Старозагорският квартал „Железник“ ще има православен храм и нова детска ясла

STZAGORA.NET
*
През 2017 г. ще бъде извършен основен ремонт на СУ “Железник“ и ОДЗ 58 „Звездица“, предстои отварянето на новата автогара, изработването на ПУП за част от квартал „Железник“ и санирането на 8 сгради в квартала. Мероприятията са осигурени със средства от Бюджет ’2017 на Община Стара Загора, Оперативна програма „Региони в растеж“ и Националната програма за енергийна ефективност. Обмисля се въвеждането на еднопосочно движение по улици в квартала, търси се петно за строеж на православен храм и детска ясла. Това стана ясно по време на проведената снощи среща на представители на общинското ръководство с живеещи в квартала с най-много млади семейства в града.

„Тук сме, за да обясним какво смятаме да правим през 2017 г. с парите на Община Стара Загора и да чуем какво мислите. Оноваq което предложите в рамките на възможностите на бюджета, може да намери място в рамките на Бюджет ’2107 или да бъде планирано за следващата“, заяви в началото на срещата председателят на Общински съвет Стара Загора Емил Христов.

„Бюджет ’2017 има същата философия като миналата година – стремим се да изразходваме икономично парите, които събираме. За поредна година няма да има увеличение на данъци и такси, както е обещал в програмата си кметът Живко Тодоров. Успяваме да се справим, за разлика от други големи градове, в резултат на добрата ни финансова политика. Има направления, в които започваме да чувстваме недостиг, защото държавата ни възлага и иска от нас, без да ни осигури паричен ресурс, каза председателят. По думите му, през миналата година общината е платила 240 000 лв. повече за чистотата, заради доплащанията по Закона за управление на отпадъците, които растат с всяка година. „Справяме се, главно защото кметът и екипът му участват с отговорност, когато се провеждат всички мероприятия и изразходваме колкото може по-рационално предвидените средства“ – коментира още Христов.

Ресорните зам.-кметове на Стара Загора Йордан Николов и инж. Янчо Калоянов очертаха основните дейности, които предстои да бъдат свършени в града през настоящата година.

Общо 6 училища и две детски заведения в Стара Загора ще бъдат обновени през тази година със средства по проект „Обновяване на Образователната инфраструктура в Стара Загора“ на Оперативна програма „Региони в растеж“, на обща стойност близо 15 млн. лв. Тя ще обхване 4 училища и две детски заведения – СУ „Железник“ – 5,6 млн. лв., ЕГ „Ромен Ролан“ – 2,2 млн. лв., ІХ ОУ „Веселин Ханчев“ – 2,2 млн. лв. и СУ “Иван Вазов” – 1,9 млн. лв., ОДЗ 58 „Звездица“ в кв. „Железник“ – 1,8 млн. лв. и ОДЗ „Звънче“ в кв. „Три чучура-север“ – 1,2 млн. лв.

Осем жилищни кооперации в „Железник“ вече разполагат с договори за изпълнение на мерки за енергийна ефективност и скоро изпълнителите ще започнат работа по санирането им. Други 75 сгради са с проведени поръчки за избор на изпълнител в града.

Друг важен проект по Оперативна програма “Регионално развитие”, чието изпълнение предстои тази година, е „Обновяване на градската среда в Стара Загора“ на обща стойност 15,7 млн. лв. Със 7 млн. лв. от тях ще бъде обновен парк „Митрополит Методий Кусев“. Други 7,5 млн. лв. са предвидени за пешеходната зона по бул. “Цар Симеон Велики“, която ще бъде основно реконструирана. Ще бъде обновено и площадното пространство около сградата на общинската администрация, като стойността на извършените дейности ще бъде 1,2 млн. лв.

По време на традиционната среща на ръководството на общината с граждани бяха разяснени въпроси за пътуването с абонаментни карти в градския транспорт, за новите автогари в кв.“Железник“ и „Зора“, за нуждата от „гърбици“ пред входа на училището и еднопосочни улици, и т.н. Жителите бяха информирани, че ще се търси разрешение от Старозагорската митрополия за изграждането на православен храм.

„Обявени са четири поръчки от изпълнението на втория етап от проекта за развитие на градския транспорт – за новата транспортна схема, електронната система за таксуване, умни светофари и изграждане на видеонаблюдение. Въвеждането им е с идеята хората максимално да се възползват от тях и да плащат по-малко за градския транспорт. Новата транспортна схема ще бъде едно облекчение за гражданите, ще има обществено обсъждане, очакваме от вас предложения за нови автобусни и тролейбусни линии, обърна се зам.-кметът Йордан Николов към присъстващите, които имаха възможност да се запознаят в детайли с Бюджет ’2017 на общината.

„През тази година ще бъде извършена и рехабилитация на една от основните пътни артерии в града – бул. „Св. патриарх Евтимий“. Мостовото съоръжение ще стане 4-лентов път, което ще разтовари трафика и ще промени изцяло облика на града ни“ – съобщи инж. Калоянов. „Всичко, което правим, се случва по правилния начин. Постигнали сме намаляване на цените за преасфалтиране, рехабилитация на тротоари и междублокови пространства с около 25-30%. За нас е важно да използваме ефективно обществения ресурс“ – подчерта той.

В срещата участваха още секретарят на общината Делян Иванов и общинският съветник Радостин Танев.
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн