Политологът Първан Симеонов: Ярката фигура на Огнян Герджиков отклонява вниманието от президента, но отговорността си остава негова

STZAGORA.NET
*
- Г-н Симеонов, какво послание разчитате в назначения от президента Радев нов служебен кабинет, начело с Огнян Герджиков?
Това не е кабинет, който може да бъде еднозначно свързан с БСП. И БСП, и Радев осъзнаха явно, че това би донесло по-скоро негатив и би ги принудило да носят отговорност в предизборни времена, което не е най-доброто. Така че това не е кабинет на БСП. Имаше такова питане – доколко ще вземе дистанция. Видя се, че е взел. Второ и много важно: това е и политически, и не съвсем кабинет. По-скоро е експертен – кабинет на заместник-министри от предишни правителства. Но всеки от тях има знакова щипка политика в биографията си. Пък и премиерът е политик. Трето, това носи един от позитивите – когато премиерът е ярък, именно върху него ще се проектира отговорността. Ако премиерът не беше достатъчно ярък, тогава отговорността щеше да легне в най-голяма степен върху плещите на самия Радев. Има още един позитив, разбира се, и той е, че изборът на Радев показва наистина желание за обединяваща роля. Това е центристки звучащ кабинет. Наистина елегантно отиграване. Трудно може да се намери нещо за Герджиков, освен някакво стихотворение, което гледам, че върви из социалните мрежи. Това да му е кусурът на човека. Той се харесва на всички, макар че навремето имаше някои скандали с БСП, и е доста опитен. Има и няколко негативи. Първият е, че като слага ярки политици, президентът губи част от обаянието да е нов. Хората чакат от него да маха старите, на която вълна току-що е дошъл, а той ги слага. Вторият потенциален негатив, сред самото БСП, е, че този кабинет все пак изглежда на моменти дори дясноцентристки. Това трудно ще се обясни на електората на БСП, но мисля, че той все пак може да го разбере. Трети потенциялен негатив е, че постоянно ще му припомнят за Тройната коалиция, за модела “Орешарски”. Т.е. през цялото време ще му се казва, винаги, когато лявото в България иска да мимикрира и да се скрие под чужда самоличност, прибягва до НДСВ или до нейните остатъци.

- Какво Ви прави впечатление при обявените министри в служебното правителство?
- Според мен много знаково е очакваното назначение на външния министър (посланикът на България в Германия Ради Найденов – б.р.), който обикновено дава знак за геополитическото ни позициониране. В случая то недвусмислено е евроатлантическо. Ради Найденов е попадал дори в полезрението на Росен Плевнелиев като вариант. Което означава, че е очевиден евроатлантик. И, разбира се, г-н “Приемственост” – Кирил Ананиев, очакваният министър на финансите. Това означава залагане на приемственост във финансовата политика.

- Очаквате ли да бъдат предприети някакви непопулярни мерки в мандата на служебното правителство?
- Съмнявам се. Първо, това правителство ще гледа да не направи гаф. Точно както и Радев в хода на кампанията по-скоро гледаше да не сбърка. Т.е. няма да е кой знае колко проактивно. Второ, обвиненията в реваншизъм ще са нещо, от което Радев се пази доста. А те ще поникнат, такива обвинения, защото и в здравния, и в образователния ресор, и във вътрешното министерство имаме хора, които назад в годините са вземали алтернативна линия на досегашната. Така че ще се появят такива чуденки – дали няма да има реваншизъм. И, разбира се, все пак трябва да си даваме сметка, че този кабинет няма право много-много да гърми имиджови патрони, защото може да му се наложи малко по-дълго да е на терена, ако нещата с коалицията се закучат и се появят затруднения за съставянето на кабинет след изборите. Това означава, че този кабинет под отговорността на Радев може да поостане и малко по-дълго. Затова не вярвам да прави много резки движения. Пък и самият му състав не говори за възможни крайности. От друга страна, от Борисов не очаквам да тръгнат опити за дестабилизация. Той не е човек, който си играе с огъня. Той се научи през тези години и това се вижда ясно – поведението му е по-друго. По-скоро тези, които ескалират напрежението в момента са БСП, и ескалацията идва леко по всички фронтове. Те просто правят на моменти скандал заради скандала, така да се каже.

- Това започва да изглежда като война между БСП и ГЕРБ.
- Да, но това се подклажда от един прост факт. Допреди няколко месеца моделът беше еднополюсен, с усещане за безалтернативност. Сега някак си като че ли се върна, не съвсем правдоподобно впрочем, но се върна психологическото усещане за изравняване на силите. За два блока и някаква двуполюсност. Това моментално връща искрата между двете партии. В интерес на истината, не са изключени варианти, че макар че много се карат, в един специфичен състав на следващия парламент да се обърнат и един към друг за някаква форма на взаимодействие, на широка коалиция. Това не е най-вероятният вариант, но не бива да се изключва.

- Очаквате ли до изборите президентът Радев да помага под някаква форма и в някаква степен на БСП?
- Той вече помага, като ги държи далеч от усещането, че те са се върнали през служебния, т.е. задния вход, във властта. Защото това щеше да е голямото обвинение към него – че реанимира БСП по един формален начин. И на БСП щяха да бъдат стоварени доста обвинения в предизборната ситуация. А обстановката е зимна – буквално и преносно. В тази обстановка всичко става. Утре някой може да не изчисти някъде снега и от един сняг две седмици държавата ще се занимава с това, кой е виновен. Не е шега това. Така че той вече им помага, помага и на себе си, като сложи по-ярък министър председател, който да поема отговорността, както вече стана дума. Въпреки че истината е, че титуляр на властта в този период все пак си е самият президент. И това е служебен кабинет, чиято работа е в общи линии да направи изборите. Нищо повече. Макар че може и да им се наложи правят повече, като поостанат и след изборите.
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн