За пореден път наводниха школата по физика на Теодосий Теодосиев в Казанлък

STZAGORA.NET
*
Спукана тръба от по-горните етажи наводни днес помещение, част от прочутата национална школа по физика на Теодосий Теодосиев в Казанлък. Сградата на бившето училище по хидравлика в Града на розите на ул. “Вожели”, в която се помещава школата, е стара, изоставена, и подобни аварии са се случвали вече неведнъж. “Ситуацията е рутинна, свикнали сме, за мен това не е сензация” – сподели пред медията ни прославеният преподавател.

Школата се помещава в долните два етажа, които са държавна собственост и са дадени на школата по физика за временно ползване. Горните етажи са частна собственост, принадлежат на “Капрони”, като фирмата ги е заложила срещу банков заем. “Хората не са сигурни дали ще могат да си върнат заема и затова полагат толкова грижи, колкото етажите да не паднат съвсем. След поредното пукане на тръба трябва може би да спрем изцяло водата по горните етажи, макар че там има някакъв наемател – шивач, иначе тази ситуация се повтаря и ще ни предизвика големи загуби, което е недопустимо. Вече изгребвах веднъж с кофи вода на един Великден, за да не ни капе по осцилоскопите” – сподели Теодосий Теодосиев.

Този път е наводнено помещение, в което се съхраняват нови маси и столове за ремонтираните кабинети на школата. “Ако бяхме закъснели сега, можеше да ги намерим мухлясали и готови за бракуване” – не скри физикът. Той е бил в школата до 22 часа снощи, когато все още не е имало никакъв проблем. Наводнението е станало през нощта или призори. Течът е установен, след като Теодосиев е дошъл в школата по уговорка за интервю пред журналистка от програма “Хоризонт” на БНР. “Тя доведе още няколко души с камери и те пък й намериха новина – още с влизането видяхме, че от фугите между етажите слиза вода като от водопад – течеше, и то много сериозно. Наложи се да спра водата централно и сега сме без вода” – разказа учителят. Той се разбрал по телефона със стопаните на горните етажи, че от утре, като свършат почивните дни, ще направят необходимото за отстраняване на аварията.

Междувременно по тревога в школата са пристигнали нейни възпитаници от Казанлък и са спасили имуществото, като са го пренесли в сухи помещения. Намокрена е и стена от наскоро боядисана стая, и ще се наложи да се боядисва отново.

Течът на вода ще бъде спрян, но сградата се нуждае от много по-сериозни средства за по-съществен ремонт. “Членовете на ФК “Левски” събраха 1 милион евро за родния си отбор. Това е похвално, разбира се, аз съм “за”. Обаче членовете на българската наука събраха 20 пъти по-малко средства, от тях половината сме похарчили, но още краят му не се вижда. Това тук се е рушило много години подред и не може да се използва, без да се осигури. Има много по-радикални проблеми. Покривът трябва да се ремонтира, но лошото е, че по горните етажи никой не работи. Шивачът си е направил само неговата стаичка, останалото тече отвсякъде. Това е част от голямата разруха в България по време на прехода” – сподели с горчивина Теодосий Теодосиев.

Иначе той събира своите над 120 възпитаници на топло, тъй като имат подарени климатици. “Не е като преди години, когато нямахме нито отопление, нито осветление, нито дори тоалетна. Работили сме и при много по-неприятни условия. Днес съм доволен, че и това имаме. Школата си върви, учениците са от няколко випуска, идват от цяла България. Лошото е, че от време на време стават аварии и тече отгоре на главите ни, но се надявам, че и това ще се урегулира” – обобщи с характерния си оптимизъм преподавателят, подготвящ едни от най-добрите участници в световните олимпиади по физика.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн