Ромите излязоха масово в Аязмото за Първа пролет

STZAGORA.NET
*
Стотици роми наводниха и тази година парк “Аязмото” в Стара Загора, за да отбележат Първа пролет. Астрономически тя настъпи на 20 март, но традицията повелява масовото излизане сред природата да става точно на 22-ро число на месеца. По пътя на преселението от квартал “Лозенец” към парка вчера бяха разположени значително повече на брой от обичайното сергии със сладолед, захарни ябълки и други лакомства.

Два бяха неформалните центрове на ромския празник на открито: Зоопаркът и районът около бадминтоновите площадки. Денят се случи слънчев и горещ, почти летен, и всички възможни скамейки, детски люлки и фитнес съоръжения бяха плътно окупирани от специално стегнати и пременени с пъстроцветни облекла старозагорци от кв.”Лозенец”. Цели родове и приятелски групи бяха насядали на пикник и сладка раздумка и по раззеленената трева.

Разбира се, след толкова много народ, празнуващ наведнъж в парка, останаха и доста отпадъци – пластмасови бирени бутилки, предимно двулитрови, смачкани кенчета, опаковки от снакс и чипс, картонени чашки от кафе, наврени на всевъзможни места по клони и дънери. Тук-там земята побеля и от шлюпки от тиквено и слънчогледово семе. Всичко това днес вече е изчистено.

За реда в парка изкъсо следяха полицейски патрули и охранители на гората. Удивени от масовия хепънинг старозагорци се питаха откъде пък в този ден – и работен, и учебен, се взеха толкова много свободни от ангажименти хора.

#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн