В старозагорското село Яворово събират средства за паметна плоча на загиналите във войните

STZAGORA.NET
*
Народно читалище “Ахинора-2006 г.” – с. Яворово, отправи призив към всички яворовци, живеещи в селото, в страната и извън нея, да се включат в осъществяването на благородната и патриотична идея за изграждане на паметна плоча на загиналите във войните през първата половина на ХХ век.

Скъпите жертви, дадени от селото, са деветима яворовци, загинали в Балканската война – 1912 г., други 9, паднали в Междусъюзническата война – 1913 г., 24 души, убити по време на Първата световна война – 1915-1918 г., двама във Войнишкото въстание – 1918 г., и шестима в Отечествената война – 1944-1945 г. – общо 50 души.

“Това са нашите предци. Нека изпълним синовния си дълг към тях! Така ще изразим нашето уважение и достойно признание към петдесетимата яворовци, които с живота си защитиха национални каузи” – се казва в призива. Имената на героите ще бъдат припомнени на страниците на местния вестник “Ахинора”, а на обществен форум ще бъдат обсъдени идейният проект и най-подходящото място за поставянето на паметния знак.

“Включете се в местната инициатива, като популяризирате идеята пред колкото се може повече хора” – апелират организаторите.

Всички, които желаят, могат да дарят сума по тяхно желание в касата на читалището на адрес: 6240 с. Яворово, НЧ “Ахинора-2006 г.”, или по банков път:

ДСК ЕАД – Стара Загора, ВIC STSABGSF, IBAN BG19STSA93000014251958.

Всяко дарение ще бъде оповестявано във в. “Ахинора” и ще бъде използвано по предназначение. Всички дарители ще получат свидетелства за дарение и имената им ще бъдат записани в Паметната книга на дарителите на читалището.
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн