Обработиха протоколите в РИК и приеха изборните книжа в Общината при много добра организация

STZAGORA.NET
*
Близо 1500 души – председатели, секретари и членове на секционни избирателни комисии в 27-ми Старозагорски избирателен район, преминаха в неделя вечер през най-трудната част от изборния ден – обработката на протоколите и приемането им заедно с останалите изборни книжа за съхранение.

След полунощ вчера по главната улица в Стара Загора се бяха подредили в дълга колона десетки автобуси, дошли от всички общини на избирателния район. Трима по трима представителите на 489 СИК-а се събраха в сградата на Областната администрация. Входът от западната страна беше добре охраняван от полиция. Фоайето и голямата зала на партерния етаж бяха превърнати в чакалня за пристигащите. Взели поредния си номер на влизане, хората се разполагаха кой където свари – по-рано дошлите бяха заели всички седящи, че и правостоящи места в залата, където, както се казва, и яйце да хвърлиш, нямаше къде да падне. А новопристигащите, понесли пълните с бюлетини чували, след като получеха пореден номер на входа, оставаха където намерят свободен ъгъл из коридорите.

Мнозина пиеха кафе, други похапваха на крак каквто си носят, трети бяха разпънали на големия плот на гардероба книжа за допопълване. А всички заедно чакаха. С часове. Някои от седналите успяваха и да подремнат. От време на време от силни високоговорители определена група номера бяха извиквани да се качат на втория етаж, където бе компютърната зала. Стълбището също беше блокирано от униформени служители на реда, които пропускаха нагоре само онези, които имаха право да се явят.

От сградата на Областната управа периодично към Общината се отправяха в студената нощ на малки групи, нарамили чували, онези, чиито протоколи вече бяха обработени. В сградата на общинската администрация редът беше не по-малко строг. На входа даваха пореден номер, следваше контрола на входа, а от балкона на фоайето оповестяваха с големи цифри кой номер е наред да влезе. Вътре комисии проверяваха изборните книжа, чувалите с документите и копирната техника се оставяха за съхранение, след което, съвсем накрая, членовете на секционните избирателни комисии получаваха възнаграждението за добре изпълнената си служба и напускаха сградата през северния й вход. Попитахме мъж и две жени, които току-що излизаха, колко време им е отнел отчетът на документите. Споделиха, че са от старозагорска секционна комисия. Дошли са сравнително рано, в 21.30 часа. Напускаха, вече приключили всичките си задължения, в 1 часа след полунощ. Всичко на всичко 3 часа и половина. Смятаха, че им е провървяло. Стотици други, пристигнали по-късно, нямаха този късмет. РИК – Стара Загора приключи обработката на протоколите към 8 часа сутринта. Много по-рано, в сравнение с редица предишни избори.


#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн