Кандидат-депутатът от листата на ГЕРБ в Стара Загора Росица Копривчина: Не е важно дали програмата за саниране е добра за политиците, важно е да е добра за хората

STZAGORA.NET
*
Росица Копривчина е на 8-мо място в кандидат-депутатската листа на ПП ГЕРБ в 27-ми Старозагорски избирателен район. Тя е организационен секретар на Жени ГЕРБ – Стара Загора. Директор е на Дирекция “Транспорт, чистота и екология” в общинската администрация. Бакалавър е по Публична администрация и по Педагогика от ЮЗУ “Неофит Рилски”, Благоевград. Магистър е по Икономика, специалност “Планиране на регионалното развитие и евроинтеграция” от Тракийския университет и по “Управление на образованието” от ЮЗУ „Неофит Рилски“. Семейна, с две деца – Илиян на 13 г. и Ваяна на 7 г.

- Г-жо Копривчина, по силата на служебните си ангажименти през последните години Вие следите отблизо промените в Стара Загора и региона. Как изглеждат те през Вашия поглед?
- Средствата от общинския бюджет са насочени към благоустрояване на градската среда, модернизация на транспортната инфраструктура и ВиК мрежите, подобряване на материалната база на училища, за развитие на спорта и туризма, но те съвсем не са достатъчни. В града ни постъпиха много средства по линия на европейските фондове. Стара Загора се преобрази и придоби европейски вид. Обновени бяха цели жилищни квартали, основни улици и булеварди. Старите 30-годишни тротоари поетапно се подменят навсякъде, поставя се и модерно осветление. Реконструирани и обновени бяха десетки междублокови пространства, училища, детски градини и ясли. Има още много работа, но посоката, в която вървим е правилна.

- Не Ви ли се струва обаче, че като свикнем бързо с новото, често започваме да го приемаме за даденост и сякаш забравяме какво беше преди?
- Така сме устроени хората. Всички знаем, че с хубавото бързо се свиква и затова се поставят и нови цели. Много инвестиции се направиха и в спорта – осветлението на стадион “Берое” беше възстановено, нови трибуни, след което той получи и нова лекоатлетическа писта, която направи възможно провеждането в Стара Загора на състезания от световен мащаб. Завършена бе инвестицията по изграждане на спортното съоръжение “Трейс арена”, общинска спортна зала „Иван Вазов”, както и много стрийт-фитнес площадки за масов спорт, които се ползват ежедневно от стотици наши съграждани. Закрития плувен басейн, също е пред очите ни. Макар и с цената на забавяне на строително-ремонтните дейности поради открит проблем в покривната конструкция, той беше възстановен като едно модерно и безопасно спортно съоръжение. Неслучайно Стара Загора заслужи голямото признание да бъде обявена за Европейски град на спорта през настоящата 2017-та година. Вече спокойно можем да се сравняваме с повечето европейски градове от нашия мащаб, като едновременно с това стоим значително по-добре от много други градове на картата на България. Не ни отминава, разбира се, общата слабост на недостатъчно качественото изпълнение на някои обекти, характерна за цялата страна. Но спомнете си например колко пъти изпълнителят беше връщан да преасфалтира бул. “Столетов”, докато постигне необходимото качество. В това отношение със сигурност компромиси няма да правим и занапред. Само така Стара Загора ще запази челното си място сред най-добре развитите български градове.

- Вие сте на осмо място в кандидат-депутатската листа на ГЕРБ в Старозагорския избирателен район. Какво от предизборната програма на партията Ви прави най-силно впечатление?
- Секторните политики като образование, обществен ред и сигурност, и много други, са все в посока на надграждане на всичко онова, което се е случило до момента при управлението на ГЕРБ, въпреки че последният мандат не беше завършен в неговия 4-годишен хоризонт. Устойчивото нарастване на доходите и заетостта при един цял следващ мандат на ГЕРБ е приоритет в нашата програма и то може да стане в условията на ръст на икономиката. Ние в ГЕРБ знаем, че бизнесът изплаща заплатите, но правителството го подпомага, като създава среда. Ще работим и за премахване на административната тежест пред българския бизнес, за да може снабдяването с един или друг необходим документ да става все по-лесно. Разбира се, като старозагорка ще работя активно и за създаването на бъдещата икономическа зона “Загоре”, което е наш основен приоритет за областта.

- Казахте премахване на административната тежест пред българския бизнес, какво по-точно имате предвид?
- В ГЕРБ сме подготвили много смела реформа като направим така, че гражданите и бизнеса да не трябва да осигуряват документи на администрацията. Хората ще трябва да подават единствено молба за дадена услуга и да дават съгласието си за това администрацията да си набавя сама необходимата информация и документи. Ще ви дам пример – през 2016 година са издадени близо 1 милион удостворения за липса на задължения от НАП. Това са 1 млн. изгубени работни човекодни. Само заради този документ БВП е със 160 милиона лева по-нисък. Изчисленията на експертите ни показват, че около 2 млрд. лв. се губят от БВП на година поради загуба на време по институциите. Крайно време е институциите да влязат в крак с времето, в което живеем.

- Защо според Вас програмата за саниране на българските домове среща такава яростна съпротива през последните седмици от различни партии и дори от служебното правителство?
- Краткият отговор е – защото е добра! По-дългия отговор сам го отбелязахте – партийното говорене често няма общо с действителността. Разбирам опозицията – тя няма как да харесва нещо, което не е направила самата тя. Нас не ни интересува дали програмата е добра за политиците. Нас ни интересува дали е добра за хората. Достатъчен показател е статистиката за подадените документи от сдружения на собственици в община Стара Загора. До края на годината ще бъдат санирани над 70 блока, стотици други са в различен етап на одобрение и процедури. Интересът е огромен, а добрият резултат го виждаме из целия град. Това е реална социална политика, достъпна за всеки.
БСП не искат и не харесват програмата за саниране на ГЕРБ, вижда им се скъпа с по 1 млрд. лв. на година. Абсурдното е, че в същото време са заложили в програмата си за управление нов голям енергиен шлем, като към досега съществуващите проекти са добавили и 7-ми блок на АЕЦ “Козлодуй”. По груби сметки на експерти за това безумие ще са необходими 45 млрд. лв., които няма откъде да бъдат взети. Ще припомня, че ни отне години, за да разплатим над 3 милиарда лева за стария енергиен шлем на БСП. Нали тези пари можеха да бъдат дадени за образование, за пенсии…? Ето с тези сравнения лъсва цялото лицемерие на опонентите ни.
През последните дни чувам и някои водачи-реформатори в Стара Загора колко остро се изказват за санирането, с непремерени приказки. Това е присъщо на малките политици и малките партии, на които им е позволено да говорят всичко, защото от тях нищо не зависи.
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн