Старозагорският депутат от Реформаторския блок Димитър Танев отчете първия си мандат като “тежък, но смислен, с отстояване на отговорности”

STZAGORA.NET
*
„Тежък, но смислен мандат с отстояване на отговорности“ – така определи двугодишната си работа в 43-тото Народно събрание старозагорският депутат от Реформаторския блок (Движение България на гражданите) Димитър Танев. През това време като член на Социалната и Бюджетната комисия той е участвал в създаването на 28 законопроекта, 32 предложения за закопроекти, отправил е 16 въпроса към министър-председателя и министри от кабинета „Борисов 2″, но не е ходил на нито една задгранична командировка, не е ползвал на служебен автомобил и каквито и да било други привилегии като депутат. Сред личните му каузи са промените в закона за държавния служител, промените в Закона за професионалното образование, темата за инвалидните пенсии, предложението му за изменение на Закона за политическите партии чрез механизъм за намаляване на партийната субсидия чрез регресивна скала и др.

Танев призна, че нито една от политическите партии, включително и РБ, не е успяла да направи активна разяснителна кампания по темите в референдума. В Блока отчитат това като слабост. “Не обяснихме достатъчно какво се предлага. Няма десен политик, който да се притеснява от мажоритарния вот, защото той е за силни и умни, работни хора. Но РБ не подкрепя мажоритарната система така, както е предложена. Такава е въведена само в 2 държави в света. Едната от тях е Джибути. Почти всички европейски държави са се отказали от този краен вариант. Защото в дългосрочен план мажоритарните системи водят до двуполюсен модел. А той означава по-малко представителство, по-малко демокрация. Ние считаме, че това не е добре за страната. От този модел се възползват двете най-големи партии, които през някакъв период се редуват да поемат управлението” – заяви Димитър Танев.

По въпроса за партийните субсидии той припомни, че лично е работил върху предложението за регресивна скала за намаляване на партийната субсидия. Тя дава възможност на малките формации да съществуват, като поддържат офиси в страната. Предложението е до 150 хил. гласа субсидията да остане същата като досега – по 11 лв. на глас, а на всеки следващи 100 хиляди гласа да намалява с по 1 лев до тавана от 1 млн. гласа, след който да се вземат само по 11 стотинки на глас. Това по предварителни разчети трябвада спести около 7 милиона лева в бюджета годишно. Предложено бе и част от субсидията да се дава на партиите само преди избори.

Правенето на нов изборен кодекс в последните дни на 43-тия парламент е е приемливо. “Това няма да доведе до успокояване на обществото и до повече демокрация. Толкова сериозни промени в избирателната система няма как да се направят за няколко дни и не считам, че това трябва да е работа на настоящия парламент в следващите 3 или 4 дена. Изборните правила не се правят в 12 без 5. Не мисля, че има вариант за удължаване на работата на парламента. Никой не знае кога президентът Радев ще го разпусне. Според Конституцията изборите трябва да се насрочат до 2 месеца след това, т.е. ако Радев действа бързо първата възможна дата е 26 март” – отговори депутатът на въпрос от страна на медията ни.

Танев припомни предложението на РБ на предстоящите предсрочни парламентарни избори във всяка секция да има машинно гласуване. За целта трябва да бъдат осигурени 12 000 машини. Това ще позволи само за 35 минути след края на изборния ден да бъде отчетен вотът на цялата секция, като резултатът от изборите стане известен в рамките на 3-4 часа още същия ден. “Надявам се екипът, който новият президент Румен Радев подготвя, да се заеме много спешно с това” – каза той.

“Въпреки фалита на КТБ и извънредните разходи за плащане в края на годината на двата реактора за “Белене” българската хазна е в добро състояние. Има повече пари за секторите, за които РБ отговаря – 800 млн. лв. повече в сектор “Отбрана”, 300 млн. в здравеопазването и 230 млн. в образованието. Дадохме ясна зяавка за силна, здрава и образована нация. Това е още едно основание да кажем, че нашето участие в правителството и в парламентарното мнозинство имаше своето значение” – обобщи Димитър Танев. За него двете язви на социалнате система остават инвалидните пенсии и ранното пенсиониране. Те остават за решаване от следващия парламент.

Относно предложението на Реформаторите за пълен мораториум на строителството в “Бедечка” депутатът сподели, че доминираната от РБ Регионална комисия на парламента го е пуснала за разглеждане в зала без проблем, но Правната комисия първо е дала резултат 7:7 гласа по отношение на това, да влезе ли изобщо точката в дневния ред. Депутатите от ГЕРБ са се въздържали. Наложило се е прегласуване по искане на РБ, дори от групата са се помолили приятелски на други народни представители, като в края на краищата и тази комисия е пратила въпроса в пленарната зала. И в двете комисии не участват старозагорски депутати. Идната седмица Танев щял да поиска писмено от председателя на парламента Цецка Цачева да включи проекта за решение в дневния ред, за да бъде гласуван до разпускането на Народното събрание.

“В разговори колегите от ГЕРБ заявиха желание за корекции по нашето предложение – каза Димитър Танев. – Едната е мораториумът да не е с фиксиран 3-годишен срок, а да е обвързан с изготвянето на нов Общ устройствен план. Втората е мораториумът да не важи за сградите, за които има издадени разрешения за строеж. “Лично аз им казах, че като вносители сме преценили, че и двете неща трябва да бъдат така, както сме ги написали, защото не е само до изготвяне на ОУП. Трябва да се реши въпросът и със собствениците. Ние сме дясна политическа сила, уважаваме правото на собственост, за нас тя е гарантирана от Конституцията и считаме, че този срок, който се дава, е и да се започнат активни разговори със собствениците за обезщетения по съответния ред. Има много способи. На предишното гледане на въпроса в Регионалната комисия присъстваха и Славчо Атанасов като кмет на Пловдив, и Дора Янкова като кмет на Смолян, и Найден Зеленогорски като кмет на Плевен. Те казаха, че са имали подобни случаи и всички са ги решили през законови процедури, обезщетяване на собствениците, и не е имало никакви проблеми, запазили са зелените територии в техните градове.”
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн