Д-р Валентин Христозов: Всеки 4-ти прегледан днес беше с повишено вътреочно налягане

STZAGORA.NET
*
Над 40 старозагорци решиха да направят безплатен тест на вътреочното налягане по време на стартиралата кампания на Болница Тракия във връзка със Световната глаукомна седмица. Офталмолозите на Болница „Тракия“ – д-р Валентин Христозов, началник отделение, и д-р Петя Тодорова разположиха специален уред за измерване на вътреочното налягане във фоайето на Община Стара Загора. При 11 от прегледаните граждани лекарите установиха повишено вътреочно налягане в по-голяма или по-малка степен.

„Този резултат все още не означава, че прегледаният има глаукома, нужни са допълнителни изследвания, за да се установи дали е налице коварното заболяване“, обясни д-р Валентин Христозов. Повишеното вътреочно налягане обаче е сигнал, че трябва да се вземат мерки, преди да е станало късно. Глаукомата е наричана още тихият убиец на зрение. Тя е хронично заболяване, което протича почти без симптоми или с минимални такива. Това прави трудно навременното поставяне на диагнозата преди да се е стигнало до увреждане на зрителния нерв и съответно понижено зрение до слепота в краен стадий. Симптомите варират от липса на оплаквания и случайно откриване на глаукома до лека болка или дискомфорт в слепоочието или зад очната ябълка. Нужно е поне веднъж годишно всеки човек да проверява своето вътреочно налягане.

Кампанията на офталмолозите ще продължи и утре с безплатни прегледи за повишено вътреочно налягане в специализирания офталмологичен кабинет в Болница „Тракия“ – Център.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн