Емил Христов, водач на листата на ГЕРБ в Стара Загора: Проблемите на хората нямат цвят, политиците трябва да работят заедно за тяхното решаване

STZAGORA.NET
*
Емил Христов, водач на листата с кандидати за народни представители на ПП ГЕРБ в 27-ми Старозагорски избирателен район, се срещна днес с кметове и зам.-кметове на общини от региона. По проблемите на местното самоуправление той разговаря с Галина Стоянова – кмет на Община Казанлък, д-р Теньо Тенев – кмет на Раднево, Иван Иванов – кмет на Гурково, д-р Душо Гавазов – зам.-кмет на Мъглиж, Станимир Радевски – кмет на Павел баня, Генчо Колев – кмет на Опан, както и със зам.-кметовете на Община Стара Загора Йордан Николов, Иванка Сотирова, Янчо Калоянов и Красимира Чахова.

На срещата бяха поставени редица въпроси, свързани с начина на финансиране и функциониране на местните общности и работата на административните структури.

“Поканата възникна вследстве на разговори за това, как от парламента бихме могли да помагаме, да оказваме съдействие и да не се откъсваме от това, което хората по места чувстват и биха искали да кажат – сподели в началото на срещата Емил Христов, който освен председател на Общинския съвет в Стара Загора е и зам.-председател на УС на Националната асоциация на председателите на общински съвети, както и председател е на Постоянната комисия по регионална политика и местно самоуправление към Националното сдружение на общините в Република България. – Поканих всички кметове, без значение кой от коя политическа сила е избран, защото проблемите на хората нямат цвят и трябва да бъдат решавани. Това е първата ни среща, но се надявам, че след изборите всики кметове ще потърсят път към народните представители, за да работят заедно.”

Водачът на листата на ГЕРБ припомни, че по време на изминалия мандат на Народното събрание представителите на местната власт в региона са търсили съдействието на народните представители от всички политически партии, ходили са при различни министри, за да решават проблеми, свързани с общините. “За съжаление депутатите тогава, като изключим ГЕРБ и Реформаторския блок, често бяха много заети, за да бъдат с нас. Не бих искал това да се случва и в следващия парламент – каза Емил Христов. – Това, което ние ще направим като представители на ГЕРБ, в т.ч. и аз като водач на листата и като бъдещ народен представител, е да държа връзка с хората, с които довчера сме били заедно. Защото и в Сдружението на общините, и в Асоциацията на председателите на общински съвети всичките ни срещи са безпартийни, всички разговори, които водим, са свързани единствено с това, как да решаваме проблемите на хората. От своя страна съм убеден, че ще получа съдействие, подкрепа, експертиза и от кметовете, и от тези две институции.”

Емил Христов изслуша и внимателно си записа споделените от кметовете проблеми на съответните общини, както становищата и препоръките, които те изказаха. “Ние ги знаем, но нека да си ги кажем отново, защото е факт, че сборът от годишните бюджети на 10-те общини съвсем леко надхвърля бюджета на Община Стара Загора. Което означава, че общините работят почти неосигурени финансово. И като се има предвид, че по-голямата част от парите, които влизат, са от делегирани държавни дейности, сами разбирате, че кметовете са поставени в една ситуация, в която много се изисква от тях, много се очаква, а те нямат никаква възможност да решават на място въпросите на хората” – обобщи той.

Първият проблем постави зам.-кметът на Стара Загора Йордан Николов. “Преди повече от 3 години кметът Живко Тодоров направи предложение, което е внесено в Народното събрание, защото не е редно Община Стара Загора да плаща близо 3000 лв. на МВР, за да работи един общински полицай, а в същото време униформените, които са ангажирани с опазване на обществения ред, получават само 1/3 от тази сума – каза той. – Останалите около 2000 лв. отиват в Министерството на вътрешните работи. Ако бъде променен законът и тази общинска полиция наистина е под управлението на кмета, съставът на полицаите ще се увеличи близо 3 пъти. Ще има по-голямо внимание за селата и в града”. Той постави проблема на вниманието на Емил Христов със заръката да го внесе в Народното събрание.

Солидарно становище изказа и кметът на Павел баня Станимир Радевски. “От кметовете по места се очаква много, от тях искат да решават най-различни проблеми в сектори като образованието, здравеопазването и др., а всъщност ние нямаме съответните правомощия за това. На практика кметът е само ръководител на една администрация, и нищо повече” – каза Радевски. Той подчерта, че голямо предимство за региона е фактът, че водачът на листата с кандидати за народни представители на ГЕРБ е местен човек, който отлично познава проблемите.

Галина Стоянова акцентира на все по-засилващата се централизация в държавата. “На общините се прехвърлят все повече държавни дейности в различни сектори на управление, които не са финансово осигурени от държавата” – обясни тя и даде примери с третокласни пътища от републиканската пътна мрежа, които минават през Казанлък, без хората да знаят, че това са държавни пътища, защото Общината се старае да ги поддържа, като влага в тях средства на своите данъкоплатци, само и само да останат проходими. Такъв е двупосочният път пред оръжейницата “Арсенал”, както и пътят от Шипка, който влиза в Казанлък. Общината отделя средства за тези пътища, а би трябвало това да прави държавата. “Така е и в много други общини. За нашите бюджети е непосилно да поддържаме тези пътища” – категорична бе Галина Стоянова. Държавата не финансира и общински болници като казанлъшката, която поема здравното обслужване на пациенти от 5 съседни общини, огромен брой от които са без здравни осигуровки. И в същото време общинската болница е на опашката, когато става дума за държавно финансиране. А в нея местната общност е вложила вече над 10 млн. лв. в нея за медицинско оборудване и енергийна ефективност. “Повече не можем да правим това, държавата трябва да осигури дейностите, и то толкова равноправно и справедливо, че да няма разлика между видовете болници” – каза кметът на Казанлък.

Кметът на Раднево напомни пред Емил Христов за обещаната рехабилитация на пътя Стара Загора-Раднево. Той изрази тревога и относно запазването на въгледобива в региона предвид последните събития в бранша, предизвикани от изискването за намаляване на въглеродните емисии, което предстои да се гласува в Европейския парламент. Д-р Теньо Тенев поиска и съдействие от страна на бъдещите депутати от ГЕРБ в 44-тото Народно събрание за инициираното от областните управители на Стара Загора, Хасково, Сливен и Ямбол разкриване на филиал на Минно-геоложкия институт в Раднево, където да се срещат теорията и практиката в сферата на разработката на полезните изкопаеми, електрообзавеждането, електроенергетиката и механизацията на минното производство. В настоящата академична учебна година 213 работници и служители от “Мини Марица-изток” се обучават в тези специалности и би било голямо предимство за региона, ако такъв филиал бъде разкрит в Раднево. “Убеден съм, че г-н Христов е човекът, на когото винаги можем да разчитаме и който винаги ще бъде в наша помощ” – каза д-р Тенев.

Проблем в Гурково е голямата натовареност на международния път Свиленград – Русе, който минава през общинския център. През града минават над 6000 ТИР-а на денонощие. Пътят е в окаяно състояние, но има проект за околовръстно шосе, за което ще бъде търсено съдействието на старозагорските депутати – сподели кметът Иван Иванов. Той обърна внимание и на невъзможността местни проекти да бъдат финансирани по оперативни програми на ЕС поради малкия брой жители в отделните населени места, както и на проблемите на ромската общност, чиито членове получават помощи, без да упражняват обществено полезен труд. “В Гурково безработицата, ако изключим ромите, е 1%. С ромите – 26 процента, но те не желаят да работят” – обясни нагледно Иванов и посочи проблема като общодържавен, за чието решаване трябва да се произнесат бъдещите народни представители.

На свой ред зам.-кметът д-р Душо Гавазов сподели, че ОБщина Мъглиж има два знакови обекта – банския комплекс в с. Ягода, който е паметник на културата от местно значение, строен преди век с волни пожертвования, и манастира “Св. Николай Мирликийски чудотворец” в общинския център. Банята няма възможност да бъде финансирана по каквито и да било донорски програми, но досега не е намерен начин тя да бъде спасена като национално достояние. “Срещнахме сериозно упорство от страна на някои институции, които трябваше да партнират на Общината, и относно обновяването на манастира. Искрено се надявам сега разумът да надделее и при следващото отваряне на Програмата за развитие на селските райони да можем да направим необходимото по проекта за манастира” – апелира зам.-кметът.

Кметът на Опан Генчо Колев постави изключително сериозния проблем с липсата на аптека или поне дрогерия, която да снабдява жителите в общината с най-необходимите медикаменти. “По-често в някои от нашите села ще видим извънземен, отколкото лекар – обясни ситуацията той. – Това е типично за малките региони и поиска съдействие от бъдещите депутати от ГЕРБ за решаване на този проблем, както и за откриването на спешен медицински център или поликлинична дейност, както и за възможност бюджетът на общината да издържа поне една лекарска бройка. Генчо Колев постави и проблемите, свързани със Закона за концесиите.

Зaместник-кмeтът пo xyмaнитapни дeйнocти нa oбщинa Cтapa Зaгopa Ивaнкa Coтиpoвa пocтaви кaтo нaциoнaлeн пpиopитeт oбpaзoвaниeтo. Tя зaяви, чe дeлигиpaнитe бюджeти зa yчилищaтa тpябвa дa бъдaт oбвъpзaни c кaчecтвoтo нa oбpaзoвaниeтo, кaктo и дa бъдe въвeдeнo зaдължитeлнo oбyчeниe oщe в дeтcкитe гpaдини, кoeтo дa ce финaнcиpa oт дъpжaвaтa. “Чac пo-cкopo тpябвa дa бъдe пpиeт Зaкoнът зa пpoфecиoнaлнoтo oбpaзoвaниe, зa дa ce пpилoжи и дyaлнoтo oбyчeниe” – кaзa Ивaнкa Coтиpoвa.

Зам.-кметът на Стара Загора Янчо Калоянов акцентира на необходимостта да продължат инвестициите в инфраструктурата.

“Peшeниятa нa вcички пocoчeни oт вac пpoблeми ca зaлoжeни в пpoгpaмaтa нa ГEPБ. Aз, кaтo бъдeщ нapoдeн пpeдcтaвитeл, обещавам, че щe ce cpeщaмe peгyляpнo c кмeтoвeтe нa oбщинитe и щe paбoтим зa peшaвaнeтo нa пpoблeмитe. Haдявaм ce дa пpиoбщим и ocтaнaлитe гpaдoнaчaлници oт peгиoнa, кaктo и дeпyтaтитe oт дpyгитe пoлитичecки cили в oбщaтa ни миcия” – зaяви в края на срещата Eмил Xpиcтoв.
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн