В региона: бумът на въшливост продължава; открити са 3 нови случая на ХИВ

STZAGORA.NET
*
В Старозагорска област зачестяват сигнали за въшливост, като ситуацията в региона е сходна с тази в другите области – съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция в Стара Загора д-р Златина Нанева по време на отчета на дейностите на Инспекцията през 2016 г., който направи пред медиите.

Здравните специалисти по училищата и детските заведения проявяват добра активност по издирване на случаите, но има много родители, които пускат децата си отново на училище или градина, без да са довършили мероприятията по обезпаразитяване.

“Необходимо е да имаме и съдействие от страна на семействата надецата, защото борбата с въшките е много продължителна и упорита. Твърде нелицеприятно е в 2016 г. да има толкова много случаи и сигнали за въшливост. Бумът започна през 2014 г. Затова цялото общество трябва да се мобилизира, да проявява бдителност и да се бори с тази напаст, за да я премахнем, както беше преди години” – призова д-р Нанева.

Тя апелира към родителите и за друго: да водят децата си на лекар при всички случаи на болно гърло, тъй като част от случаите са на скарлатина, която в домашни условия не може да бъде разпозната, тъй като не винаги е с обрив. За избягване на усложненията от скарлатина лечението трябва да започне възможно най-рано.

В Старозагорска област се установява и почти целият набор от инфекциозни заболявания, поради което бдителността на хората трябва да е максимална. РЗИ работи много активно по тази линия, тъй като всички забравени преди години заболявания де факто се върнаха, съобщи още д-р Нанева.

Сред добрите новини е, че в УМБАЛ “Проф.д-р Стоян Киркович” вече се прави генетично изследване на родилките в 3-ти и 4-ти лунарен месец, което може да обезпечи раждането на здраво дете. Изследването е безплатно, поема се от държавата. Засега обаче много малко хора знаят за тази възможност.

През кабинета за анонимно и безплатно изследване на ХИВ/СПИН за консултации и изследвания през 2016 г. са преминали 2885 клиенти. Открити са 3 нови случая на ХИВ, които са потвърдени и от националните лаборатории (при 7 потвърдени случая през 2015 г.).

Направени са 615 изследвания за Хепатит С. В 22 случая те са позитивни (3,5%). Изследванията за сифилис са 1778. Позитивни от тях са 13 (0.73%).

В РЗИ – Стара Загора работи Консултативен кабинет за отказване от тютюнопушенето. През него са преминали 1058 лица. 209 души са се отказали от тютюнопушене. Телефонът за консултации в рамките на работното време (8.30-17.00 ч.) е 0882 442 999.

Извършван е постоянен мониторинг на качеството на атмосферния въздух в пункта на РЗИ. Анализирани са 3514 проби за прах, оловни аерозоли, серен диоксид, азотен диоксид и сероводород. Не са регистрирани нестандартни показатели на въздуха.

През 2016 г. от РЗИ – Стара Загора са извършени 6411 проверки по спазване на забраната на тютюнопушенето в обекти с обществено предназначение, лечебни заведения, детски и учебни заведения и обекти за хранене и развлечения, включително вечер и през почивните дни. Постъпили са 50 сигнала за нарушаване на забраната. Издадени са 23 предписания, съставени са 13 акта за установени административни нарушения. Издадени са 11 наказателни постановления за налагане на глоби на стойност 3100 лв.

Миналата година са изследвани и 1465 проби на вода за питейно-битови цели от водопроводната мрежа в населените места и от водопроводната мрежа на ведомствените водоснабдявания. От тях нестандартни са се оказали 49, или 0,3%. Извършени са 20 331 изследвания по физико-химични и микробиологични показатели. При установяване на несъответствия са предписвани незабавни мерки от стопанисващия водоизточника и са правени контролни изследвания.

През месеците май, юни, септември и октомври 2016 г. е извършено измерване на имисионен шум в 27 пункта на урбанизирани територии в Казанлък и Стара Загора. Извършени са 162 измервания, в 26 от които са установени шумови нива над пределно допустимите гранични стойности. Други 146 измервания (90,1%) са показали отклонение в шумовите нива.

Направен е мониторинг на 33 източника на електромагнитни лъчения около базовите станции за мобилни комуникации в райони на детски и учебни заведения и обекти, разположени на територия с голяма концентрация на население и жилищни сгради. При извършените 796 измервания не са установени отклонения от нормативните изисквания.

В РЗИ постъпват жалби от граждани преди всичко за шум от климатици или от удължено работно време на заведения. Не е имало сигнали за старозагорския квартал “Лозенец”.

През годината е работено по пет национални профилактични програми: за скрининг на онкологични заболявания, мамографски профилактични прегледи при ромите, за намаляване на здравното въздействие на радон в сградите, първична профилактика на рака на маточната шийка и за профилактика и контрол на векторно-предавани трансмисивни инфекции (чрез кръвосмучещи членестоноги).
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн