Първа стихосбирка издаде депутътът от ГЕРБ в 43-тото Народно събрание Маноил Манев

STZAGORA.NET
*
Първата си стихосбирка “Сърцето българско, душата моя” представи на 22 февруари небезизвестният в Стара Загора, региона и страната Маноил Манев. Салонът на Регионалната библиотека “Захарий Княжески” се препълни с любопитковци, дошли да видят с очите си новото амплоа на експерта по сигурност и бойни изкуства – V дан Ушу/Кунг фу, основателя на старозагорския колеж по охрана и сигурност “Св. Георги Победоносец”, автора на учебници за обучение на бодигардове и спортисти Манев. И още – бивш общински съветник от ПП ГЕРБ, бивш заместник-областен управител на Стара Загора, народен представител в 43-то Народно събрание на Република България и на трета позиция в новата кандидатдепутатска листа.

Със самочувствието на литературен критик социалният патолог Илиан Илиев говори за “опита на един човек да представи себе си и душата си. Той няма задълбочените знания за поетиката. Подхожда невъздържано, на моменти грубо към метриката на стиха, но за сметка на това ще изсипе върху вас вулкан от чувства и нерви, нежност и злоба, хумор и първична сила. Ще усетите един див патриотизъм, а сетне внезапно ще се потопите в неочаквана за него нежност. Ще се борите с гняв, но ще разпускате със сабя. Ако трябва по мой начин да ви кажа какво ще намерите в тази книжка, ще използвам думата колорит: Не на драматични и поетични умения, а на емоции и чувства”, произнесе се г-н Илиев.

Видимо развълнуван, след като благодари за присъствието на приятели, съратници, колеги и граждани, Маноил Манев обясни как и защо е започнал да реди думите върху белия лист.

“Преди 2 години, когато се качих на 6-я етаж в Областната управа в качеството си на зам.-областен управител, за първи път в живота ми се наложи да преглъщам думите, които исках да изкрещя. Примери стотици: Когато се наводняваше Гълъбово… Тогава думите, които прибирах в себе си, започнах да записвам върху белия лист”.

Според автора в книжката, съдържаща 17 стихотворения, има две важни неща: Едното е мотото от текст на Миамото Мусаши: “Казано е, че на воина принадлежи двойният Път на меча и перото и че Пътят на воина е да обича тези два Пътя. Ако се придържа към тези две части на Пътя, той може да бъде воин и без да има дарба за това”.

Всъщност това е истинският боец – твърд и непоколебим, с душа на дете. Може би съзнателно или не, 47- годишният Манев цял живот се е изграждал като воин, на който и пост да бъде поставен.

В началото на книгата той помества трогателно откровение:

“Написах всички тези стихове, защото в живота на мъжа има моменти, когато трябва да сдържи чувствата си. Сигурно е различно за всеки човек, но за мен винаги е било трудно да премълча, особено когато съм имал усещането, че имам още какво да кажа. Затова, и защото зная, че най-мразените хора са тези, които казват истината, си избрах освен боксовите ръкавици, меча и пистолета и още едно оръжие – словото. Колко ми се удава или не ми се удава то, ще решите вие”.

Другото важно нещо за него е семейството му – съпругата, дъщерята и сина, на които е посветил своите изповеди.

Манев призна, че целият му живот е низ от битки – в спорта, охраната, полицейското, на обществената нива… Все битки, все ограбване на душата. “Тогава белият лист ми възстановява хармонията. Затова ще продължавам да пиша, но няма да издавам написаното на хартиен носител”, заяви публично творецът. Според когото поместеното в книгата е далеч от голямата поезия, но е пълно с преживени истини, които е имал потребност да сподели.

Събитието уважиха председателят на Общинския съвет на Стара Загора Емил Христов, зам.-кметът Иванка Сотирова, началникът на отдел “Култура” Диана Атанасова, проф. о.р. генерал-майор Румен Ралчев – Велик приор на Велик приорат – България и член на Магистралния съвет на Ордена на тамплиерите, неговата съпруга Магдалена Ралчева – кинорежисьор и директор на Международния фестивал за европейско кино “Златната липа”, и др. Генералът изрази задоволство, че дългогодишният му приятел най-сетне се е разконспирирал с поезията си. Според него “и Манев като Висоцки е широко скроен поет, има много пластове в стиховете, показва, че усеща ритъма на времето, има добро сърце и е родолюбив българин”.

Председателят на Общинския съвет Емил Христов, който е водач на листата на ГЕРБ в предстоящите избори (а Манев, както вече споменахме – на трета позиция), заяви: “Двамата ще воюваме в една и съща посока, рамо до рамо, с увереността, че Маноил няма да ме изостави в битката, която продължава”.

Изненадващо сенсей Асен Асенов се оказа илюстраторът на стихосбирката, т.е. в известен смисъл съавтор на художествения продукт. Той поздрави “биткажията” и припомни (явно от личен опит), че боецът винаги върви с изкуството – поезия или музика.

Актьорът Велин Величков прочете няколко от знаковите стихотворения на “Сърцето българско, душата моя”. Сред тях бяха и финалното “Живот на ченге”, както и “Волен ездач”, посветено на рокерския клуб “Волните ездачи” от Стара Загора. Манев подари стихотворението на рокерите и даде дума: “Като се пенсионирам, ще си купя мотор и ще стана един от вас, пичове”!

Маноил Манев дълго раздава автографи. През това време на депутатски кетъринг гостите му вдигаха наздравици за неговото здраве и творческа младост.

Росица РАНЧЕВА,
“Старозагорски новини”
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн