Казанлък за първи път ще бъде домакин на Международния конгрес по тракология

STZAGORA.NET
*
13-тото издание на престижния световен форум ще събере от 3-ти до 7-ми септември 2017 г. изтъкнати траколози от цял свят в Казанлък – за трети път в България, но за първи път извън София. Изборът на Казанлък е резултат от утвърждаването му като знаково място за тракийската култура и след 2-годишни разговори между учените и Община Казанлък.

Под мотото “Мит и реалност” 240 изследователи на тракийската култура от 26 страни са заявили участие до момента, съобщи доц. д-р Христо Попов, заместник-директор на Националния археологически институт с музей при БАН, член на Организационния комитет на конгреса. „Казанлък е естествен притегателен център за тракологията, но всеки участник иска да се докосне до находките, да ги пипне, да ги усети“, коментира големия интерес гл. ас. д-р Юлия Цветкова от организаторите. Като отговор на високите очаквания са планирани редица паралелни научни сесии в четири или пет зали на територията на града. Представянето на научните доклади ще бъде със свободен достъп за всички желаещи.

Съпътстващите мероприятия предвиждат постерни изложби за проучвания по темата в Казанлъшко през последните над 70 години, разширена изложба за паметници под егидата на ЮНЕСКО и такива от България, които кандидатстват за статут към световното културно наследство, както и туристически обиколки из културно-историческите забележителности на региона.

През януари 2017 г. ЮНЕСКО официално пое спонсорството на конгреса. Представители на световната организация ще имат възможност отблизо да се запознаят с предложението на Община Казанлък и Министерството на културата за актуализиране на Индикативната листа на ЮНЕСКО с още осем тракийски гробници като сериен обект – разширение на вече вписаната Тракийска гробница.

За успешната реализация на конгреса Община Казанлък и местния исторически музей “Искра” са подкрепени от Министерството на културата, Националния археологически институт с музей при БАН, Центъра по тракология при Института по балканистика, както и от катедрите „Археология“ и „Стара история“ в Софийски университет „Свети Климент Охридски“.

Международният конгрес е създаден през 1972 г. с активното съдействие на покойния проф.Александър Фол. Първият форум се провежда в българската столица. През годините домакинството преминава през градове от Европа и Русия, още веднъж в София и за първи път тази година – в Казанлък.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн