Реставрират тайната килия на Васил Левски в Мъглижкия манастир чрез продажба на картини

STZAGORA.NET
*
Килията в Мъглижкия манастир “Св. Николай”, приютявала многократно Апостола на свободата Васил Левски, ще бъде реставрирана със средства, събрани от продажбата на картини на свързаните с Мъглиж художници Михаил Саздов, Атанас Дончев, Христо Танев (с оглявяваното от него сдружение “Приятели на Русия и православния свят”), Румен Рачев и Милена Господинова. Това обяви вчера в Стара Загора Росен Бакалов от Гражданско сдружение “Творецъ”, който също ще предостави за продажба свои картини в рамките на инициативата.

24-те картини ще бъдат изложени на два етажа в старозагорското заведение “Макао” (ул. “Димитър Наумов” 77) този петък, 17 февруари, от 18.00 часа. Всеки, който желае да подмомогне инициативата, може да я посети и да закупи картина от изложбата.

Преди време чрез продажба на картини бяха събрани средства и за реставриране на един от параклисите в Мъглижкия манастир.

“В днешното предизборно време на изострени политически страсти тази инициатива елиминира политиката и обединява патриотичната и православната идея в едно. Затова според мен заслужава всеобща подкрепа, за да постигне възможно най-голям ефект” – призова известният поет Таньо Клисуров, чийто род е също от Мъглиж.

От сдружение “Творецъ” са замислили цялостно възраждане на историческата памет на Мъглижкия манастир, съхранена в летописната му книга и други ценни исторически документи. Един от които, по думите на Христо Танев, съобщава дори за идването по тези свети места на императрица Ирина през 784 г., когато е била и в Берое (днешна Стара Загора), след което градът е наречен на нейно име – Иринополис. Младите творци предлагат да бъде създадена и историческа карта с отбелязване на всички места в подбалканската община, които си заслужава да се посетят.

Многократните отсядания на Васил Левски в Мъглижкия манастир са документирани от Желязко Кондев от Сливен, разказа Христо Танев. Тайната му килия се намира в най-старата част на светата обител и има два изхода. От реставрация се нуждае дюшемето на помещението. Подземна килия, в която се е крил Апостолът на свободата има и в манастира “Св. Атанасий” край чирпанското село Златна ливада.

Картините ще бъдат експонирани в старозагорското заведение "Макао" на ул. "Димитър Наумов" 77 (пресечката с ул. "В. Левски", зад АГ-то)

#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн