Kметът на Стара Загора Живко Тодоров: С обещания не се управлява, а с реални действия

STZAGORA.NET
*
- Г-н Тодоров, в навечерието сме на парламентарните избори, на които ще стане ясно какво управление ще изберат гражданите – ляво или дясно. Каква е картината на Стара Загора преди вота?
- Най-важното е да се запази добрият тон в държавата. Хората да не се разделят и да знаят, че изборите са до 26 март. На 27-ми слънцето пак ще изгрее, пак ще имаме същите проблеми и предизвикателства пред себе си. Едни избори не могат да оправят страната радикално, но прекалено много истерия се създава около тях. Хората трябва да подходят разумно, внимателно, да отсеят зърното от плявата и да разберат, че с обещания не се управлява. Управлява се с реални действия. Аз разчитам на това, да има разумни хора в следващото правителство, които да работят за всички. Това е най-важното. С магическа пръчка нищо не може да стане.

- Предвид парите, които има да усвоява община Стара Загора по европейски програми, очаквате ли някакво сътресение, ако евентуално бъде сформиран ляв кабинет?
- За мен най-важното е кой ще работи за това, управлението да бъде по-близо до гражданите. Защото в момента дали парите в държавата ще бъдат със 100 или 200 милиона повече – това ще реши не повече от един допълнителен проблем, но няма да направи България по-богата от утре нататък. Важно е обаче кой ще работи за реформи, които да направят така, че властта и решенията да бъдат по-близо до хората. Какво имам предвид: знаете, че от години се говори за електронно правителство. Когато хората дойдат в Общината, ние искаме да можем да им предложим такава услуга, при която да не им се налага да си вадят удостоверения от десет различни институции, а по електронен път всичко да се изкара от служителите. Това може да стане само тогава, когато държавата интегрира електронното правителство в ежедневната практика. Очаквам това да е една от мерките на следващия кабинет. Изключително важна е и децентрализацията. Говори се за инвестиции, как регионите да тръгнат напред. Това може да стане тогава, когато има възможности и правомощия съответните органи по места да вземат самостоятелни решения. В момента какво може да предложи един кмет на един инвеститор? Нищо! Защото законодателството не позволява. Законът за публично-частното партньорство не работи, той препраща към Закона за обществените поръчки (ЗОП), който не е гъвкав и не може да осигури възможност за тези инвестиции.

В него има и други недоразумения, заради които се чака по 2, 3 или 4 месеца за решение на КЗК, на ВАС. ЗОП дава възможност на всяка една фирма да изнудва, да пуска жалби, да бави процесите, а сроковете по европроектите са фиксирани.

Следващото, което трябва да се случи, е да се дадат повече правомощия на общините от финансова гледна точка. Може например процент от данъка върху доходите да влиза в общините. Това ще ги направи по-силни, ще даде възможности да се решават повече местни проблеми. Така и хората ще могат по-лесно да контролират парите, които се харчат, защото решенията ще се взимат в общинските съвети. Очаквам също да се вземе решение по нашето предложение за Общинската полиция, която да е истинска, а не наемна. Ние искаме също така да имаме правомощия да пишем актове за превишена скорост, за преминаване на червено. По този начин вместо да слагаме 100 гърбици в града за контрол на трафика, ще можем да поставим камери навсякъде и да глобяваме нарушителите. Това са едни разумни предложения, които очаквам да се възприемат. Затова се надявам в следващото Народно събрание да влязат мислещи хора, които ще работят по тези проблеми и ще ги решават в полза на хората.

- Конрад Аденауер е обобщил, че в политиката има два пътя – лесен и десен. Това, което се обещава – високи доходи, пенсии, заплати и т.н. – е лесният път, но няма ли до доведе до криза в държавата?
- Сега всеки говори за доходи, това е най-големият проблем на хората. Но как обещаващите ще ги вдигнат в пъти? Откъде ще вземат тези пари? Как ще повишат заплатите и в частния сектор? Кой ще накара бизнесът да стори това? Просто недоумявам за някои неща, които се говорят в предизборната кампания.

Социални придобивки се извоюват с растеж на държавата. Когато тя се развива, когато има добра икономика, тогава може да има и добра социална политика. Едното е свързано с другото. В бедна държава не може да се води добра социална политика по простата причина, че няма пари за това. Ние трябва да направим така, че България да става по-богата с всяка изминала година. Това е възможно с увеличение на БВП, с производството. Така че усилията на следващото правителство трябва да бъдат насочени именно в тази посока. Тогава ще има и за други дейности. Пари лесно се разпределят, това може да се направи във всеки един момент. Трудното е да се изкарат.

- Вие като член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ вероятно имате съществен принос старозагорската листа на кандидат-депутатите от ГЕРБ да бъде съставена изцяло от местни хора. Това вид експеримент ли е, или е вече наложителна необходимост?
- Смятам, че хората в Народното събрание трябва да бъдат съпричастни със своите региони, от които са избрани. За да можем да гарантираме, че наистина ще бъдат свързани с проблемите и ще се борят за тяхното решаване. Затова в ГЕРБ сме заложили на местни кандидати. Нашият водач Емил Христов е обикалял всяко едно населено място, срещал се е с хиляди хора, видял е техните проблеми, ангажирал се е с тях. Той ще се прибере в Стара Загора в края на седмицата, когато му свършат пленарните заседания, и ще среща същите хора, с които се е срещал и преди изборите. Те ще могат да го питат, той ще има отговорността да връща обратна връзка за това, което е свършил.

- Имали ли сте нужда през годините старозагорско лоби в парламента да реши даден местен проблем?
- Разбира се, че съм имал. Затова трябва старозагорските депутати да се обединят и да действат заедно, като помагат да се решават проблемите. Ние не бива да прекараме в антагонизъм четири години, независимо кой ще спечели изборите. Напротив, трябва кмет, депутати и областна управа да работят заедно. Ако си спомняте, преди няколко години, по времето на правителството на Орешарски, аз от първия ден казах, че ще работя за проблемите на хората. Тогава подадохме проекта за новия парк. Благодарен съм, че го одобриха, както и на хората, които помогнаха това да се случи. През годините съм разчитал на всеки един депутат от нашият избирателен район – да помага с каквото може.

- Но не отричате, че има и такива, които въобще не са стъпвали в избирателния си район?
- Разбира се че има такива, но не съм от хората, които ще започнат да хвърлят върху тях защо не са дошли. Това е въпрос на собствено решение на всеки поотделно, на отговорност.

- Ще цитирам едни Ваши думи към кандидат-депутатите от ГЕРБ: “Най-важното е да бъдете при хората – и днес, и когато ви изберат, защото един политик, един избраник трябва да е близо до онези, които са му гласували доверие”. Тази заръка на базата на личен опит ли е?
- Когато хората изберат даден представител и му дадат доверието и гласа си, те очакват от него, че той ще им служи после и няма да предаде интересите им. Затова съм го казал, защото считам, че каквото и да се случва, най-важни са тези, които са дали гласа си. В приемния ми ден са минали може би вече над 10 хиляди души, които са дошли с реални проблеми и на които съм се опитал да помогна. Аз така разбирам управлението и властта като цяло. Тя е отговорност и ангажимент към хората, които са гласували, а не да се експлоатира за други нужди.

- Това ли е разковничето толкова много старозагорци да държат на Вас?
- Никога не съм се чувствал самодоволен от работата си, напротив. Амбициозен съм и искам винаги да има повече и повече за Стара Загора, да сме все по-добре и ако може, да сме най-добрият град в България. Дразня се, когато политиците вземат глупави решения. В някои други общини се дават например безумни пари за безсмислени неща. При нас от тези средства, които сме получили от държавата, няма една стотинка, която да е отишла нахалост. Виждате, че построихме с държавна помощ зала “Ив. Вазов”, която се ползва денонощно. Виждате лекоатлетическата писта, за която също дадоха пари и която се използва непрекъснато. Парк “Артилерийски” е пълен с хора всеки ден. Новата детска градина, която построихме до Полицията, също е пълна. Не сме давали никакви пари за глупости.

И в същото време мога да задам много въпроси по страната за какво се дават пари и къде отиват. Регионите трябва да имат повече самостоятелност, за да може да взимат по-самостоятелни решения, които да не са продиктувани “отгоре”, и по този начин да не се правят такива изпълнения като детска градина в Опан, където няма достатъчно деца, спортни зали в градове, в които няма развит нито един спорт, или пък да се правят басейни в населени места с 500 жители. Това е безумие.

Но не съм съгласен и всичките пари да се изливат в София. Аз съм за това, България да бъде на регионите, както е в Европа. Нека да имаме силни региони с правомощия и самостоятелност, за да могат да се вземат решенията по-близо до хората.

- Какво очаквате от новите депутати за община Стара Загора?
- Искам следващото правителство да помогне да разширим новия парк. Около 5 милиона ни трябват. Ще построим и църква там. Хората от “Железник”, от “Трите чучура”, от “Казански” искат да имат църква, хубав парк. Благодаря на държавата, че ни прехвърли казармите. Очакваме и финансова помощ, защото старозагорци плащат много данъци в централния бюджет и е редно част от тях да се връщат после в региона. Новият парк – това са нови зелени площи, които ще останат завинаги за града. Ще се затвори и възможността един ден някой да вземе решение да ги застрои. Искам това да стане сега, в този мандат.

Имаме желание също държавата да ни прехвърли сградата на АГ-комплекса, за да съберем там цялата доболнична помощ. Стига сме разпродавали и сме се лишавали от хубави имоти в центъра на града. От зората на демократичните промени има разпродадени имоти на безценица. Както си придобихме имота на Аязмото, както придобихме Търговската гимназия и си връщаме малко по малко имотите за Общината, искаме държавата да ни помогне за АГ-комплекса. Продажбата му няма да попълни бюджета й. За тази цел трябва да се оправят други неща – лимитите, които действат в момента и които пречат на болницата да се издържа. В същото време там се лекуват здравно неосигурени спешни лица, за които болницата не взима и една стотинка. Искаме също да се направи пътят за Раднево, за който са осигурени средства, изиграна е обществената поръчка. Необходим е ремонт и на пътя към Чирпан. През Прохода на Републиката дупките отново са огромни. За тези неща държавата трябва да положи усилия. Ето това очаквам от следващото правителство и от народните представители. Чудеса не могат да се направят – това го казвам съвсем ясно, защото има някакви огромни очаквания, че едва ли не държавата ще процъфти с едни нови 800 дни. И най-добрият в света икономист да дойде, няма да може да оправи държавата за 2, 3 или 4 години. Демокрация се гради бавно, ежедневно, но в правилната посока.

- Какво е посланието Ви към старозагорци в навечерието на изборите?
- Да бъдем повече оптимисти. Много негативизъм се излъчва в обществото и това ни влияе. Тази истерия от последните седмици трябва да спре. Всички сме хора, на първо място, а оттам нататък – всичко останало.

Интервю на
Йовка НИКОЛОВА

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн