Маратон „Стара Загора“ за втори път събира елитни състезатели от 15 държави

STZAGORA.NET
*
От Стара Загора, обявен за „Европейски град на спорта 2017“, ще започне тази година международната верига маратони под мотото „Бягането като начин на живот“. Маратон „Стара Загора“ се организира за втори път и дава възможност на всички любители на бягането да се включат в надпреварата на маратон (42 км), полумаратон(21 км) и 10,5 км. Допускат се участници от страната и чужбина за всички разстояния, като за маратона право на участие имат само тези, които са навършили 18 години до деня на състезанието (родени 2000г. и преди).

Представители на 15 държави са заявили участие, като най-възрастните участници са 69-годишните Алан Кай от Великобритания на маратон и Ради Милев от Казанлък, който ще пробяга полумаратонската дистанция. Трима участници на 9-годишна възраст ще пробягат 10,5 км дистанция. В Стара Загора отново ще пристигнат елитни атлети от Кения, Етиопия, Великобритания, Хърватия, Япония, Италия, Полша, Дания, Казахстан, Германия, Сърбия, Румъния, Унгария, Гърция, Македония, Молдова, Мароко и Ирак.

Лицензираното по изискванията на IAAF (Международната Атлетическа Федерация) през 2016 г. трасе преминава по бул. “Цар Симеон Велики“ и бул. „Никола Петков“. В района на магазин „Метро“ участниците правят обратен завой и по същия маршрут се насочват към Община Стара Загора, откъдето е стартът. Стартът ще бъде даден на 2 април, в 10.00 ч.

Всеки участник ще получи рекламна тениска, а успешно завършилите дистанциите 42 км, 21 км и 10.5 км ще бъдат отличени и с медал за участие, като спомен от събитието. Предвидени са парични премии и за ветераните, ще се раздадат много предметни награди и призове.

Организатори са Община Стара Загора, Министерството на младежта и спорта, Български олимпийски комитет, Асоциация “Спорт в свободното време”, Спортен клуб лека атлетика Берое, Спортен клуб Ракета и БФЛА.

В рамките на маратон „Стара Загора“ тази година ще се проведе и Националният шампионат по полумаратон, в който са заявени рекорден брой участници – 62 атлети – 43 мъже и 19 жени.

Миналата година Маратон Стара Загора бе валиден за официално Световно първенство на глухите, сега организаторите също са амбицирани да запазят класата на състезанието чрез осигуряване присъствието на елитни атлети.

Рекордите на трасето в Стара Загора от миналата година:

10,5 км – жени – 42:16 м.
- мъже – 35:46 м.
21 км – жени – 1:23:55 ч.
- мъже – 1:10:41 ч.
42 км – жени – 2:54:51 ч.
- мъже – 2:26:01 ч.

Следващите два старта от веригата маратонски бягания в България са на 7 май във Варна и на 15 октомври в София.

В събота, 1 април, от 15.00 ч., в зала 2 на Община Стара Загора ще се проведе пресконференция с участниците в маратона.

Още информация за събитието на: http://www.marathonstarazagora.com/ и https://www.facebook.com/events/1803865979935954/
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн