Преди 11 г. в Стара Загора бяха поставени първите 3 паркомата. Днес са вече 41

STZAGORA.NET
*
Тези дни се навършват 11 години от деня, в който в Стара Загора стана първият град в България с автоматични апарати, издаващи талони за платено кратковременно паркиране в „Зелената зона“ на града. Познатите днес на всички паркомати само под липите са 41 на брой.

Първите от тях, монтирани на три места по бул. „Руски“ – срещу Регионалния исторически музей, по-надолу до главната алея на парк „Пети октомври“ (на двете снимки) и под „Цар Симеон Велики“ до библиотека „Родина“, са на световния лидер в производството на паркинг-системи – „Parkeon“ (Франция), от серията „Stelio“. Доставя ги официалният дистрибутор за България – фирма „Ханза“ ЕООД, със седалище в Стара Загора, която ги обслужва и до днес. През изминалите 11 години те не са спирали да работят, съобщи за медията ни главният специалист в Община Стара Загора Енчо Нендов, който се занимава със „Зелената зона“ и е на „ти“ с тази техника от самото начало на появата й в града. Самата „Зелена зона“ за платено паркиране е създадена година по-рано – през 2005-та. До въвеждането на паркоматите водачите си купуваха талони от близките павилиони за вестници.

Три години по-късно, през април 2009-та, паркомати на „Parkeon“ са пуснати и в Казанлък.

Втори вид машини на „Parkeon“ – от серията „Strada“, са по-нови и се включват в издаването на талони за „Зелената зона“ на Стара Загора през месец май 2012 г. Те са малко по-ниски от „Stelio“. От всичките 41 паркомата в града има и 8 машини на „Сименс“ (сини на цвят, триъгълни), закупени след спечелен през 2007 година търг. Но от трите вида най-здрави и „дуракоусточиви“ се оказват тези от първата серия „Stelio“. Паркоматите се зареждат с електричество от собствени соларни панели, които захранват вградените акумулатори. През изминалите 11 години с човещка намеса е имало счупени само два соларни панела.

Не всички места, на които са поставени паркомати, са еднакво „вървежни“. Най-много водачи получават талоните си от паркоматите срещу Стоматологията, на Централния пазар и срещу РИМ. Първите години обаче минали с предимство за паркомата до сградата на Стария съвет. Досега всичките 41 апарата са възвърнали многократно инвестицията за закупуването си. Най-търсените са инкасирали от монтирането си до днес по няколко стотин хиляди лева. Най-малко талони издават машините край Пето основно училище.

Въпреки че старозагорци отдавна си служат успешно с паркоматите, все още има водачи, които не знаят как точно работят. Някои от тях, когато машината не разпознае пуснатите монети, възприемайки ги за фалшиви, и не им издаде талон, бързат да я напуснат и да се обадят на обявения телефон за повреда. Но изпускат от внимание факта, че при подобни случаи паркоматът винаги връща пуснатата сума след няколко секунди. По-наблюдателни заралии, които са наясно с този сценарий, често обикалят машините и проверяват дали в тях няма непотърсени пари. Същото се получавало и при недобре натиснат зелен бутон, който стартира отпечатването на талона. Единствено Сименсите понякога при влажно време блокират и трябва да бъдат отворени и рестартирани, за да се включат отново.

Друг малко известен факт е, че ако водачът пусне не 50 ст., а примерно 60 (три монети по 20 ст.) ще получи талон не за 30 минути престой, а пропорционално на пуснатата сума – в случая за 20% повече време, т.е за 36 минути. Апаратът сам изчислява колко минути може да ползва водачът за парите си.

При положение, че от обявеното време на „Зелената зона“ (8-18 ч. в делничен ден и 9-14 ч. в събота) остават малко минути, например в 13.45, за престой от час или два е достатъчно да се пуснат само 50 ст., които покриват само оставащите 15 минути, добавя Енчо Нендов.

Преди години е имало период, в който някои банкомати разчитали монетата от 2 стотинки за 10, но след намеса на сервизната фирма софтуерният бъг е бил изправен чрез пренастройка. В момента само един вид чуждестранна монета, рядко срещана в България, може да бъде взета вместо нашето метално левче. Но тези случаи се броят на пръстите на едната ръка.

Въведеното през последните години паркиране с SMS-и също става все по-популярно, но интересното е, че то не измества паркоматите от важната им роля и те като цяло запазват нивото на приходите си.

На много места в „Зелената зона“ обаче паркоматите са поставени толкова нарядко, че се случва контрольорите да „закопчаят“ нередовен водач, и в същото време да го видят да се задава с талон в ръка. Затова Енчо Нендов е категоричен, че на Стара Загора са нужни още поне 20 паркомата.
#jun
echo
Copyright © 2017 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн