Областният управител инж.Георги Ранов: Пътят Мъглиж-Гурково трябва да се обезопаси от снегонавявания с постоянни заслони

STZAGORA.NET
*
Областният управител инж. Георги Ранов съобщи днес пред медиите актуални данни за усложнената пътна обстановка в Старозагорска област.

Той съобщи, че за периода от 9 до 17 януари за почистване на снега по пътищата в областта са използвани едновременно между 50 и 70 машини, в зависимост от тежестта на метеорологичната обстановка. Снегопочистващата техника е реализирала за този период 577 излизания. Общият брой на машините в Старозагорска област е 118. В района на с.Ягода снега днес чистят 4 машини, в Мъглиж 16, на прохода Шипка 6, в Прохода на Републиката 8, на Гурково до бензиностанцията 5, на магистрала “Тракия” 10, по малкия старозагорски участък на магистрала “Марица” – 2, и др.

В сила сутринта бяха ограничения за движение на тежкотоварни автомобили над 12 тона през Прохода на републиката. По-късно през деня ограниченията бяха снети. Заради силен вятър и заледяване снощи изцяло беше затворен път I-6 Мъглиж-Гурково, като колите се движеха по обходен маршрут през селата Дъбово и Ветрен. В този участък според областния управител трябва да се вземат съвсем друг тип превантивни мерки, за да се изключи в бъдеще по принцип затварянето му поради снегонавяване. Георги Ранов уточни, че има предвид да бъдат монтирани постоянни заслони от прозрачни материали, каквито се използват широко в много европейски страни.

Магистралите “Тракия” и “Марица” се почистват непрекъснато от снега и са отворени за движение. В региона няма бедстващи в снега автомобили.

От ВиК отчитат, че никъде няма нарушено водоснабдяване. Въпреки че на моменти е имало и критични ситуации с риск от режим на водата, те са били преодолени.

Междуградските автобуси от автогара Стара Загора като цяло днес се движат редовно, някои с малки закъснения, но има и отменени отделни курсове.

Въпреки снеговалежа снабдяването с лигнитни въглища на топлоелектрическите централи в “Марица-изток” не е нарушено. ТЕЦ-овете имат и необходимия собствен резерв от гориво в случай на непредвидени обстоятелства за период от 14-15 дни.

Нивото на язовирите в областта е нормално, съобщи още инж. Ранов. На яз. „Копринка” са запълнени едва 22% от водното съоръжение, като има оставен достатъчно свободен обем за регулиране на очаквания приток от топенето на снега напролет.

Областният управител благодари на институциите, отговорни за пътищата и за сигурността на гражданите, за тяхната денонощна работа в сложната зимна обстановка. Той допълни, че в общините Стара Загора и Опан, в които е имало проблеми по време на обилните снеговалежи, почистващите фирми ще бъдат санкционирани.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн