Цял клас деца, с родителите и класната си, залесяваха днес в парк “Бедечка”

STZAGORA.NET
*
30 ученици от 2 “А” клас Начално училище “Димитър Благоев” в Стара Загора излязоха тази сутрин на залесяване заедно с родителите си в парк “Бедечка”, водени от класната си ръководителка Радостина Стоянова. Забелязахме пъстрата група с развят национален флаг на стотина метра северно от алеята за “Труд”, където им беше отреденото място от Общината за родолюбивата инициатива. Едни от малчуганите засаждаха фиданки дъб и кедър, други ги поливаха от туби с вода, големи почти колкото тях. Майките и татковците обясняваха на децата си как се сади дърво, като първо сами показваха кое как става.

 

Класната Радостина Стоянова

“С моите ученици решихме да си направим горичка, заедно с родителите – разказа г-жа Стоянова. – Това е част от работата ни по проекта “Твоят час”. Имаме група “Туристически пътеки и исторически места”, ходим на походи и много ни харесва, но и много рядко можем да го правим това. Затова решихме да си направим горичка близо до нас, в която да водим децата и да си прегръщаме дърветата, докато ги гледаме как растат. Това събуди вдъхновяващи емоции у всички. Залесяването е полезно за екологичното възпитание на децата, защото това, което мине през ръцете им като личен опит, е незаменимо. Не може само уроците в класната стая да оставят такива впечатления и да изградят у тях истински активно отношение. Другата ни цел е приобщаване на родителите към учебно-възпитателната работа, която осъществяваме в училище.”

Засадените от учениците кедрови фиданки са 20 на брой, а дъбчетата – около 50.

“Това, което искам да направя със своите ученици за четирите години, в които сме заедно, е поне веднъж да засадят дърво, поне веднъж да говорят с птиците и поне веднъж да чуят разговора на вятъра с листата на дърветата – образно обясни Радостина Стоянова. – Мисля, че чувствата и емоциите, които пробужда общуването с природата, са много по-важни от всякакви книжни знания, които им даваме. Най-много ме радва това, че децата бяха много вдъхновени от идеята, много нетърпеливи, с голяма радост очакваха събитието. Имаше и много добър отзив от страна на родителите, които активно помогнаха за осъществяването му, както и да получим разрешение от Общината. Оттам ни дариха кедрите, които засадихме. Дъбчетата са от лозето на родителите ми, там нямаше да могат да пораснат. Надявам се да се хванат дръвчетата. Ще идваме да си ги гледаме. И дано и старозагорци, които се разхождат тук, да ни съдействат засаденото от децата да оцелее, та да имаме още една горичка в парк “Бедечка”.


#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн