Стара Загора посрещна тържествено 32-я български контингент в Афганистан

STZAGORA.NET
*
Министърът на отбраната Стефан Янев, началникът на отбраната ген.-лейтенант Андрей Боцев и други висши военни посрещнаха днес тържествено в Стара Загора военнослужещите от 32-я контингент на Българската армия в Кандахар, Афганистан. През последните 6 месеца те участваха в операцията на НАТО “Решителна подкрепа” със задача да подготвят, съветват и подпомагат силите за сигурност в азиатската страна. 110-те рейнджъри се завърнаха в пълен състав, живи и здрави в родината, водени от националния командир на контингента – полковник Андрей Мецов от Дирекция „Стратегическо планиране“ на Министерството на отбраната.

Контингентът (101 мъже и 9 жени) бе подготвен във военно формирование 48430 – Стара Загора. Той включваше национален елемент, механизиран взвод (71 военнослужещи, от които 64 мъже и 7 жени), щабни офицери, екип от съветници за обучение на афганистанските сили за сигурност, група за охрана и групи от специалните и специализирани служби.

В продължение на шест месеца – от септември 2016 г. до март 2017 г., военнослужещите от механизирания взвод от състава на 32-я български военен контингент са извършили близо 450 патрула по вътрешния периметър на летище Кандахар и са изпълнявали задачи по организирането на контролно-пропускателния режим на автомобилния и пешеходния трафик на летището. За първи път са изпълнявали и новата за българския контингент задача по осигуряване на цялостната охрана на вътрешния периметър на базата в Кандахар. Постигнати са добри резултати и от офицерите от екипа от съветници в работата им по обучението на началниците на управления от 205-ти корпус на Афганистанските сили за сигурност.

Сред посрещачите бяха Старозагорският митрополит Киприян, областният управител проф. Веска Шошева, командващият на Съвместното командване на силите ген.-лейтенант Любчо Тодоров, и.д. командир на Сухопътните войски бриг.ген. Михил Попов, секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов, директорът на ОДМВР – Стара Загора ст.комисар Николай Кирков, директорът на РД ПБЗН – Стара Загора комисар Стоян Колев, както и много граждани, близки и роднини на завърналите се от мисия воини.

Министърът на отбраната благодари на контингента за доброто впечатление, което е оставил с професионализма си у другите национални участници в мисията в Афганистан. “Всички вие проявихте отговорност и мъжество, с които защитихте авторитета на Българската армия и бяхте добри посланици на Република България в чужбина” – отбеляза Стефан Янев.

“За пореден път категорично доказахте, че ние, българските военнослужещи, достойно и отговорно изпълняваме своите задължения по отношение на поетите от държавата ни ангажименти като страна-съюзник в НАТО. Радват ни отзивите за вашата служба и за справянето ви със задачите в сложна и напрегната обстановка. Вие израснахте волево, придобихте безценен опит като командири и воини, който ще ви бъде от голяма полза занапред” – каза в поздравлението си и ген.-лейтенант Андрей Боцев.

За проявен висок професионализъм и отговорност при изпълнение на задълженията им в международна среда, отличилите се военнослужещи от 32-я контингент бяха наградени с вонни и предметни награди. В края на церемонията по посрещането им те преминаха в тържествен марш пред трибуната с официалните лица.

Българското участие в мисията на НАТО в Афганистан продължава 33-ят ни контингент, който бе изпратен от Казанлък на 28 февруари.

#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн