Нормализират се доставките на дърва в Стара Загора, скоро – и в региона

STZAGORA.NET
*

Виолета Илиева, управител на "Топливо" АД - Стара Загора

Частните складове в Стара Загора вече започнаха да продават новите количества дърва, добити, макар и трудно, от силно заснежените гори в Северна България. Като цяло доставките в града тези дни се нормализират, показа проверката ни вчера. В една от фирмите под надлеза продаваха последни количества от полученото меше (събирателно име на няколко вида дъб – най-подходящата за огрев дървесина, която държи жар), но съобщиха, че в сряда очакват доставка на акация – доста качествен за огрев дървесен вид, който ще се продава на цената на мешето – по 70 лв. за пространствен кубик.

“Топливо” АД, което е със складове тук, в Хасково, Кърджали, Казанлък, Чирпан и др., очаква доставка на дърва в склада си до Детска млечна кухня в Стара Загора към края на тази седмица, съобщи за медията ни управителят на дружеството Виолета Илиева. На първо време ще пристигне камион с 40 кубика дърва. Тя обясни, че наведнъж е безсмислено да се карат повече, тъй като след разтоварването им дървата трябва да бъдат и обработени – нарязани и нацепени, което е трудоемка задача, ангажираща усилията на целия наличен персонал. Количеството за еднократна доставка е съобразено именно с ресурса на склада. “Топливо” има дърва в момента в Чирпан и Димитровграсд. По-нататък очакват подновяване на доставките на дърва и в другите населени места от региона.

От други частни складове ни информираха, че заради по-високите разходи за труд в горите крайната цена на дървата леко се е повишила. Някъде я обвързват със закупеното количество дърва – колкото повече, толкова по-ниска цена.

Дървата за огрев в Стара Загора постъпват най-вече от сечища в района на Велико Търново и Габрово. Там снегът е много повече, отколкото на юг от Балкана, с дебелина до метър, и работата по добива е силно затруднена.

Наред с нормализирането на доставките на дърва, на разположение на топлещите се с твърдо гориво в Стара Загора са и руски каменни въглища, от които има достатъчни количества.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн