Първан Симеонов, изп. директор на “Галъп интернешънъл”: Шансовете вдясно от центъра като че ли изглеждат повече за момента. Много зависи Марешки какво ще реши

STZAGORA.NET
*
- Г-н Симеонов, имате ли актуална информация за текущия предизборен рейтинг на политическите сили?
- В момента, в който имам, ще го оповестя. Но генерално се запазва практическото равенство между двете най-големи. Третата позиция е за Обединените патриоти, следвани от ДПС и “Воля” на Веселин Марешки. Формулата продължава да е 5+1 – 5 ясни и една, която е на ръба, така да се каже, и има изгледи да е вътре при добра работа – това е Реформаторският блок. Все пак има и едно ново обстоятелство, и то е решението на Конституционния съд, че евентуални санкции за негласуване са противоконституционни. Това може да намали мъничко активността и респективно да отнеме от формации, които пък предния път взеха бонус от това. Обикновено такъв бонус вземат формации, които са по средата, или са нови, или са протестни. Твърдият вот не се повлиява кой знае колко.

- Краят на обявената от ЦИК възможност за машинно гласуване дали ще се отрази върху изборния процес?
- Ще повлияят няколко обстоятелства: Първо, дали някой ще тръгне да оспорва. Второ, дали съдът ще приеме, че това е достатъчно основание. По-важна е не толкова законовата, колкото обществената легитимността на изборите – дали ще оставят горчивия привкус на нещо порочно. Това е важното питане. И дали някой ще се реши да се възползва от темата, ако не му хареса резултата на 26 март. Плюс това като добавим евентуално след изборите трудностите при съставянето на мнозинство, както и претенцията на Слави Трифонов, може да се окаже, че около тези избори да остане нещо неприятно, дори и да не бъдат обявени за недействителни. Въпрос на обществена мъдрост е никой да не тръгва в тази посока. Защото изборният процес като цяло в България е ОК, така да се каже. В смисъл, че с леки стъпки трябва да се изчиства от своите пороци, а не да си стреляме в крака, образно казано.

- От трите десни формации – “Нова република”, “Да, България” и Реформаторите с Глас народен кои са с най-голям шанс да прескочат 4-процентната бариера?
- За Реформаторския блок споменах, че е на самия ръб и зависи как ще работи. “Да, България” може да е всичко, може да е и нищо. Това е мъглявина. Първо, защото е нова и второ, защото не прилича на нищо останало. Много е сериозна моралната претенция там, много чистофайнически се държат, и това може да им донесе бонус, но може да им донесе и негатив, защото политиката се прави със структури, а за съжаление те ги нямат. “Нова република” също е любопитна. За момента поне се движи в очакваните граници, знае си нишата. При Христо Иванов не я знаем. Така че от това пространство гравитационният център се оказват Реформаторите. Просто защото Радан и Христо не се събраха да направят втори гравитационен център.

- Намаляват ли в последно време с ожесточаването на предизборната фразеология шансовете за широка коалиция след изборите?
- Тук големият въпрос е дали някой от играчите няма да направи тактически ход в стил “да им гледаме сеира”. Дали примерно спечелилият наистина ще поиска да управлява. Защото има една принципно изглеждаща възможност – печелиш и казваш “Ми не мога, нека другите да се пробват”. Трябва да проследим дали на някого ще това ще му хрумне и дали ще го използва. Второ, трябва да видим каква ще е ситуацията в световен и в регионален мащаб, т.е. дали ще е жизнено важно България да е политически стабилна. Т.е. дали можем да си позволим малко повечко избори. Защото ако не можем да си позволим, съм сигурен, че ще се появят отново формулите за програмни, експертни правителства, дори скрити форми на широка коалиция. Примерно едно правителство с широка подкрепа за определен мандат и с определена програма. Което да бъде мотивирано например с това, че България трябва да е стабилна, защото регионът е нестабилен, или с това, че ще имаме председателство на Съвета на Европа. Аз отсега чувам всъщност Патриотите така да говорят – да седнем на една маса всички български партии и да се разберем върху няколко точки. Това не е изключен вариант под една или друга форма, даже не е изключено да се стигне до ситуация, в която наистина се стига до трети мандат, и той може да отиде точно при Патриотите. Но това е тежка хипотеза. Иначе, ако трябва да разсъждаваме съвсем механично, шансовете вдясно от центъра като че ли изглеждат повече за момента. Много зависи Марешки какво ще реши. Защото Патриотите звучат центристки, но могат да отидат и надясно, и наляво. Могат да отидат и в различни посоки, т.е. да не останат заедно. ДПС също може да отиде и наляво, и надясно. Остава само Марешки. Той досега допуска да ходи само надясно, но ако отиде няляво, ще имаме абсолютен кантар, така да се каже. Но това е супер механично разсъждение. Боя се, че българите не биха приели нова трипартийна коалиция, нито пък коалиция БСП-ДПС, ако им се предложи такава – споменът “Орешарски” е съвсем близък. Така че – работата е сложна и ако народът не каже кой бие с много, тогава вече, срам-не срам, може би ще се търсят и някакви компромисни формули. Компромисът не е най-красивото нещо в политиката, но понякога е неизбежен. А може да се ходи и на нови избори.

- Предизборен фактор ли е въведената американска бронетехника на полигон “Ново село” в рамките на Инициативата на САЩ за гарантиране на сигурността на европейските съюзници от НАТО?
- Всякакви такива въпроси ще станат предизборен фактор. Ескалацията на напрежението в Украйна, очакваното повишаване на военното присъствие на НАТО в Черно море, очакваните гласоподаватели от Турция… всякакви международни фактори ще влияят. На емоционално ниво, разбира се, което е много далеч от рационалното ниво. Но да, ще има такова влияние.

- Това е може би част от по-общия въпрос – е ли българската вътрешна политика функция на глобалните процеси около нас?
- Слава Богу, не е много видимо. Тоест – не се тресем от това. Но го мислим, преживяваме го, боим се от него. Засега сме късметлии, защото наоколо се тресат и Македония, и Румъния, и Турция, и Гърция, и Сърбия, и Косово. Ние – не. Ако съумеем да превърнем геополитическите сигнали в сигнал към партийната ни система, който да бъде отигран през избори, а не през стабилността ни, ще бъде много хубаво. Можем да го направим, убеден съм.

- Цветна ли беше метлата, която поразмърда служебното правителство?
- Какво значи метла? Всеки кабинет си държи областните управители и оперативното ръководство на МВР. Това са функции на една управленска политика. Един кабинет има право да го направи. Сега истината е, че този кабинет наистина не се държи съвсем като служебен, а с малко по-сериозна претенция. Но както една метла може да е цветна, така и едни назначения могат да са цветни. Това е борба на интерпретации. Който успее да го разкаже по-добре, той ще спечели.

- А фиксирането на обществения дебат около доходите дали ще реши нещо на практика?
- Хубаво е, че дебатът се фокусира върху такива реални проблеми като доходите и образованието. Понякога мирише на популизъм това, но да се надяваме, че ако преди изборите имаме преекспониране на тази тема, то след изборите тя ще е вече в някакви разумни дозировки и полезни за България.

- Видяхме в неделя резултатите на частичните избори в Глоджево. Там ДПС бие с малко, но пък ДОСТ почти дели вота. Да очакваме ли директно пренасяне на подобен резултат и след това на парламентарния вот?
- Не в такава степен обаче. Тук социологията не може да помогне, трябва да се видят самите избори. Защото в това пространство много хора могат да продължават да казват “ДПС”, а като дойдат изборите, да гласуват за ДОСТ или просто да си останат вкъщи. Това е едното. Второ, голяма част от потенциалния вот за ДОСТ ще дойде отвън, от изселниците. Това няма как да го хванем демоскопски. Трето и много важно – зависи как ще се развие кампанията, защото ако основната тема станат автобуси, блокада на границата, това ще даде нова ситуация около ДОСТ. Четвърто, също много важно – зависи докъде ще стигне заходът на ДПС, което се превръща едва ли не в квазинационалистическа сила, българска. Техният слоган, доколкото разбрах, е че “Заедно ще спасяваме България”. Т.е. някак си и те спасяват България. В момента въобще има една надпревара по спасяване на България. Ситуират се в противовес на Ердоган… Има прекалено много сложни процеси, които не ни дават възможност да прогнозираме отсега. Но щета ще има върху ДПС. На изборите ще разберем каква точно. Подозирам, че размерът й няма да е чак толкова голям, малко вероятно е да са едно на едно. Просто гледаме социологията – все пак ДПС отговаря все още за стотици хиляди гласове, докато ДОСТ не показва жизненост в демоскопските проучвания. Но пак казвам – не те са важните.

- Има ли движение в рейтинга на служебния кабинет, който в началото на февруари беше около 38%?
- Засега не. Но в един момент вероятно ще започнат да го удрят и отляво, и отдясно. Защото никой няма полза да се солидаризира с действащата власт. В днешната предизборна ситуация всеки гледа да е “протестен” и да носи промяната. Това означава, че всички ще се дистанцират от него. Служебният кабинет ще си е свършил работата точно тогава. Ако всички едновременно се дистанцират от него, значи всичко е наред.
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн