Унищожиха 70 000 патици в Братядаскаловско заради птичия грип в Старозагорска област

STZAGORA.NET
*
Няма опасност от по-нататъшно разпространение на заразата, съобщи областният управител инж. Георги Ранов
*
В Старозагорска област беше обявена епидемия от птичи грип на 30 декември миналата година, след заседание на Областната епизоотична комисия. Това стана заради констатираните огнища на болестта инфлуенца по птиците в селата Гранит и Мирово, община Братя Даскалови. През изминалите почти три седмици оттогава на територията на областта бяха открити 14 огнища на заболяването. Всички те бяха в община Братя Даскалови, в района на селата Гранит и Мирово.

Със заповед на министъра на земеделието и храните в оставка Десислава Танева за предотвратяване на разпространението на заболяването около констатираните огнища бяха обявени 3- и 10-километрови карантинни зони със забрана за превоз на птици и търговия с тях.

В рамките на страната броят на огнищата на птичи грип достигна до 59, а в Европа (Германия, Франция и Унгария) – 800. У нас бяха засегнати над 430 000 птици – изключително патици, отглеждани във ферми заради добив на търсения в страните от Европейския съюз патешки дроб.

Към момента повечето от патиците са унищожени по хуманен начин със сух лед (замръзнал въглероден диоксид – безвреден газ, който се съдържа във въздуха) по правилото, че ако в ятото има потвърден дори един случай на болна птица, се унищожават всички. В това число са унищожени и 70 000 птици в община Братя Даскалови.

В момента няма никаква опасност от по-нататъшно разпространение на заболяването в Старозагорска област, увери вчера областният управител инж. Георги Ранов. Взетите адекватни мерки не са допуснали заболяването да прескочи в съседната община Чирпан, където има много люпилни и птицеферми.

Необходимите протоколи за щетите, претърпени от всяко пострадало селско стопанство в района, вече са съставени и изпратени в Министерството на земеделието и храните. Обезщетенията в размер, който ще позволи на стопаните да възобновят бизнеса си, се поемат, според наличните данни, от Европейската комисия (75%) и от държавния бюджет. Те се изплащат, след като измине един месец след дезинфекцията на съответната ферма, а заедно с това в определен периметър не бъде констатиран нов случай на птичи грип. Очаква се това да стане към края на пролетта.

Разпространената информация е, че птичият грип не се пренася лесно върху хората, но все пак могат да бъдат заразени и лица, влизащи в тесен контакт с бoлни пилeтa, пaтици или пyйkи, например гледачи. Като причина за епидемията се сочи занижената хигиена в птицефермите. Вирусът на птичия грип се унищожава при топлинна обработка на месото преди консумацията му.
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн