Авторитетни творци ще гостуват на 12-я Маратон на четенето в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
Библиотека „Родина” кани старозагорци на срещи с автори – част от традиционния Маратон на четенето в Светлата седмица след Великден. Дванадесетото издание ще събере в Стара Загора в дните от 19 до 26 април 2017 г. авторитетни и уважавани творци.

На 19 април библиотека „Родина” ще ви срещне с младата и талантлива Яница Маринова, която и пише, и издава детски образователни книги на български и английски език. Очарователната дама, която е журналист, сценарист, режисьор, доброволец, писател и актьор, ще ви отведе в магичния и вълшебен свят на онагледеното знание.

Сред гостите ни е и единствената жена премиер на България, желязната лейди Ренета Инджова, която ще представи книгата си „Philadelphia Regalis: корени и цвят” (20 април). „Исках да оставя на поколението след мен помагало или наръчник за усвояване на „Уроците на Рали”, а вместо това се роди хрониката на моя род. В движението от корените към цветовете му и обратно, сред съдби, събития и животи в повторение търсех да открия генетичния код на една 100-годишна семейна идилия” – анонсира книгата си Ренета Инджова. Тя е посветена на покойната й дъщеря Ралица.

На 21 април адмирациите на старозагорци ще заслужи и Зорница Христова, която се е посветила на същата благородна мисия. Тя е българска преводачка от английски език, журналистка и авторка на детски книги. Преди 7 години е създала собствено издателство – „Точица”, което публикува забавна и образователна детска литература. Зорница Христова е съпруга на Марин Бодаков, поет и журналист. През 2014 г. печели националната награда „Христо Г. Данов” за детско издание.

За Маратона на четенето на 25 април библиотека „Родина” е поканила още Жюстин Томс, която е един от водещите експерти и предприемачи у нас в областта на онлайн медиите и онлайн маркетинга. Преподава, пише статии и книги по темата. Децата, децата и компютрите, интернет и уеб като цяло, развитието на уеб у нас и екологията са още сред нейните теми. Създава и управлява уеб агенцията ABC Design and Communication от 1998 година, която включва едни от най-посещаваните сайтове Az-jenata.bg, Az-deteto.bg, LudiMladi.bg

На изкушените от книгите ще дадем възможност да се докоснат още до проф. Симеон Хаджикосев (24 и 25 април). Един от най-значимите литературни критици и изследователи у нас възкресява докосванията си до писатели като Елисавета Багряна, Витезслав Незвал, Ангел Каралийчев и Валери Петров. През двата дни ще организираме и представяне на най-новата продукция на Издателска къща „Персей” – „Вазов. Любовта е златен сън.“

На 26 април ще сме домакини и на Владо Любенов и романа „Адвокатът на лудите“ изд. „Жанет 45“. „Докато пишех романа, непрекъснато се учудвах от тайната на творчеството. Реални факти, взети от живота, се превръщаха в измислица пред очите ми. Те губеха своите ясно очертани истини и лъжи, разменяха местата си или се преобразяваха в нещо никога несъществувало в действителния живот. Но имаше нещо още по-странно – всички факти, предугадени или измислени от мен и написани на белия лист, само след няколко месеца се случваха в действителност на моите прототипи. В един момент спирах да пиша, изчаквах, за да проверя дали написаното наистина ще се сбъдне, и после продължавах да измислям, като не преставах да превръщам и реалното в измислица“ – признава авторът.

Програмата на 12-я Маратон на четенето стартира още на 3 април, когато библиотечният филиал на „Родина” „Августа Траяна” и ДЦВМУХПП „Св. св. Козма и Дамян” ще отгърнат първата страница на…

Библиотека „Родина” кани старозагорци да се включат в проявите от традиционния Маратон на четенето в Светлата седмица след Великден. При по-масов интерес от класове, училища, читалища и организации имаме готовност да организираме и още по-масови срещи с гостите ни. Пишете ни на е-mail: lib@rodina-bg.org или съобщете на GSM: 0886 463 731, 0884 477 915.

Очаквайте пълната програма на 12-я Маратон на четенето в Стара Загора на сайта ни www.rodina-bg.org и във фейсбук.
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн