Урологът д-р Емил Петков: Самолечението на уголемена простата с медикаменти може да „приспи“ вниманието за истинските проблеми

STZAGORA.NET
*
- Д-р Петков, през последните години нашумя темата с уголемената простата при мъжете. Ново ли е това заболяване или просто напоследък за него се заговори повече?

- Заболяването не е ново, напротив. Но в последните години наистина се заговори много за проблемите, предизвикани от доброкачествената простатна хиперплазия, популярна като  уголемена простата. В резултат на това много повече мъже на средна възраст решават да потърсят обяснение и лечение на проблемите си, които дълго време са пренебрегвали – затруднено уриниране, болки в областта на уретрата, изтънена и слаба струя при уриниране и други. Оплакванията започват най-често след 50-годишна възраст, но през последните 10-15 години заболяването сякаш се „подмладява“ и уголемена простата се диагностицира и при по-млади мъже. Възможна причина за това „подмладяване“ отново е по-добрата информираност, която дават средствата за масова информация и интернет. Така пациентите по-рано започват да търсят лекар, дори при слабо изразена симптоматика.

- Кои са причините за появата на уголемена простата?

- Доброкачествената простатна хиперплазия е бавно прогресиращо заболяване, което не се проявява за месец–два, а се развива с години. Причините за появяването му не са напълно изяснени. Връзка имат хормоналният дисбаланс, който настъпва на тази възраст, начинът на хранене, начин на живот. Тази леко забележима прогресия е способна да „приспи“ вниманието на пациентите и те да не забележат как лекотата, с която един млад мъж уринира, вече е изчезнала. Уринирането им става все по-затруднено и изисква известно напрягане, струята е изтъняла и вяла. Вечерно време започват да стават, за да уринират – първо се започва по един път през няколко вечери, после през вечер, после всяка нощ, докато се стигне до 2-3 пъти на нощ. Особено типично е затруднението при първото уриниране сутрин. Когато върху тези проблеми се насложи и инфекция, се появяват дизуричните оплаквания като парене, дразнене по време на уриниране. При много напреднали стадии на доброкачествената простатна хиперплазия, когато простатата вече е станала много голяма, е възможна появата на така наречените хематури – кръв в урината. Те могат да бъдат инцидентни и да стават все по-чести. Това е едно прогресиращо заболяване, което с течение на времето води до утежняване на симптоматиката.

- Могат ли тези симптоми да издават злокачествено уголемяване на простатата?

- Симптомите донякъде се припокриват. И при доброкачественото, и при злокачественото уголемяване на простатата, проблемите произтичат от увеличения и обем, който притиска пикочния канал и затруднява уринирането. Разликата идва след хистологичното изследване на простатата чрез биопсия. Показание за нея дават повишените стойности на туморния маркер на простатата – ПСА.

- По телевизиите вървят десетки реклами, които твърдят, че може медикаментозно да се стопи обема на уголемената простата. Доколко това е вярно?

- За да се предприеме адекватно лечение, първо трябва да бъде поставена точна диагноза. Което означава, че първо трябва да бъде установено увеличението на простатата, после да се докаже дали то е доброкачествено или злокачествено. Лечението в двата случая е съвсем различно. В този смисъл самолечението с рекламирани лекарствени продукти или хранителни добавки не е препоръчително. След поставянето на вярната диагноза е важно да се установи тежестта на заболяването, дали има съпътстващи заболявания и спрямо това да се предприеме адекватно лечение. Съществуват различни групи медикаменти, като в различните стадии на заболяването са подходящи определени лекарства. Има лекарства, които могат да намалят обема на простатата. Те обаче не винаги действат. Могат да въздействат до определена степен и до определен момент. Лечението с лекарства се предприема в по-ранен стадий на заболяването. Основното лечение при вече изразено уголемяване на простатата е по оперативен път. Лекарственото лечение дава по-скоро медикаментозно поведение. Когато лекарствата вече не са способни да дадат необходимия комфорт и необходимото качество на живот на пациента, когато той започне да задържа урина в пикочния мехур след изхождане, тогава се прибягва до оперативно лечение, което цели отстраняване на тази част от простатата, която пречи на уринирането.

- Може ли уголемяването на простатата да доведе до други последствия в организма?

- Простатата е свързана с микцията, с акта на уриниране. Когато не се предприеме навременно лечение, човек започва да задържа урина в пикочния си мехур. С напредване на заболяването започва да се увеличава и количеството на т.нар. „остатъчна урина“. Когато нейното количество стане по-голямо, отколкото е капацитета на мехура, този орган започва да губи своите еластични фунции. Задръжката на урина започва да се предава и към бъбреците, като нарушава и техните функции. Това може да доведе до натрупване на отрови в кръвта, развитие на бъбречна недостатъчност, двустранна хидронефроза, т.е. раздуване на бъбреците. Задържането на урина започва да води до рецидивиращи инфекции. Нелекуването на простатата много често води до образуване на камъни в пикочния мехур.

- Ако вече сме в стадий, в който операцията на простата е неизбежна, кой метод е най-добре да изберем – с конвекционален резектоскоп, с плазмена резекция или по лазерен път?

- С развитието на технологиите в последните години се повишиха възможностите за лечение на уголемената простата. Класическата отворена аденомектомия започва да отстъпва все повече от операционните зали. Тя остава метод на лечение само при силно увеличена простата със съпътстващо заболяване като големи камъни в пикочния мехур, които трудно биха се разтрошили по някакъв друг начин. Разтрошаването на по-малките камъни е възможно чрез ултразвук или лазер като в същото време протича опериране на простатата.

Днес златен стандарт в оперирането на уголемена простата в целия свят, включително и в България, е трансуреталната резекция . Тя може да бъде монополярна или биполярна. В Болница „Тракия“ прилагаме именно този световен златен стандарт, като използваме биполярен плазмен резектор, който е изключително щадящ, с минимална кръвозагуба. Отстраняването на излишната тъкан става на малки парченца, които се отстраняват през пикочния канал и чрез изпаряване. Възможно е уголемената простата да се оперира и с различни видове лазери. Предимството при тях е, че операцията протична по-безкръвно, недостатък е, че процедурата продължава значително по-дълго, отколкото с плазмена резекция. При оперативното лечение с лазер все още няма натрупан достатъчно опит и за българския пазар цената му е сравнително висока. Винаги съм казвал, че крайният ефект за пациента, независимо дали ще бъде опериран с лазер или с плазмен резектоскоп, зависи най-вече от опитността и владеенето на съответната техника. За мен най-добър е този метод, който конкретният уролог владее най-добре. В моята ендоскопска практика оперирам подобни случаи от 2001 година. В Болница „Тракия“ правя такива операции с биполярен резектор вече над 9 години, използвайки най-съвременна апаратура с видеосистема с висока резолюция на образа. През последните години в болницата се оперират по няколко простати на седмица. Имам зад гърба си опита от стотици такива операции. Те стават в комфортна за пациента среда със щадяща спинална анестезия. Пациентът е в съзнание и комуникира с лекаря през цялото време на операцията без да усеща нищо. Операцията продължава около час. Не се налагат кръвопреливания. Следоперативно се носи катетър 24 часа, който се сваля на следващия ден и пациентът се изписва.

- Какви предимства дава биполярната плазмена резекция, която използвате в Болница „Тракия“?

- Плазмата позволява да се работи с естествената солена физиологична среда на човешкото тяло. Това спестява разполагането на електроди по тялото на пациента, което се налага при използването на стандартен резектоскоп. Методът позволява оперирането дори на пациенти с пейстмейкър. Основният действащ агент при биполярната резекция е плазмата, която не уврежда тъканите в дълбочина и не създава некроза. Действието на плазмата е подобно на това на лазера – тя не изгаря, а изпарява излишната тъкан. Нейното преимущество пред лазера е, че отстранява тази тъкан на сравнително големи парченца, които се извеждат през тялото на резектоскопа. Докато лазерът трябва да изпари цялата тази тъкан. Затова лазерната процедура е по-продължителна с цели часове.

- Как протича един преглед на състоянието на простатата?

- Прегледът започва със щателна анамнеза, ехографско изследване, изследване на туморен маркер на простатата. Такъв преглед мъжете над 50 години трябва да си правят веднъж в годината. При завишени стойности на туморните маркери трябва да се направи биопсия. Това е изследването, което доказва има ли тумор на простатата и дали той е доброкачествен или злокачествен. Със специална игла се вземат парченца от простатата под ехографски контрол. Тяхното изследване дава точните отговори с какво лечение да се продължи.

- Лесно ли се решават пациентите с препоръка за операция на простатата да се подложат на такава?

- Не са редки случаите, в които пациенти с поставена индикация за операция на простатата отлагат извършването и във времето и идват с настъпили вече сериозни усложнения. Когато една операция се прави в по-късен етап, с настъпили усложнения, с увреди върху съседни структури, пикочнен мехур, бъбреци, неизбежно тя е с нарушени крайни резултати. Затова съветът ми е да не отлагате операцията, когато лекарят е назначил такава.
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн