Приключи българо-швейцарска мисия, посветена на дуалното образование

STZAGORA.NET
*
На 15 и 16 март т.г. на посещение в Швейцария беше 25-членна българска делегация. Визитата бе организирана от Българо-швейцарската търговска камара, в рамките на проекта B2B 4 CSR, надграждащ проекта “ДОМИНО” за въвеждане на швейцарския опит в дуалното обучение в българското професионално образование. Проектът е финансиран от Швейцарското правителство.

На 15 март българските участници се запознаха с швейцарската система на професионалното образование и прилагането на дуалното обучение в две професионални гимназии в градовете Ленцбург и Тун, съответно с 2300 и 3200 ученици и с близо 30 професии. Те разгледаха чудесно оборудваните обучителни цехове и лаборатории, където се провежда специализираното обучение и имаха възможност да дискутират темата с водещи експерти. Ако трябва да се синтезира накратко формулата на успеха на швейцарската професионална образователна система, това е устойчиво ефективно партньорство на учебните заведения, публичните власти, бизнеса със своите браншови организации, ученици и родители. И оптимална концентрация на професии в едно учебно заведение, под формата на средна политехника, което позволява гъвкаво реагиране на динамичния пазар на труда с въвеждане на нови професии и отпадане на неактуални.

Същия ден следобед в чудесно оборудваната зала на професионално училище Ленцбург се проведе бизнес форум, участие в който взеха посланикът на Република България в Конфедерация Швейцария и Княжество Лихтенщайн Меглена Плугчиева, ръководителят на проекта „ДОМИНО“ Петя Евтимова, заместник-изпълнителният директорът на ИАНМСП Никола Стоянов, президентът на Българо-швейцарската търговска камара (БШТК) Бони Бонев, председателят на Търговско-промишлена палата – Стара Загора Олег Стоилов и останалите членове на българската делегация.

Домакините бяха представени от кмета на Ленцбург Даниел Мосиман, директора на професионалното училише Руди Шутер и от около 50 представители на заинтересовани швейцарски фирми за развиване на търговски и кооперационни връзки с България.

На форума беше представен проектът „ДОМИНО“ и подкрепата, която чрез него получава българското професионално образование за въвеждане на швейцарския опит в дуалното обучение. Това е много важен инструмент за преодоляване на основния проблем на българския бизнес – недостига на професионални кадри. А кадрите са определящ фактор за превличане на инвестиции.

Г-н Васил Радойновски, ръководител на секретариата на БШТК, представи проекта B2B 4 CSR, партньорската бизнес платформа за сътрудничество между български и швейцарски фирми и възможностите за инвестиции в България. Но може би най-убедително послание към инвеститорите беше емоционалната презентацията на Еуген Петерханс, управител на „Ховаг Кабел“, пример за успешна швейцарска инвестиция в страната ни. На последвалите двустранни (B2B) срещи се открои засилващият се интерес на швейцарския бизнес към български партньори в търсене на съвместни възможности за предлагане на конкурентните стоки и услуги. Бяха посетени и швейцарски фирми, участващи в процеса на дуално образование.

На 16 март посолството на Република България в Берн организира в най-голямото професионално училище в Кантон Берн мащабен форум за популяризиране на първите резултати от проектa „ДОМИНО“ сред широк кръг представители на швейцарските политически, бизнес среди и журналисти. Целта на форума бе да информира швейцарските политици и широката общественост как се използват парите на швейцарските данъкоплатци при финансирането на проекти в България, а и да даде аргументи за актуалния дебат в Швейцария в посока да продължи финансовата помощ на Швейцария за новите страни-членки и за следващ период.

Форумът бе открит от посланик Меглена Плугчиева. В него участие взеха Вернер Лугинбюл, депутат в горната камара на швейцарския парламент, посланик Елизабет фон Капелер, заместник-директор на Дирекцията за сътрудничество и взаимопомощ към Швейцарското министерство на външните работи, основен донор на проекта; г-жа Корнелия Йортле, директор на Федералния институт за професионално образование; г-н Ханс Хес, президент на Браншовата организация на швейцарската машиностроителна индустрия, директорите на професионалните училища в гр. Берн и гр. Тун, както и редица представители на швейцарския бизнес, сред които съсобственикът на фирма Райхле и Де Масари, г-н Мартин Райхле, председателят на борда на директорите на ЛЕМ Холдинг, г-н Андреас Хюрлиман, ръководителят на департамента по развитие на човешките ресурси на Нестле за България, Европа, Средния Изток и Северна Африка, г-жа Аделина Костова. От българска страна във Форума участва зам.-премиерът по еврофондовете г-жа Малина Крумова и участниците в бизнес форума от предишния ден.

От Старозагорска област, която е лидер в България при въвеждане на дуалното обучение в 5 професионални гимназии (от общо 16 в страната), присъстваха представители на казанлъшките фирми “Арсенал” АД, “Гуала Клоужърс България” и “Гуала Клоужърс Тулс”, и старозагорската “Оскар Рюег” (също пример на успешна швейцарска инвестиция), които участват активно в процеса. Впечатления и опит, натрупани в рамките на проекта „ДОМИНО“, представи Деляна Михайлова от “Гуала Клоужърс България”.

#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн