери и включване на безработни младежи до 29 годишна възраст в заетост. За директна заетост заявките от работодатели са 30, разкритите работни места – 72, а включените в заетост безработни младежи – 38.

3. Схема BGО5М90PO01-1.010 проект „Обучения и заетост” се реализира с цел обучение и включване в заетост на продължително безработни, лица с основно или по-ниско образование, безработни на възраст над 54 години. Подадените заявки от работодатели са 13, заявените работни места – 41, а включените в заетост – 40.

В страната: 60 хиляди безработни по-малко в сравнение с миналия февруари

Броят на регистрираните безработни лица в бюрата по труда през февруари е 269 642. Той намалява със 107 души спрямо предходния месец, но в сравнение с февруари 2016 г. броят им съществено се свива – с 59 968 лица или 18.2% по-малко.

През февруари 2017 г. административната статистика на Агенцията по заетостта отчита равнище на регистрирана безработица от 8.2% , колкото и през месец януари. В сравнение с февруари миналата година безработицата се свива значително – с 1.8 процентни пункта.

През февруари работа са започнали общо 16 791 безработни лица, от които 15 531 – на първичния пазар на труда. В субсидирана заетост са включени 1 260 безработни. От тях 758 лица са започнали работа по програми и мерки за заетост от ЗНЗ. По схеми на ОП РЧР на работа са постъпили 502 безработни лица.

В бюрата по труда са заявени 15 060 свободни работни места на първичния пазар. От тях частният сектор е обявил 11 852, които са 78,7% от всички заявени свободни работни места през месеца. В сравнение с януари броят на заявените свободни работни места на първичния пазар нараства с 16,6% или с 2 528 броя.

Най-голямо търсене на работна сила по сектори на икономиката през месец февруари е регистрирано в преработващата промишленост (4 233 места), следват търговията (2 466), хотелиерството и ресторантьорството (2 119), селското стопанство (1 091), административните и спомагателните дейности (725), транспорта, складирането и пощите (687), строителството (648), образованието (462) и др.

Най-търсените професии в бюрата по труда през февруари са сервитьори, бармани, камериери, аниматори; оператори на машини в преработвателната промишленост; шивачи, кроячи, гладачи; квалифицирани работници в промишлеността (заварчици, шлосери, автомонтьори); общи работници в строителството; продавачи и касиери в търговията; шофьори; монтажници; общи работници в промишлеността. От специалистите с висше образование най-търсени са медиците, следват инженерите, учителите и преподавателите, стопанските специалисти.
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн