Поставят 40 метални платформи за риболов по брега на езеро “Загорка” от 5 януари

STZAGORA.NET
*
Стара Загора става национален център по спортен риболов, ще организираме Балканиади, европейски и световни състезания
*
70 хиляди лева инвестира Клубът по спортен риболов в Стара Загора, със съдействието на спонсори, от началото на 2017 година в мащабни преобразувания на езеро “Загорка”. Те ще се изразят в монтирането на 40 метални платформи по стандартите на Световната федерация по спортен риболов (FIPS) за въдичарите по брега на езерото, както и в превръщането на досегашната дива растителна “джунгла” край пътя между голямото и малкото езеро в благоустроена зелена площ за отдих. Това съобщи за “Старозагорски новини” председателят на Клуба по спортен риболов Валентин Тотев.

Поставянето на първите платформи ще започне на 5 януари. Разчетите са работата да приключи до началото на март 2017 г., когато ще бъде направено откриване на модернизираната база със състезание на републиканско ниво.

20 платформи ще бъдат монтирани на северния бряг на езерото, още толкова – на южния. Те ще са с изцяло метална конструкция, тип “решетка”, с 6 крака и товароносимост 500 кг. Платформите ще започват от брега и ще влизат на 3 метра над водата. Ширината им ще бъде 2 метра. Производител е софийска фирма, специализирана в метални изделия от подобен тип. “Всичко се прави стабилно, професионално, за да остане дълго след нас. Животът на едно такова съоръжение е над 100 години” – каза Валентин Тотев.

Заради предхождащите монтажа на платформите геодезични замервания в началото на декември се наложи нивото на водата в “Загорка” да бъде снижено, но от няколко дни е възстановено. Ще има ново частично изпускане по време на поставянето на платформите.

Валентин Тотев

Идеята е инициирана от избирането на Стара Загора за Европейски град на спорта за 2017 година. Целта е градът да стане център на спортния риболов в България и на “Загорка” да се правят състезания всяка седмица. Стара Загора ще стане и първи домакин на Балканско първенство по спортен риболов. Градът ще кандидатства и за провеждането на Европейско първенство за деца и юноши, а през 2019 г. – и на Световно първенство. Когато обновлението на базата приключи, Българската федерация по риболовни спортове, член на чийто УС е Валентин Тотев, ще предостави снимки на FIPS за включването й в спортния календар.

Провеждането на Балканиада в Стара Загора към момента е 99% сигурно. Ще бъдат поканени страни като Сърбия, чийто отбор е в световния елит със световен шампион по спортен риболов отпреди 2 години, Румъния, която също е доста напреднала, Гърция, Черна гора, Босна и Херцеговина. В Турция също има индивидуални състезатели, но комшиите ще учредят федерация и ще съставят свой национален отбор в рамките на година-две, след което също ще се включат. Амбициите са Стара Загора да стане традиционен и постоянен център за провеждането на риболовната Балканиада. През отиващата си 2016 г. в България имаше Световно първенство по спортен риболов, но то се проведе на недостатъчно пригодената за това гребна база в Пловдив.

Старозагорският клуб по спортен риболов е основан през 2010 г. В него членуват над 3000 души, състезателите му са петима. Оттогава той е трикратен носител на Купата на България, двукратен републикански шампион и двукратен вицешампион на страната. Също два пъти излъчва републикански шампион. Играещ треньор е гуруто на риболовния спорт в България Калин Митранов.

“Правим това най-вече за подрастващите, защото има много деца, които искат да се занимават със спортен риболов. Обаче, както знаете, стръмният бетонен бряг на езерото е доста опасен, което налага да събираме децата само по плочите, правени навремето за корабомоделизъм. А това е напълно недостатъчно за тях” – уточни Валентин Тотев. Платформите ще осигурят и повече пространство за замятане с дългите риболовни пръчки-телескопи, без да се пречи на преминаващите по крайбрежната панорамна алея граждани, излезли на разходка. Новите съоръжения ще бъдат предоставяни за ползване и от клуба по корабомоделизъм, който е вторият ползвател на водната база в западната й половина. Риболовците ползват източната част на езерото. И двата клуба поддържат отлични отношения с Парк-хотел “Стара Загора”, който е на западния бряг.

Езеро “Загорка” е зарибявано многократно през последните години. “Със спокойна съвест мога да кажа, че рибата в него вече е повече от водата” – направи картинно сравнение Тотев. Той припомни, че за деца до 14 години риболовът е напълно безплатен. За пенсионери дневният билет е 4 лв., а за всички останали – 8 лв. Уловената риба остава за риболовеца. Старозагорци предпочитат езеро “Загорка” и заради това, че се намира в града и им спестява транспортни разходи.

Работата по облагородяването на пространството между малкото и голямото езеро вече е в ход. В момента мястото се разчиства от два багера, като се оставят само хубавите дървета и се открива видимост между двата водоема. То ще се превърне в красива градинка с борчета, пейки и беседки. “Правим всичко нужно, за да включим езеро “Загорка” в Топ 3 на местата за туризъм в България” – увери Валентин Тотев.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн