Емил Христов, водач на листата на ГЕРБ в Старозагорския избирателен район: Истинската промяна е изпращането на местни хора в парламента, а не парашутисти

STZAGORA.NET
*
- Г-н Христов, какъв е залогът на ГЕРБ при издигането на местен кандидат за водач на листата в Старозагорския избирателен район?
- Промяна на всичко в България: промяна на политиката на партиите, промяна на политиките на ръководствата и допускане на обикновените, местните хора и местната власт до решаването на ключови и важни за живота на даден регион проблеми. Не можем да не отчетем, че ръководството на ГЕРБ в лицето на Изпълнителната комисия – г-н Борисов, г-н Цветанов, и Живко Тодоров като областен координатор, погледнаха много напред в това отношение, издигайки местни хора в листата за новото Народно събрание. Това ни дава предимство, защото ГЕРБ започва да диктува “модата” в политиката в случая. ГЕРБ започва да определя това, което другите партии тепърва ще започнат да търсят.

- Вие сте може би един от първите военни, които влязоха в политиката, много преди ген. Михов например. Отличават ли се хората, които са били под пагон, от другите?
- Определено се отличават. С възпитанието, с чувството си за отговорност. Казвам го не заради себе си, а заради всички мои колеги, с които години наред сме работили. Минавали сме през огън и вода, както се казва. Сигурен съм в тях, знам, че това са хората, които са готови да направят всичко в името на България, на справедливостта. Това са хора, които олицетворяват в себе си изконния български дух. Българският мъж е бил такъв винаги.

- Ако има повече хора с такава нагласа ще се промени ли атмосферата вътре в самия парламент, защото много често виждаме залата празна?
- Ще отговоря с една шега – в началото на кампанията и срещите – една възрастна жена ми каза: “Виж какво, аз гледам в петък парламентарния контрол. И ако не те видя там, да знаеш, че ще те намеря, където и да си, и лошо ти се пише. Искам да стоиш на работното си място през цялото време!”. Това, което направи ГЕРБ в настоящите избори, поставяйки ударението върху местните хора, върху тези, които познават проблемите, смелостта и прозорливостта на ръководството на партията да заложи на тази карта, ще донесе във всички случаи положителна промяна. Защото каквито и закони да приема Народното събрание, в края на краищата те стигат до местната власт, до местните ръководители, до обикновения човек. Те са, които карат нещата да се случват. Те комуникират с всички, които по никакъв начин не са свързани с политиката, но решенията на парламента ги засягат, животът им е в пряка зависимост от всичко в Народното събрание. Това, което предлага БСП, не е промяна. То е подмяна. Истинското движение напред, истинската крачка, истинското разбиване на това, което в момента съществува и което дразни вече всички ни, ще се случи не защото БСП предлагат нещо, а въпреки БСП. Защото на следващите избори във всички случаи и техните структури ще искат местни хора за водачи. Обърнете внимание – в БСП от първите четирима за Старозагорски избирателен район само един е местен човек. Останалите дори няма да гласуват тук. Убеден съм, че това дразни и привържениците на БСП. И още нещо ще кажа в тази връзка: Тези хора, които са спуснати с парашути в листите и на другите партии, те нямат и ангажимента. Защото в края на краищата след този парламент ние се връщаме тук. Когато престанем вече да бъдем депутати, когато напуснем парламенти, ние идваме пак при тези хора, ще ходим по тези улици, ще пием кафето си на същите места, където ходи всеки един старозагорец.

- С какво е белязан пътят ви от Киев, където сте били на обучение като офицер от 31-ва фронтова зенитно-ракетна бригада, до участието Ви в мисиите в Босна и Ирак?
- Много неща се случиха в тези години. Животът на военния не е само учения и стрелби. Някъде там има и едно семейство. Връщаме се понякога семейно към миналото. Скоро се бяхме сетили – питали дъщерята в детската градина – какво работи майка ти? Тя отговорила – ами лекар е. А какво работи баща ти? – ами на полето. Защото ние тогава бяхме непрекъснато на някакви полеви занятия. Тогава се родиха децата ми – тук, в Стара Загора. Понякога ги виждах как отиват на училище… Това са нормални човешки неща. Ние, военните, много често сме лишавани от тях.
Преди да отида в Босна, с една от първите мисии на България там, минах през много обучения къде ли не, по мироопазващи операции и т.н. Много исках да отида и да правя това, за което сме говорили толкова пъти в центровете за обучение в Швеция, в Холандия и на много други места. Така че кандидатствах, одобриха ме. Босна за мен беше една първа крачка в неизвестното. Там научих много неща – да работя в многонационален екип. Там се заразих от “болестта на легионера” – не можах да изкарам след мисията в Босна и една година в България, и заминах за Ирак.

- Както се казва, видяхте лицето на войната…
- Там вече видях грозното лице на войната. Бях много далеч от българския контингент, работата, която вършех, не беше чисто аналитична. Занимавах се с много други неща, които ми даваха допир до обикновените иракчани, до войниците на иракската армия, до служителите от службите за сигурност, включително и до отсрещната страна. Така че това, което видях, което научих там, първо е стресиращо – никой не може да отиде подготвен. Запознах се със забележителни хора – местни иракски мъже и жени. Много от тях ги убиха още докато бях там. Запознах се с невероятни приятели от националните сили на Австралия, на Холандия..

- Държавните ръководители на големите европейски сили налагат сценарий за Европа на две скорости. Вие като офицер как възприемате един такъв сценарий?
- Няма такова понятие – Европа на две скорости. Европейският съюз или съществува такъв, какъвто е замислен, и към който ние сме се присъединили, или изобщо няма Европейски съюз. Тези измислици на някакви самонарекли се европейски лидери изобщо не мога да ги приема. Всички ние, по-бедни и по-богати, сме европейци. Така, както има бедни и богати региони във всички страни, така има и по-бедни и по-богати страни в ЕС. И както една държава се опитва да помогне на по-бедните си региони, така и ЕС трябва да се опитва да помогне на по-бедните си членове. Но всички ние сме европейци. И имаме достойнството, усещането, чувството на европейци. Изобщо отказвам да говоря за Европа различни скорости.

- И ще отстоявате ли позицията си в НС?
- Не само ще я отстоявам, доколкото зависи от един обикновен български депутат. И още нещо в тази връзка: Има напрежение между Турция и група европейски страни. Другите защо мълчат? Те част от тази Европа ли са? Защо мишкуват? Защо се крият? Какво очакват? Ердоган да стигне до тях? Той може да стигне. Ако това е Европейският съюз, който ни се предлага – благодаря! Няма спор – ЕС и НАТО са въпрос на принадлежност към определена цивилизация. Ние сме едни от стожерите на европейската цивилизация. И ние въпреки всичките ужасни години и ужасни векове в българската история, винаги сме принадлежали, отстоявали сме и сме запазили усещането за християнска, за европейска цивилизация.

- В момента за пръв път, откакто се провеждат демократични избори у нас, се стигна до влошаване на отношенията с южната ни съседка, за които също се вложиха много усилия за поддържане на достлука, предвид проблема с трите милиона мигранти, които те държат в лагерите и които могат в един момент да отворят…
- Първо, Турция е наш добър съсед от много години. И ние винаги, докато ни има на тази земя, ще бъдем съседи. Затова за нас е много важно да се разбираме с комшиите си. Понякога историята поставя една или друга страна на изпитание. И редно е нейните съседи да погледнат с разбиране и да се стремят, ако не могат да помогнат, то поне да не вредят. Турция е в години на изпитание. Нека да се опитаме да ги разберем. Но нека и те да се опитат да ни разберат нас. Защото има граница, която ние няма да позволим да бъде прекрачена, каквото и да ни струва това. Нека политиците от двете страни да запазят хладнокръвие, нека народите ни да не губят добрите връзки помежду си. Нека се отнасяме с уважение. Не трябва да бъдат преминавани границите в отношенията.

- Какви са конкретните Ви приоритети за Стара Загора и за област Стара Загора?
- Искаме да правим това, което и досега, за развитието на общината и областта. Тук може да се говори много. Искаме, например, да се довърши вторият етап на новия парк. Това, между другото, може да се случи само при едно управление на ГЕРБ. Искаме да направим един голям, модерен, съвременен център за доболнична помощ на мястото на бившия АГ-комплекс в Стара Загора. Искаме Казанлък да се превръща във все по-желана туристическа дестинация, както и Стара Загора да посреща повече туристи. Искаме минно-енергийният комплекс да престане да бъде топче, което политиците си подмятат. Да престане да бъде нещо, което се превръща в разменна монета и вербална злоупотреба на политическите партии. Искаме хората в Николаево, в Гурково, най-после да могат да работят. Изобщо, ако теглим чертата, всичко това се свежда към едно: политика на по-високи доходи на хората. Там е и Икономическа зона “Загоре”, и намаляването на бюрокрацията. Но реално всичко това трябва да бъде сведено до по-добър живот на хората. Ето това ще отстояваме.

- Като председател на Общински съвет – Стара Загора втори мандат, Вие участвате в многобройни форуми и винаги сте поставяли проблема, че децентрализацията в България куца. Ще продължите ли тази битка?
- Това е едно от нещата, които са особено важни. Казано простичко, кметовете по общини трябва да имат ресурса – и финансов, и властови, да решават проблемите на хората на момента. От тях се очаква много, от тях се изисква много. Но те не са факири. Дори и Живко Тодоров с неговите невероятни качества няма всички възможности да направи всичко онова хубаво, което бихме искали. Ето сега местната власт отива в управлението, и то не в изпълнителната власт, а в законодателната. И това е важна крачка напред.

- Какво е посланието Ви за 26 март към избирателите от Стара Загора и Старозагорския изибирателен район?

- Това, което се случва в Стара Загора, и най-вече с листата на ГЕРБ, се следи от всички партии в страната. Ако ние тук сме успешни с издигането на местни хора ,ако ние успеем да победим, на следващите избори всички партии, дори и БСП, ще настояват местните хора да оглавят листите и да влязат в парламента. Това ще промени усещането за справедливост в партиите, ще промени и начина, по който се прави политика в Народното събрание. БСП говорят за някаква промяна. Промяната е това, което ГЕРБ прави в момента. ГЕРБ ще промени начина, по който се правят нещата в България, точно с това – издигането на местни хора в политиката. А посланието ни е ясно: Хора, подкрепете ни. Защото ние изразяваме интересите на Стара Загора и ще ги защитаваме. Гласувайте за нас! Ние сме вашите представители в парламента. Бюлетината е номер 11.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн