Изп. директор на “Мини Марица-изток” инж. Андон Андонов: Няма режим на тока, има предизборна борба

STZAGORA.NET
*
“В България няма режим на тока – нито в индустрията, нито в бита. Това, което се наговори, е предизборна борба. След два месеца ще има избори и започва да се приказва какво ли не”. Това коментира пред “Старозагорски новини” изпълнителният директор на “Мини Марица-изток” инж. Андон Андонов във връзка с изявление на депутати от БСП, че у нас вече има режим на тока.

Като аргумент инж. Андонов посочи факта, че осми блок на ТЕЦ “Марица-изток 2″ не е бил включен, защото е нямало чак такова върхово потребление.

“Всичко е под контрол. Най-сложното мина. Кризата беше през трите много студени дни във втората седмица на януари, когато температурите бяха минус 15-19 градуса. Тогава нашите въглища замръзваха, влаковете не можеха да се разтоварват. Въпреки усложнените условия обаче, ние не сме спрели да даваме въглища към централите и да гарантираме енергийната сигурност на България” – коментира инж. Андонов.

От пресцентъра на най-голямото в страната въгледобивно дружество съобщиха, че от началото на годината до 24 януари са добити 1 973 000 тона въглища и бизнес планът е изпълнен над 102%. Въпреки предизвикателствата на природата, персоналът и в трите рудника е подготвен да реагира незабавно на тежките условия за работа. “Мини Марица-изток” изпълнява заявките на централите и гарантира сигурността на енергийната система на страната. С цел защита живота и здравето на работещите, както и опазване имуществото на дружеството и на околната среда, всички действия са съобразени с утвърдения авариен план за работа при температури под -12 градуса по Целзий.

Само за периода от 20 до 24 януари, въпреки ниските температури, са произведени и доставени към централите 435 465 тона въглища.

От пресцентъра на дружеството съобщиха още, че най-големи са доставките към държавната ТЕЦ “Марица изток-2″, които са достигнали до 119 влака на денонощие. Този добив на въглища е без аналог в 65-годишната историята на “Мини Марица-изток” при работа в зимни условия.

Като изключим партийното заиграване на депутатите от БСП, които буквално предначертаха апокалипсис в енергийната система, налице е обаче един неопровержим факт – от 13 януари България не изнася електоенергия. Попитан за поуката от случилото се, изпълнителният директор на “Мини Марица-изток” беше категоричен, че студеният резерв трябва да се вземе от частните ТЕЦ-ове и да се даде на единствената държавна ТЕЦ “Марица-изток 2″.

“Чухме всевъзможни обяснения, че студеният резерв в частните ТЕЦ-ове не може да бъде активиран заради замръзнали въглища и какви ли още не. Студеният резерв трябва да се даде на държавния ТЕЦ 2 – един голям блок и един малък блок. По този начин ще се поддържа нормална складова наличност. Мините ще могат да работят по-спокойно и държавата ще разчита на ТЕЦ-2, защото само на него може да се облегне. Ако трябва – законодателни промени да се направят, но това е необходимо в спешен порядък, защото държавата не може да управлява частните ТЕЦ-ове. Може да ги глобяват, но каква е ползата от това?” – заключи инж. Андонов.

Йовка ВЕЛИКОВА,
“Старозагорски новини”
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн