Хърватско-канадският писател Йосип Новакович ще представи своя книга в Стара Загора на 14 март

STZAGORA.NET
*
На 14 март 2017, вторник, очакваме в зала Първи етаж на Регионална Библиотека “Захарий Княжески” от 18,30 ч. хърватския писател, пребиваващ в Канада – Йосип Новакович, който ще представи сборника си с разкази “Предателства” (изд. ICU). Авторът е познат в България благодарение на разказите му от сборника “Жълтък”, както и от двата наръчника по творческо писане (и трите книги издадени от издателство “Сиела”).

Гостите на РБ “Захарий Княжески” ще имат удоволствието да разговарят на живо с един от най-умелите разказвачи на нашето съвремие, човек с магнетично присъствие и завладяващо чувство за хумор. Умел в извличането на смисъл, Новакович разказва за напускането на дома, за бездната на самотата и за един свят, в който войната е натрошила съществуването на части. Макар тези разкази да са ситуирани по време на най-разрушителната война в новата история на Балканите, всъщност са универсални в човешките си послания – в тях има любови и страсти, предателства и омраза, низости и благородни жестове.

Дванайсетте разказа от сборника “Предателства” имат за фон войната, но предателствата и страстите в тях стигат далеч отвъд фронтовата линия. Разкази, които ни карат да се замисляме как оцелява човек в критична ситуация; как намира сили да продължи, когато най-страшното е отминало… и какво остава да витае в сънищата и спомените му. Както казва самият Новакович в предговора към българското издание на “Предателства”: “От войните на Балканите изминаха много години и в никакъв случай не бих казал, че войната ми липсва, но определено ми липсва енергията, която черпех от нея в отчаяните си опити да разбера какво точно се случи”.

Новакович е в България в рамките на резиденската програма на Къща за литература и превод на фондация “Следваща страница”. По време на творческия си престой в София той ще се посвети на работа върху новата си книга, частично свързана с България, ще изнесе лекции и майсторски клас по писане, ще се включи в дискусии с български колеги. Резиденцията на Новакович е в периода 22 февруари -12 април и е подкрепена от програма “Култура” на Столична община. Срещата в Регионална Библиотека “Захарий Княжески” засега е единственото планирано извънстолично събитие.

“В Югославия, както и в България, винаги сме се гордеели с гостоприемството си, с широката славянска душа, с голямото сърце. В този смисъл е истинска загадка, че се стигна до пълната противоположност на всичко това – до враждебността и злобата към съседа. Тази загадка продължава да не намира своя отговор.”

(Йосип Новакович).

#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн