850-метров тунел на жп линията край Чирпан ще позволи влаковете да вдигат до 160 км/ч

STZAGORA.NET
*
С 20 милиона лева обновиха тяговата подстанция на НКЖИ в Стара Загора
*
Големият инфраструктурен обект на Национална компания “Железопътна инфраструктура” (НКЖИ) в Стара Загора – тяговата подстанция, която захранва част от жп линията Пловдив-Бургас, вече е обновена с най-съвременно оборудване на световно ниво по проект на Оперативна програма “Транспорт”. Електрическите съоръжения са производство на шведската фирма АВВ. Вчера разположената на 5 декара площ до Професионалната гимназия по електроника “Джон Атанасов” подстанция бе открита в присъствието на представители на инвеститора – НКЖИ, изпълнителя – консорциум “ТДВ Инфраструктура” и консултанта – ЕТ “Ел транс инженеринг”. Водосвет преди прерязването на трикольорната лента отслужи отец Димитър от Старозагорската митрополия.

В стойността на проекта – 19 542 587 лв. с ДДС, е включена още една тягова подстанция – в Нова Загора. Тя също ще бъде открита скоро. Кохезионният фонд на ЕС финансира модернизацията с 11 356 493 лв. Националното съфинансиране е в размер на 2 839 123 лв., а НКЖИ съфинансира проекта с 5 331 971 лв. Работата по проекта продължи 17 месеца.

Инж. Иван Бакалски, ръководител на проекта от страна на възложителя НКЖИ, сподели за медията ни, че рехабилитираната подстанция ще работи в напълно автономен режим, без дежурен персонал. Това е постигнато чрез изграждането на система за телеуправление на енергетичните съоръжения SCADA, което се извършва от Централния диспечерски център в Пловдив. Периметърът за охрана е обезпечен с висока ограда и датчици за присъствие, свързани със СОТ. 1-2 пъти месечно ще идва персонал за профилактика на съоръженията и телекомуникационните канали.

На открито в двора на подстанцията са силовите трансформатори, словенско производство, които преобразуват напрежението от входящия 110-киловолтов далекопровод на НЕК/ЕСО до работните 25 киловолта в контактната мрежа за електрическите локомотиви. Вътре в 4-етажната сграда е разположена апаратурата, разпределяща напрежението към железопътни линии 1 и 2 от Стара Загора до Ямбол, както и по направлението Стара Загора-Змейово-Тулово. Тук е и командната зала, както и секция за компенсиране на реактивната електроенергия с цел намаляване на разхода на ток.

В церемонията по откриването участваха и инж. Стоян Стоянов – директор на поделение “Електроразпределение” към НКЖИ, инж. Асен Николов – началник на РП “Енергосекция” – Пловдив, и инж. Дора Александрова – зам.-ръководител на проекта от страна на изпълнителя.

Инж. Иван Бакалски

“Проектът за модернизация на жп линията Пловдив-Бургас се изпълнява в две фази – уточни инж. Бакалски. – В момента приключва първата от тях. Извършена е рехабилитация на трасето от гара Михайлово до Бургас. След Стара и Нова Загора остават за изграждане още тяговите подстанции в Ямбол, Карнобат и Бургас. Във фаза 2 ще реновираме последователно железопътните участъци Пловдив-Оризово и Оризово-Михайлово. Вторият ще бъде изцяло нов. По него предстои изграждането на 850-метров тунел в района на Чирпан, който ще елиминира завоите в тази част от жп линията и ще позволи скоростта на влаковете да достигне до 160 километра в час. Линиятя излиза директно след Свобода към Михайлово. Но ще ползваме и старото трасе, за да не остане Чирпан без жп-връзка, само че ще изправим доста от кривите по него. В момента тече техническо проектиране и са в ход процедури по отчуждение. През 2022 г. трябва да приключим с модернизацията на целия участък.”

Друга много важна част от рехабилитацията на линията Пловдив-Бургас е, че ще бъде направена модернизация на системите за управление на влаковете. Те ще контролират скоростта на движение по такъв начин, че да се изключат по принцип грешките от страна на локомотивния и гаровия персонал. Новите системи ще бъдат компютърни и няма да позволяват превишаване на скоростта. Те ще са двукомпонентни – разкри част от детайлите инж. Бакалски. Ще бъде монтирано пътно оборудване, разположено по трасето, а в локомотивите ще е бордовото оборудване. То трябва да бъде осигурено от превозвачите. Датчиците по трасето подават към локомотива данни с каква скорост да се движи, а бордовото оборудване реагира автоматично върху спирачните системи на машините, ако машинистите не направят това своевременно. Наличието на такива системи за сигурност са едно от условията на ЕС за отпускането на средства по проекта. Чрез тях ще се постигне оперативна съвместимост на българските железници с тези в другите страни от Европейския съюз.



#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн