Обществено обсъждане на проекта за “Бедечка” – становища, мнения и въпроси

STZAGORA.NET
*
В зала “П.Р.Славейков” на Община Стара Загора в петък, 20 януари, се състоя очакваното обществено обсъждане на проекта за изменение на действащия Общ устройствен план на Стара Загора и прилежащите крайградски територии, в частта му за кв. “Бедечка” (на север от ул. “Христина Морфова”, на юг от алеята към предприятие “Труд”, на изток от ул. „Ив. Вазов“ и на запад от ул. “Хан Тервел”), одобрен с Решение № 1158 по протокол 55 от 26.05.2011 г. Проектът бе предварително изложен в Центъра за информация и услуги на Община Стара Загора, припомни водещият обсъждането секретар на Общината Делян Иванов. По него до 19 януари в деловодството на Общината бяха депозирани над 200 писмени становища, възражения и предложения. Всички те ще бъдат разгледани от Експертния съвет по устройство на територията и от проектантския колектив.

По време на обсъждането бяха направени 12 изказвания по 3 минути, след което отношение по тях взеха проектантите, а накрая бяха зададени и въпроси от присъстващите в залата.

В обсъждането участваха зам.-кметовете на Община Стара Загора Иванка Сотирова, Красимира Чахова и инж. Янчо Калоянов, председателят на Общинския съвет Емил Христов, изпълняващата длъжността главен архитект на Община Стара Загора арх.Виктория Грозева, представители на общинската администрация, проектантския колектив, архитектурната гилдия на града, общински съветници, общественици, собственици на имоти в “Бедечка” и защитници на парка от сдружение “Запазете Бедечка”.

На заседание на Общинския съвет в Стара Загора, проведено на 29 септември 2016 г., бе прието решение кметът на Стара Загора Живко Тодоров да възложи изработването на проект за изменение на ОУП на града и ПУП на “Бедечка”, припомни арх. Грозева. Проектът беше възложен на “Национален център за териториално развитие” ЕАД – София, представляван от проф.д-р арх.Веселина Троева, с ръководител на проекта арх. Петко Еврев – доктор по градоустройство и архитектура, доцент, преподавател в Софийския университет “Св. Климент Охридски” и Лесотехническия университет. Той е и автор на Общия устройствен план на Стара Загора от 2005 г. Бил е зам.-министър на строителството в две правителства – на Любен Беров (1992-1994 г.) и на Иван Костов (1997-1998 г.).

Предварителният проект за “Бедечка” беше представен от арх. Еврев (на втората снимка). В неговия екип има и старозагорец – арх. Милен Колев.

Мотивите в техническото задание са ясно определени: обществената потребност от намиране на справедливо решение за “Бедечка”, съхраняване на съществуващите зелени площи и проведените паркоустройствени мероприятия, необходимостта от запазване и реализиране на нови пешеходни и велоалеи. След одобряването му ОУП трябва да послужи и като основа за изработване на Подробен устройствен план – каза арх. Еврев. Заложените в техническото задание основни изисквания към проекта са да се отграничат от озеленените площи съществуващите вече застроени терени в парка (“Кауфланд” на юг и няколко жилищни кооперации в северната част). Освен това да се определи в максимален обхват от площта на територията зона за озеленяване. Третото изискване е да се предвидят и територии за спорт и атракции, тъй като там е и бившият стадион “Химик”.

Арх. Еврев припомни в ретроспекция съдбата на “Бедечка”: През 1957 г. в ОУП на града територията е предвидена като парков терен. През 50-те години, по времето на кмета Йордан Капсамунов, е изготвен паркоустроиствен проект от арх. Велчев. През 1964 г. е изработен проект за трасировъчен план от инж. Тенко Дянков. През 1978 г. в ОУП на Стара Загора, изготвен от Пловдивската проектантска организация, територията също е предвидена като парков терен. През 2004 г. в Националния център по териториално развитие е изработен нов Общ устройствен план на Стара Загора. В него територията също е третирана като паркова. В окончателния проект по настояване на Експертния съвет в Община Стара Загора и при одобряването на плана (2005 г.) е предвидена територия за парк, спортни и атракционни дейности. В извършената през 2011 г. актуализация на този ОУП по предложение на Общината територията на “Бедечка” вече е предвидена за жилищно застрояване и смесени функции. През 2012 г. е одобрен и Подробен устройствен план, изработен от арх. Банко Банов, в който територията е парцелирана, проведена е улична мрежа и са предвидени терени за застрояване, като режимът на застрояване е за обществено-делово обслужване и ниско жилищно строителство с височина до 10 метра.

“Трябва да отбележим, че на тази територия са реализирани паркоустройствени мероприятия: има асфалтирани паркови алеи, дървесни насаждения в групи, затревени площи, по реката са изградени бентове, пешеходни мостчета – отбеляза арх. Еврев. – По инициатива на Общината тук са картотекирани около 1500 съществуващи дървета – чинари, кипариси и други видове. Т.е. полагана е една сериозна грижа за изграждането на тази паркова територия. Междувременно обаче там се осъществи едно строителство – изграждането на “Кауфланд” в началото на парковата територия, и изграждането на няколко жилищни кооперации на 3 и 4 етажа. Знаем, че са издадени разрешения за строеж на 8 такива. Реализирани са 3, четвъртата е в строеж. Ще бъдат реализирани всичките 8 кооперации. Междувременно Подробният устройствен план от 2012 г. с проведените улици и урегулирани поземлени имоти е претърпял вече развитие и е отразен в кадастралната карта. При тази ситуация ние бяхме вече в положение да изработим едно изменение на действащия ПУП, за да изпълним желанието на Общинския съвет и подготвеното техническо задание.”

Предварителният проект за изменение на ОУП предлага усвоените вече терени на магазина на “Кауфланд” и на изграждащите се жилищни кооперации в северозападния ъгъл, край ул. “Иван Вазов”, да се запазят като застроени. А останалата част на територията да се предвиди за парк, какъвто е. Теренът на стадион “Химик” да се предвиди за озеленяване и за спортно-рекреационни дейности.

“Това е същността на нашето предложение. Ние сме работили над тази задача с ясното убеждение, че това е паркова територия. И че ако там е допусната една грешка в миналото, тя може да се поправи и да се възстанови справедливостта” – заяви арх. Еврев.

Първият от записалите се за изказване беше работодателят Стефан Шоселов, собственик на 5,6 дка земя в “Бедечка”. “Идеята ми беше да изградя на този терен един дом за възрастни хора, като постройката трябваше да е на 1 декар, а останалите 4,5 дка да бъдат паркова площ, за да могат възрастните хора да се разхождат там” – каза той. Според него Стара Загора като град е изключително добре обезпечена с паркове: “М.М.Кусев” (Аязмото), “Бранителите на Стара Загора”, “Загорка”, “5 октомври” (Градската градина) – 12 дка, “Ал. Стамболийски” (Алана) – 8 дка, “Доша Николова” (Баня “Пиперка”) – 5 дка, “Тракия” – 6 дка, Станционната градина – 35 дка, “Езерото” – 3 дка, “Зеления клин” – 22 дка, “Артилерийски” – 78 дка. Отделно има малки градини като “Пингвините”, при паметника на Васил Левски, при “Чайка”, тревни площи на ул. “Ив. Вазов”, “П. Евтимий”-север и т.н. Общата площ на парковете в Стара Загора е над 20 000 декара.

“Статистиката сочи – допълни Стефан Шоселов, – че за поддържането на един парк минимумът средства са 300 лв. на декар за година. Това означава, че за поддръжката им Общината трябва да отделя по 6 млн. лв. годишно, без коментирания парк “Бедечка”. Това е сумата, която в момента дават в Община Пловдив, която е три пъти по-голяма като население, но със същите 20 000 декара зелени площи.”

“Преди 1956 г. край река Бедечка е имало само зеленчукови и цветарски градини – бахчи, които са принадлежали на собственици. Същата 1956 г. те са отчуждени, но неплатени. След което през 1960 г. със заповед 443 се отрежда парк “Бедечка”, в чиито граници влизат тези имоти. Но в заповедта текстово не са описани нито границите на парка, нито имотите, които влизат в него. Описана е само чашата на езеро “Загорка”, която се отчуждава” – каза още Стефан Шоселов.

По-нататък в изказването си Шоселов заяви: “Създаването на новия парк “Бедечка” ще коства между 10 и 15 милиона лева на общината. А ако трябва да бъдат обезщетявани собствениците на тези имоти, ще трябва да се дадат още окло 50 милиона. В момента общината не разполага с тези средства, така че в близките 10-15-20 години там такъв парк не може да съществува. Хората трябваше да бъдат правилно осведомени, за да преценят дали да се обединят около това, да има парк, или да има един нов квартал. И на референдума есента на 2016 г. трябваше да си кажат мнението. Дали искаме да плащаме 3 или 4 пъти по-големи данъци следващите години, като имаме един нов парк, или искаме да се запазят сегашните данъци. А вие ще видите, че данъците тази и следващите години ще се увеличават. Тъй като само изграждането на парк “Артилерийски”, който до момента е 87 дка, коства на Общината милион и половина, а на държавата 3 млн. лв., общо 4,5 млн. Трябва да се разбере, че безплатни обяди няма. Аз също искам да има зелени площи. В Стара Загора инвестирам през последните 20 години живота си и всяка стотинка. Създавам работни места. И ако за някои от хората тук им е лесно и могат да кажат, че утре могат да си продадат апартамента и да отидат другаде, аз не мога. Защото инвестирам тук и искам децата и внуците ми да живеят в този град.”

Васил Петров, собственик на малък наследствен имот от 600 кв.м, съобщи, че има одобрен проект за малка къща с много зеленина, но няма издадено строително разрешение. Той акцентира върху това, че собствениците от години плащат немалки данъци, включително такса “Смет” за имотите си, макар че не могат да ги владеят. “Вложихме значителни средства, труд, време, надежди при създаването на съществуващия законен план за кв. “Бедечка”. През всичкото това време ние и нашите семейства изтърпяхме и търпим незаслужен психически тормоз, но въпреки това продължаваме да отстояваме каузата си. Защото сме убедени, че в съществуващия ПУП на “Бедечка” са защитени интересите както на собствениците, така и на обществеността в града” – каза той, като припомни, че са дали 22% от имотите си безвъзмездно за изграждане на необходимата социална инфраструктура. И съобщи, че напролет ще засади в имота си 20 нови дръвчета. Изводът му е, че промяната на съществуващия ПУП е безсмислена. “Ние, собствениците, сме решени да се борим до успешен край и за изграждането в “Бедечка” на най-озеленения и най-красив квартал от европейски тип в България.

Подобни позиции в полза на кв. “Бедечка” заеха Теодора Джамбазова и Иванка Тотева.

От групата на природозащитниците Първан Симеонов съобщи, че подкрепят цялостната философия, залегнала в предварителния проект за изменение на ОУП€. Отбеляза и че нова паспортизация на дърветата в “Бедечка” е удвоила броя им до близо 3000. В парка има сметища, защото Общината не може да чисти в частни имоти – каза той, като отбеляза, че обсъждането до момента се занимава с дилемата “парк или квартал”, а не с конкретния предварителен проект за изменение на ОУП. “Принципното ни становище – заяви Симеонов – е да не се допуска нищо друго, освен озеленяване на това място. Всичко друго трябва да се подложи на ревизия и допълнително обсъждане.”

“Общината наистина трябва да каже какво възнамерява да прави с вашия проблем – продължи Първан Симеонов, като се обърна към собствениците. – Ние с вас нямаме проблеми. Общинските ръководства са тези, които са разделяли граждани срещу граждани и са направили така, че един частно-групов интерес да противоречи на обществения интерес. Вие сте също толкова жертви, колкото и ние. Затова сме тук – да защитим и вашия интерес.” В депозираното си писмено становище природозащитниците настояват за възможно най-ефективна връзка между “Зеления клин”, парк “Бедечка” и парк “Загорка”, защото, по думите му, това е градоустройствената логика и урбанистичната философия на това място. Настоява се и да бъде взета предвид новата паспортизация на дървесните видове, както и да се обсъди много внимателно всякакво включване на други зони, които не са за озеленяване, да се ревизират съществуващите постройки и да се подложи на допълнително обсъждане съгласно обществения интерес. Първан Симеонов посъветва настоятелно собствениците да започнат преговори с Общината за равностойно овъзмездяване.

Милка Колдамова от неформалната гражданска група “Запазете Бедечка” също подкрепи предварителния проект за максимално запазване на зелените площи в “Бедечка”. “Изрично настояваме основното усилие на общинската администрация да бъде насочено към гарантиране на минимална тежест за общинския бюджет при изпълнение на предварителния проект. “Евентуалните форми на компенсация на собствениците, претендиращи за собственост във въпросната територия, да бъдат съобразени преди всичко с обществения интерес, да се базират на реалистични оценки, на преговори, както и най-вече на търсене на ефективни замени. Да се има предвид, че преди тази територия да стане парк, това са били земеделски земи” – каза Милка Колдамова и призова собствениците на терените към конструктивност, а общинската администрация – да представи ясно пред обществеността своите виждания по отношение на финансовото обезпечаване на изпълнението на проекта.

“Искрено се надяваме, че обезпокоителните информации за активно изкупуване на имоти в парка няма да доведе до последващи опити за облагодетелстване от страна на бизнес интереси, за сметка на общинския бюджет. Готови сме на всякакви ефективни и законови форми на изразяване на гражданска позиция, ако не бъде гарантирано ефективното спиране на всякаква строителна дейност в споменатата територия, включително вече започналата. Продължаваме да настояваме също за пълно съобразяване с цялостната паспортизация на съществуващата дървесна растителност” – заяви още Милка Колдамова.

В града има достатъчно терени, в които може да се уплътни строителството – посочи в изказването си арх. Христо Димитров, който също е за запазване на парк “Бедечка” и единствената река с биоразнообразие в града. Той отбеляза несъответствието между намеренията за изграждане на благоустроен, зелен и красив квартал, и първоначалните кооперации, разположени само на по няколко метра една от друга, което изключва всякаква възможност за озеленяване. Собствениците от “Бедечка” можеха да се обезщетят с имоти в освободеното място от Артилерийските казарми, където имаше много по-високи показатели за застрояване, но там вече е парк, допълни Христо Димитров.

Авторът на досегашния ПУП арх. Банко Банов сподели, че идеята за “Бедечка” е била да стане квартал с максимално озеленяване (40%) и ниско застрояване (коефициент 1,2). Но в започналото строителство на кооперациите в северозападната част реално се е стигнало до изсичане на озеленяването, без да се вземат мерки против това. ПУП-ът предполага запазване на растителността, но липсва механизъм под формата на наредба, регламентираща точно как да се работи. Той поиска яснота относно идеите по какъв начин ще бъдат обезщетявани собствениците, както и какви инвестиции може да си позволи Общината за бъдещото развитие на града в тази зона. Проектантският колектив, които изготвя в момента промените в ОУП е съставен от изключително големи професионалисти в лицето на арх. Еврев, арх. Троева и останалите в екипа, каза още арх. Банов. Към тях той отправи само един въпрос – кое ги е накарало да премахнат продължението на ул. “Августа Траяна”, което е част от цялостната комуникационно-транспортна схема на Стара Загора.

От името на Камарата на архитектите в България, регионална колегия Стара Загора, арх. Сияна Янчева предложи провеждането на местен референдум, чрез който по демократичен път да бъде взето решение за функцията на територията “Бедечка”. Според резултатите на референдума да бъде организиран архитектурен конкурс, в който чрез състезание на идеи да бъде намерена най-добрата за обемно-пространственото оформление на зоната. Предложението е депозирано и писмено, каза тя.

Арх. Веселин Беров заяви, че е за запазване на статута на сегашния квартал, без да има какъвто и да било личен интерес от това.

“Бахчите бяха взети от собствениците им през 1956 г., без да бъдат заплатени или овъзмездени – припомни арх. Беров. – В момента 70% от тази територия е частна. Исканията за парк могат да важат само в случай, че тя беше общинска или държавна.

Ще ви кажа какво предстои да стане. Да допуснем, че подготвяното изменение на ОУП получи одобрение от Общинския съвет и процедурите, предвидени в Закона за устройство на територията, продължат. Това обаче няма да означава, че вече е налице паркова територия. След разработване на последващия ПУП, а той може би ще върви успоредно с ОУП, собствениците вече са страна в процеса и могат да обжалват. Следва изготвяне на оценка от страна на оценители, определени от Общината. Те със сигурност ще бъдат обжалвани от страна на собствениците. Този процес приключва със съгласието на двете страни. Възможна е и замяна с други имоти, която може да стане при наличието на такива, и отново със съгласието на двете страни.

Този процес вероятно ще трае между 5 и 10 години. В това време Общината няма да има право да прави каквото и да е на територията, която е частна собственост.

Нещо повече: тъй като това не е обществена територия, собствениците би трябвало да получат право за ограждане на имотите си, за които плащат данъци и такса смет, за да не се преминава през тях.

Ако все пак някога паркът се случи на тази територия, трябва да е ясно, че известен процент от високата растителност, която е много нагъсто залесена, тъй като това е правено за разсадник, а не за парк, ще трябва да бъде премахната. Това е мнението на ландшафтните специалисти.

Да допуснем все пак, че оценките на имотите се възприемат от двете страни. Те трябва да бъдат изплатени от Община Стара Загора. По преценка на оценители реалната обща цена, която трябва да се заплати, след като има обжалвания и влязат в сила съдебни решения, трябва да бъде вероятно към днешна дата не по-малко от 50 милиона лева. А отделно от това са необходимите инвестиции, свързани с реализираненто на един парк, и тази сума ще се увеличи. Тъй като това е непосилно за общинския бюджет, вероятно ще трябва да се вземе кредит, чиято лихва ще увеличи още повече сумата.

През следващите години, когато европейското финансиране ще приключи, а средствата по различните програми са били насочени най-вече към инфраструктурни проекти и обекти в сферата на услугите, които по правило не носят обратно приходи, тежестта по изплащане на задължението ще се поеме от населението чрез увеличаване на данъци, такси, налози и глоби, което се случва вече в някои общини. Никак не бих искал така да стане и в община Стара Загора.”

Арх. Веселин Беров предложи:
“1. Общинският съвет да не одобрява подготвеното изменение на Общия устройствен план.
2. Да се възложи изменение на действащия допреди месец ПУП. Промените да касаят намаляване на височината на застройката, например до 7 метра. Промяна на регулацията на имотите с оглед увеличаване площта на отделните парцели и запазване възможно най-много на стойностната растителност.
3. Общината да заложи средства за реализиране на великолепния проект за парк до езерото, северно от пътя за предприятие “Труд”, който е разработен от двама старозагорски архитекти. Уверявам ви, че този проект е на изключително ниво.
4. Общинската администрация да представи за разглеждане в Общинския съвет нарочен план с реални мероприятия за продължаване на живота на Стария чинар, който си отива, докато ние спорим.
5. Общинската администрация да разработи и представи за одобрение в Общинския съвет програма за компенсаторно озеленяване, когато се налагат корекции в зелената система на града. Това е много важно.
6. Общинският съвет да вземе решение да се възложи разработване на планово-техническо задание и изготвяне на цялостно изменение на Общия устройствен план на Стара Загора. Това е с цел промяна на транспортно-комуникационната система. Виждаме, че вече има много отклонения от досегашния ОУП. При застрояването в централната градска част и прилежащите крайградски територии има много проблеми. Това са много по-важни неща, отколкото квартал “Бедечка”. Надявам се, че ако това се възприеме, градът ще има много повече полза от в момента този за мен безсмислен спор” – завърши арх. Веселин Беров.

Във времето за въпроси от място арх. Иван Иванов също акцентира върху предложеното в проекта премахване на продължението на ул. “Августа Траяна” на изток към “Самара-3″. Стара Загора изпитва затруднения в източна посока и тази улица не може да бъде премахната. С парк или застройка, тя трябва да остане, каза той.

Проектантът арх. Еврев отговори, че ако “Бедечка” е парк, няма да е логично да се пресича с натоварена транспортна улица. Изследването на трафика е показало, че той може да се проведе надолу по улиците “Ив. Вазов” и “Христина Морфова”, откъдето да се изведе на изток. “Твърде много робувахме на планове, които поставяха предимно транспортните проблеми. Нека погледнем нещата и от другата страна – на екологията, на природната среда, на спокойствието на гражданите и възможността да ползват този парк като парк. Ако го пресечем с една транспортна улица, това няма да е парк. Нека не робуваме на автомобилното движение” – обясни арх. Еврев. Все пак той допусна, че въпросът ще се гледа и в бъдеще на професионално ниво. Според Янко Янков обаче прекарването на целия трафик през “Самара-3″ ще срещне несъгласието на живущите там.

На въпрос от залата дали наистина иззетите през 1956 г. имоти не са обезщетени, арх. Беров разясни, че всички частни имоти в “Бедечка” са върнати чрез съдебни дела. “Аз също когато бях общински администратор (гл. архитект на Стара Загора – бел. ред.), а след това и колегата Емил Василев, Общината отказваше да издава скици на собствениците, тъй като беше записано, че “Бедечка” е парк. Дори собствениците бяха настроени много срещу мен, че съм спирал връщането на земите. Предполагам, че и при колегата Василев е било същото. След това обаче, когато делата влязоха в съда, се оказа, че, забележете, няма никакви документи, с които да се доказва, че е извършено обезщетяване на собствениците. Никой не е получил пари, нито е получавал някаква възмездна земя другаде. Отделно от това има една заповед 443, г-н Шоселов я цитира, в която се отрежда парк “Бедечка”, но тя е направена съвсем хвърчащо – няма граници, няма описани имоти, и на практика не е правомерна. На базата на това съдът е възстановил собствеността на всичките тези хора, които в момента имат претенции. Да е един имот – хайде, ще кажем, че някой е направил там нещо зад гърба на държавата. Но това се над 300, мисля, дела. Всичките са върнати по съдебен ред.”

Арх. Еврев припомни, че там, където има реализирано мероприятие по закон за планово изграждане на населените места, не се реституират имоти. “От 2005 г. се борехме да се съхрани там паркът. Затова се заехме с тази задача, която не е никак благодарна за един проектантски колектив” – каза той.

От място Росица Джамбазова поиска да се предоставят документи, които доказват, че на територията на “Бедечка” има проведени паркоустройствени мероприятия.

Относно ул. “Августа Траяна” арх. Беров припомни, че Стара Загора има 6 артерии в посока изток-запад, и в момента и без друго се задръства. “Тази артерия има изключително значение за комуникацията. Ако се възложи цялостна преработка на ОУП, част от нея трябва да бъде едно преразглеждане на комуникационната система. Но така, на парче, не може да решаваме, че няма да има улица там” – каза той.

Димитър Милушев отбеляза, че повечето от имотите са върнати с решения на Върховния съд, а през 2015 г. Административният съд в Стара Загора разпореди, че тази територия никога не е била парк. “С какво основание Вие продължавата да я наричате парк? България правова държава ли е, или всеки говори каквото си поиска” – попита той арх. Еврев.

Като представител на компания, инвестирала в имот в “Бедечка” след извършената реституция, Илия Комитов изрази опасения, че въпросната компания може да загуби този имот. “Представете си каква е ситуацията за хората, които са купили имот в “Бедечка” след 2011 г., когато влиза в сила регулационният план и става ясно, че абсолютно законно там може да се строи” – каза той и поиска намирането на решение, което да удовлетворява както желаещите това да е парк, така и собствениците на имоти. “Общината няма да има пари да направи парка, който защитниците му искат. Ще започне една каскада от юридически искове и от съдебни процеси, които ще попречат на реализацията на плана, който сте направили” – обърна се той към проектантите.

“Осемте издадени разрешения за строеж не могат да бъдат обезсилени. Те са вече в действие. Така че тези обекти ще се запазят, както и магазина на “Кауфланд”, който вече е изграден и който също е една голяма грешка за град Стара Загора – обясни в хода на срещата проектантът арх. Еврев.

Стефан Шоселов припомни, че през последните дни в приключващия дейността си парламента е опитано да се промени законът, с който да се даде възможност на общините да не овъзмездяват по никакъв начин собствениците. “Един еничарски закон, който не го е имало и през 1947 г., когато е ставала национализацията” – каза той.

Обсъждането бе проведено в продължение на близо 3 часа – от 17.30 до 20.30 ч.
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн