Кметът Живко Тодоров потърси мнението на старозагорския бизнес по казуса “Бедечка”

STZAGORA.NET
*
Деловите кръгове се активизират в търсене на икономическо оживление в региона
*
Община Стара Загора е готова да предостави на бъдещите инвеститори тук 200 декара площ за обособена икономическа зона (бизнес парк) в района на магазин “Метро”. Там е налице или бързо може да се доизгради необходимата инфраструктура – ток, вода, газ, канализация. Промотираната преди години индустриална зона “Еленино” се доказа като безперспективна тъкмо поради липсата на тези необходими предпоставки. Над 50% от другата възможна площадка – борсата на Околовръстния път, пък са притежание на ЦКБ и Общината не може да определя правилата там. Това каза пред събралите се на 10 февруари в залата на “Зеления хълм” бизнесмени и работодатели от Стара Загора кметът на Общината Живко Тодоров. Той, председателят на Общинския съвет Емил Христов и общинският съветник Радостин Танев се срещнаха с хората, определящи старозагорския бизнес, в търсене на решения за активизиране на икономическия живот в града и региона.

“Заедно можем да направим много, най-вече от гледна точка на това, Стара Загора да се промотира широко като възможна дестинация за инвестиции” – обърна се кметът към представителите на бизнеса. Той изрази задоволство от съвместната инициатива на Общината и домакина на срещата – Клуба на работодателя, на водещата световна консултантска компания “Индъстри Уоч” да бъде поръчан обстоен анализ на параметрите на Стара Загора като потенциална дестинация на инвеститори. “Радвам се, че най-накрая имаме едно усилие, което е насочено в правилната посока” – каза той. Анализът в момента се изготвя и се очаква да бъде представен напролет, за да стане отправна точка на усилията за активизиране на икономиката в региона.

Живко Тодоров очерта основните параметри на локалната бизнес-среда: значително по-висока средна заплата в Стара Загора спрямо тази в страната, ниска безработица (около 4%) и недостиг на работници в региона, в противовес на търсеното от инвеститорите изобилие на квалифицирана работна ръка и ниски разходи за издръжката й. Въпреки това Стара Загора със своя университет и традиции в създаването на кадри е перспективно място за инвестиции, и стои много по-добре от много други градове в страната – отбеляза кметът. Той за пореден път подчерта необходимостта да бъдат привлечени инвестиции, създаващи продукт с висока добавена стойност и работещи с по-квалифицирани кадри, за разлика от тези на “Язаки” в Димитровград, където новото производство дава твърде ниски работни заплати, както е и при повечето нововъведени мощности в района около Пловдив.

Живко Тодоров потърси мнението на бизнеса и по казуса “Бедечка”. “Този казус не е затворен. Той е отворен и към момента за решаване. Няма взето крайно решение – каза той. – Искаме да сложим нещата на масата, защото знаете, че се появиха много спекулации през последните години. Ние искаме да изкараме целия процес наяве, да се види каква е истината и да се вземе от града най-доброто решение. Никой от нас няма да вземе еднолично решение за това, което трябва да се случи в тази територия, защото казусът е достатъчно обществено значим. Не може да се вземе с лека ръка решение в едната или другата посока. Това трябва да се прецени най-вече от хората в града. Когато бъде изработен новият Общ устройствен план, което поискаха част от старозагорци за запазване на парка, след това ще бъде възложено в рамките на комисия в Общинския съвет да се направи финансова оценка на този план. Тази информация ще бъде представена на вас и на обществото в Стара Загора, на всички, които са засегнати от този казус, и нека да се прецени тогава. Защото каквото и да се направи, ще има цена, която ще се плати, независимо дали е в едната или в другата посока. Ще струва пари на данъкоплатеца през следващите 10 години.

Затова смятам, че колкото повече хора се запознаят с това решение, толкова по-добре. Старозагорци трябва да изразят своето мнение – включително в неправителствените организации, в сдруженията като Вашия Клуб на работодателя, и да се каже дали градът ще се ангажира или не. Защото няма безплатен обяд. Това е частна собственост, която е върната със съдебни решения. В такава собственост не могат да се правят публични паркове. Тоест веднага, щом се вземе решение това да бъде парк, означава, че собствеността трябва да стане веднага общинска и публична. Което означава, че трябва да минем през процедури по обезщетение на собствениците. Което ще струва пари на обществото. Казусът е и юридически, и финансов, и който и да дойде в бъдеще на моето място, трябва да се съобразява с него.

Има много засегнати от казуса и съжалявам, че има хора, които се опитват да правят политика от него. Виждам, че голяма част от тях излизат вече наяве – какви са били целите на всичко това. Вие сами ще можете да оцените, когато се поставят нещата на везната. Ние нямаме какво да крием по този казус. Ще го направим публичен, достояние на всички, за да могат старозагорци да преценят сами какъв да е изходът от тази ситуация. Национализация няма, тя приключи 1989 г. и България върви по съвсем различен път. Така че е важно всичко това да се знае. Аз не искам да заемам позиция. Според мен е било хубаво в миналото това да остане парк, но след като в момента е частна собственост, за да стане сега парк, трябва всички ние да платим. Така стоят нещата с “Бедечка”. В Бюджет `2017 на Общината няма завишение в местните данъци, такси и цени на услуги, което е важно за гражданите на Стара Загора. Такса “Смет” остава на нивата, приети преди 5 години. Успяхме да пуснем в експлоатация Регионалното съоръжение за управление на отпадъците, без това да се отрази на вдигането на такса “Смет”. Това означава, че започнахме да извършваме една допълнителна услуга, без да натоварваме с ново бреме гражданите.

Целта ни е в крайна сметка да направим така, че една голяма част от отпадъка да се оползотворява. Мисля, че най-добрият вариант за това е държавата да инвестира, или още по-добре да се приеме работещ закон за публично-частното партньорство, и да се даде възможност да се инвестира в инсталации за преработване на отпадъците. От RDF-а (вторичното гориво, получено от отпадъци) може и трябва да бъде правена енергия. В ТЕЦ-2 например спокойно може да се обособи една площадка, на която да се изгради екологично съоръжение за горене на RDF. В другите страни това отдавна се прави. Смятам, че това е бъдещето. Но не мисля, че Стара Загора ще има сметка да строи завод за отпадъци сама. Това е нерентабилно. Ще бъде много скъпо. Трябва да се търси регионално решение – по-скоро Стара Загора заедно с Ямбол и Хасково, например.

По всички тези теми може да стане дебат. Нека вземем заедно най-правилните решения” – завърши Живко Тодоров.

Новият председател на Клуба на работодателя Димитър Гайдаров съобщи за осъществения делови контакт с бизнес-клуб в Германия, към който старозагорци са се обърнали за препоръки и съдействие с цел насърчаване на инвестициите в нашия регион.

В последвалия дебат едни от участващите представители на бизнеса предложиха опростяване на процедурата по издаване на строителни разрешения и подобряване на образователния процес в средните училища с оглед на производствените потребности в региона. Други по темата за “Бедечка” предложиха след като се извърши оценка на необходимото обезщетение на собствениците, да се направи местен референдум, за да може хората да си кажат думата, иначе винаги ще има недоволни. Авторът на ПУП-а арх. Банко Банов предложи съвместяване на застрояването с паспортизираната растителност. На свой ред Румяна Грозева, изп. директор на АРИР, напомни, че до 2019 г. трябва да е готов и Общият устройствен план на цялата община. Има средства за него, тази година ще бъде обявена процедура за изпълнител – отговори кметът.

Бизнесът поиска да може да ползва труда и на мигранти, което изисква промяна в закона (по темата ще има среща в Бюрото по труда на 15 февруари); да бъдат направени необходимите промени, за да заработи законът за публично-частното партньорство, както и да се разреши и на “простосмъртните” фирми да могат да си правят фотоволтаици на покривите. Предложено бе и продължаване на усилията за карго-летище край Стара Загора, както и за връщане на дирекцията на НАП под липите. Инвеститорът в “Бедечка” Михаил Михайлов изказа остро несъгласие с пречките, които са се стоварили върху бизнеса му, и предупреди, че ще последват съдебни искове за 70 милиона лева. “Чувствам се подлъган да инвестирам там – давайте решения! Иначе само моят иск ще е за 6 млн. лева за това, което съм направил, отделно за земята” – апелира той.

В срещата участваха над 30 работодатели, председателят на Търговско-промишлената палата в Стара Загора Олег Стоилов, председателят на областното представителство на Камарата на строителите в България инж. Петко Балабанов, на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите Иван Михалев и много други.
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн