Бойко Борисов в Стара Загора: Да направим всичко възможно да не си счупим държавата! Правим изборите и на 27 март нацията трябва да се консолидира

STZAGORA.NET
*
Бившият премиер потвърди ангажимента си към старозагорци за финансиране на продължението на новия парк, ако ГЕРБ управлява
*
“Сплотихме хората в Стара Загора и те чувстват нов дух – това е най-доброто, което направихме. Хубави неща се случиха в града – спортни и културни събития, инфраструктура, транспорт… Благодаря ви, че участвате в развитието на Стара Загора и нейния просперитет, важно е да участвате и в развитието на държавата!”. Това каза Живко Тодоров, областен координатор на ГЕРБ и кмет на Стара Загора, при представянето на приоритетите за управление на партията. На събитието, което се проведе тази вечер в залата на Старозагорската опера, присъстваха лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, водачът на листата на ГЕРБ в 27-ми Старозагорски избирателен район Емил Христов, както и бившият министър на финансите Владислав Горанов.

“Нека и след 26 март да продължим да надграждаме направеното досега – призова Живко Тодоров. – Нищо не става с магическа пръчка, някой прави ли си такива илюзии след 90-те години на миналия век? Всичко се изработва с много труд и усилия, показваме рeзултати” – каза той. Областният координатор на ГЕРБ призова да правим крачки напред, а не назад, защото другите сме ги видели през 2013-2014 г. с фалита на КТБ. “Знаете ли колко пари изгубиха общините, бизнеса, хората тогава – попита Живко Тодоров и припомни: тези пари ги платихме всички ние”.

По думите му развитието на една държава не става днес и веднага, и трябват още много усилия, за да стигнем западните държави. “В Стара Загора преди шест години автобусите и тролейбусите бяха 30-годишни. Но ето че днес имаме чисто нови. Междублоковите пространства не бяха пипвани 30 години, оправихме голяма част от тях, продължаваме нататък. Това е възможно, защото управляваме разумно, постигнахме ниски цени на обществените поръчки” – подчерта Живко Тодоров.

Той отдели специално внимание на избора на водача на листата на ГЕРБ в Стара Загора. “Емил Христов е местен човек. За това благодаря на Изпълнителната комисия на ГЕРБ и на Бойко Борисов, защото те се довериха на Стара Загора, на нашия избор. За областта това е много важно признание. Като председател на Общинския съвет Емил Христов се доказа като човек, който е близо до всеки един, до всяко едно населено място. Няма кмет или кметски наместник, който не го познава. Утре, когато стане народен представител, всеки може да вдигне телефона и да го намери” – каза Живко Тодоров. Той посочи и младите хора, кандидати за депутати от ГЕРБ, като направи сравнение с листата на БСП, в която вижда същите лица, които е виждал и като ученик, само че сега, по думите му, те говорят за “промяна”. Според Живко Тодоров на България са необходими млади и перспективни хора, които имат визия за развитието на града и държавата ни.

“Когато имаше трудни моменти, вие ме подкрепяхте – заяви на свой ред пред препълнената зала водачът на листата в Стара Загора Емил Христов. – Без вас и вашето доверие ГЕРБ нямаше да е силата, която е в момента. Всички знаем какво беше преди шест години в града, работим много и резултатите са видими.” Той посочи, че образованието е водещ приоритет от години в общината, и че направеното в образователната инфраструктура – училища, ясли и детски градини е инвестиция в децата на Стара Загора.

“Нека на 26 март да докажем за пореден път, че не искаме някой да ни отклони от пътя ни на развитие!” – призова Емил Христов.

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов подчерта в словото си пред старозагорци стабилното състояние, в което е оставил България след двата си премиерски мандата: “Според изискванията от Маастрихт държавите от ЕС не трябва да имат повече от 3% дефицит – каза той. – Външният им дълг не трябва да надвишава 60% от брутния вътрешен продукт. Ние оставихме страната с бюджетен излишък, с 0% дефицит и само с 27% външен дълг. От 66 милиарда лева през първия ни мандат, БВП на България достигна 92 милиарда през втория. А след 2 години гарантирам, че ако ГЕРБ е на власт, брутният вътрешен продукт ще е 120 милиарда. При такъв растеж вече ще може да се говори и за по-високи заплати и пенсии. Всичко друго са празни приказки. Само за година-година и половина ще похарчат парите, няма да могат да съберат данъците, защото ще се опитат да ги променят. ГЕРБ държа България на първа скорост заедно с отличниците в Европа, в ЕС и НАТО, където е нашето семейство. На Балканите няма по-стабилна и напреднала държава от страната ни”. И подчерта, че България е на второ място по постигнат икономически растеж в Европа. “Не сме допуснали Европа на две скорости и няма да го допуснем!” – категоричен беше Борисов.

“Оставихме 14 милиарда във фискалния резерв, постигнахме финансова стабилност въпреки изплатените 6,2 милиарда лева стари задължения за фалиралата при БСП КТБ и за руските и американските централи” – обясни Борисов и припомни: “На два пъти БСП “строят” “Белене” и нищо – само задължения, които ние плащаме. Сега отново се готвят да го направят. Стойнев отиде в Щатите да подписва договор с американците за 10 млрд. лв.”.

Лидерът на ГЕРБ подчерта, че като министър-председател е опознал добре всички европейски лидери. “ЕК отпусна 320 милиона лева на България за опазване на външната граница на ЕС. Това бе постигнато с много диалог и дипломация. Знам как би се приело в Брюксел някой да отиде и да им тропа по масата. След като ЕК има инструменти да те санкционира, трябва да бъдеш внимателен и да си спазваш стриктно ангажиментите” – напомни Борисов.

Бойко Борисов обясни пред жителите на Стара Загора, че предизборната програма на ГЕРБ е реално изпълнима. “Основен приоритет за нас в следващ управленски мандат е прекратяването на бюрокрацията. Един и същи служител може да събере нужните документи, вместо хората и представителите на фирмите да обикалят с дни” – каза той. По думите му, необходимите пари за двойно увеличение на заплатите на учителите са 350 милиона лева на година. “Ние оставихме 880 милиона излишък в бюджета само за месец януари тази година. Тоест, осигурили сме средствата за увеличение на заплатите за две и половина години напред”, подчерта бившият премиер. Той изрази и убеждението си, че родителите трябва да бъдат принуждавани децата им да посещават училище, защото необразованите граждани са или безработни, или стават престъпници.

“Ние няма да променяме данъчната система, защото добрата събираемост и борбата с контрабандата за тези две години управление на ГЕРБ дадоха резултат. 4,7 млрд. повече приходи има в бюджета благодарение на това”, заяви още Бойко Борисов. При 10% плосък данък, който е много чист и с много добра събираемост, каза той, всички си плащат задълженията към държавата, не се укриват доходи, и остават пари в бизнеса да реинвестира. Като премиер, припомни той, цената на природния газ за българските фирми е намаляла с 50%, тъй като се елиминирани три посредника по тръбата от Русия до тук. Борисов за пореден път подчерта, че “Южен поток” няма да има, но ще има Европейски газов хъб, интерес от който има и Русия.

Председателят на ГЕРБ обясни, че сметките на всички енергийни дружества са пълни и цената на тока не е мръднала за две години. Според него протестите през 2013 година, довели до оставката на първото правителство на ГЕРБ, са били в резултат на манипулация на 20% от сметките на хората. Той коментира, че няма да се учуди, ако БСП готвят и нови предизборни внушения от типа “Костинброд”.

По думите на Бойко Борисов обещанията на левицата, че държавата ще плаща за жилищата и бизнеса на хората, ще доведат до фалити. “Две години няма да плащаш данъци – кой ще плаща пенсиите и заплатите тогава? Както “новото лице на БСП” Румен Гечев фалира банките 1996 година, така ще фалират и сега. Хората ще плащат сметката отново. Комунистите най-много обичат парите на другите. Няма нищо безплатно”, категоричен бе лидерът на ГЕРБ.

Борисов изтъкна и направеното от ГЕРБ за региона на Стара Загора. Той подчерта, че АМ “Тракия” не е била ремонтирана 30 години. “Изпълнили сме всички поети ангажименти към Стара Загора. Само за един час по АМ “Тракия” стигате до Бургас, кратък е пътят ви и до София, до Истанбул” – каза лидерът на ГЕРБ. Той пое ангажимента да осигури необходимите 4 млн. лв. за изграждане на втория етап на новия парк “Артилерийски” ако ГЕРБ състави третото си правителство.

“Не обещаваме нищо, което не може да се изпълни. Което може, ние ще го направим” – обобщи Бойко Борисов и призова: – Нека да направим всичко възможно да не си счупим държавата. Ситуацията е много крехка, светът се тресе. Във Вишеградската четворка се събраха Унгария, Полша, Чехия и Словакия, сега се събраха Германия, Франция, Италия и Испания. Какво ви говори това? Само консолидирани ще оцелеем. Да си направим изборите на 26-ти, като още на 27-ми след това нацията трябва да се консолидира, защото предстои председателство на България в Съвета на Европа и още 2-3 неща.”

От залата препоръчаха на лидера на ГЕРБ да се явява по-често в медиите, за да казва какво е направено. Бойко Борисов реагира, че хората не са слепи и виждат промените. И обясни: “Майка ми, Бог да я прости, казваше: Прави добро и го хвърляй отзад. Рано или късно ще го намериш напред!”. И припомни: “Магистрала “Хемус” трябваше да е само до Правец. “Марица” 39 години я правиха. А днес “Струма”, онзи ден минах – вече е на чакъл, до Кресна е готово, пред асфалтиране. Това го направихме за 4-5 години. Плюс метро и какво ли не. Те [нашите опоненти] нямат нищо. Те нямат шанс в нещо да се съизмерят с нас. Когато станах кмет, най-младият тролей в София беше на моята възраст.”

Речта на лидера на ГЕРБ беше изпъстрена с шеги, които неведнъж предизвикваха весело оживление в залата. Особено когато на точното място той преповтори крилатата фраза, приписвана на Тодор Живков: “Те не могат дори само да боядисат това, което ние сме направили”. “Сега всичко е ново – отбеляза Бойко Борисов – автобуси, тролейбуси, метро, мотриси. Околовръстното на София беше тясно като козя пътека, сега на места е с 12 ленти. Направихме виадуктите по магистралите, тъй като бяха в критично състояние. Но хубавите пътища струват пари. За поддържането на цялата пътна мрежа в България, която е с дължина колкото екватора – над 40 хиляди километра – по оценка на международни експерти са ни нужни между 800 милиона и 1 милиард лева годишно. А от винетки събираме само 300 милиона.”

В словото си при откриването на срещата бившият финансов министър Владислав Горанов бе категоричен, че качественото управление, което ГЕРБ предлага, е безалтернативно. “Благодарение на правителството на Бойко Борисов 2-3 пъти вече отчитаме ръст на икономиката над средния в Европа” – коментира той. Горанов определи програмата за управление на ГЕРБ като изключително прагматична. “Популизмът, който завладява Европа, е на път да срине цели общества. Ние не можем да застанем пред хората и да обещаем нереални неща. БСП заблуждават хората с единствена цел – властта. За нас управлението не е самоцел, а отговорност. ГЕРБ е партията, която доказа, че владее технологията в управлението. Едва ли има някой, който се съмнява, че имаме най-подготвените кметове и министри. Затова ГЕРБ трябва да има своето трето правителство” – заяви Владислав Горанов пред старозагорци.
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн