ОбС прие декларация против изграждането на бежански центрове и заселване на нелегални имигранти на територията на Община Стара Загора

STZAGORA.NET
*
С благословия от новоизбрания Старозагорски митрополит Киприан и музикален поздрав на малчугани от ДГ №35 „Свобода“ започна редовното и последно за тази година заседание на Общинския съвет.

„С радост в сърцата и надежда в душите, на днешното заседание, посрещаме Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан. В навечерието на най-светлите християнски празници той прие поканата да бъде сред нас“, обърна се към присъстващите в залата председателят на Общинския съвет Емил Христов.

„Идвам с мир и любов като новоизбран ваш Епархийски Архиерей. С благостта, с която очакваме рождението на Господ Исус Христос, нека тази пътеводна звезда ни напъства през дните на нашето служение, както на Църквата, така и на всички, които работят в полза на Отечеството“, каза Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан. „Приех поканата, за да бъдем на днешния ден заедно, така както трябва да се събират православните християни. Както аз бях избран от народа, така и вие сте избирани от него и носим дълг да се грижим за тези, които ни възложиха да бъдем техни водачи. Нека любовта винаги да ни закриля, добромъдрието, мъдрословието да водят нашия живот“, допълни още той.

Специален поздрав към старозагорските старейшини и гости на декемврийското заседание на Общинския съвет бяха и малчуганите от детска градина „Свобода“. Талантливите деца изпълниха тематични коледни песни.

Първата точка в Дневния ред на 17-тата сесия на ОбС бе Финансова помощ за реставрацията на стенопис на манастирския храм “Св. Вмчк.Теодор Тирон“ – Аязмото и малък храм „Света Богородица“ при Затвора в Стара Загора. Вносител на предложението е Емил Христов, по молба на Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Димитър Ангелов Стойков, председател на църковното настоятелство, както и на настоятелството на църквата „Св. Николай“ в старозагорския затвор. С пълно мнозинство бе гласувано отпускането на финансова помощ на двата старозагорски храма, а средствата ще бъдат отразени в бюджета на Общинския съвет.

Съветниците приеха декларация против изграждането на бежански центрове от отворен и затворен тип и заселване на нелегални имигранти на територията на Община Стара Загора.

Старозагорският общински съвет подкрепи и две Наредби на второ четене – Наредба за изменение и допълнение на Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Стара Загора и Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинската собственост на Община Стара Загора.

На първо четене бяха разгледани Допълнение и изменение на Наредбата за управление на отпадъците и опазване на чистотата на територията на Община Стара Загора, Наредба на Община Стара Загора за водене на Регистър на общинските детски градини и центрове за подкрепа за личностно развитие и Наредба за организация на предучилищното образование в Община Стара Загора.

По време на декемврийската сесия на общинските съветници стана ясно, че се работи в посока на изработване на Наредба, отнасяща се за спортните дейности в Стара Загора. „Смятам, че трябва да има ясно изградени механизми за предоставяне на възможност за спорт за всички граждани на Стара Загора“, подчерта Николай Диков, председател на ПК по спорт и младежки дейности. „В детайли тази тема ще бъде засегната в Наредба за изменение и допълнение на Наредба за критериите и условията за финансово подпомагане дейността на отделните и обединени спортни клубове. Тя ще бъде разгледана на първо четене през януари месец 2017 г. Така всички добри идеи ще бъдат максимално коректно записани и най-важното – ще бъдат работещи. Трябва да се обърне сериозно внимание на масовия спорт и да се даде възможност за ясно регламентиран достъп до спортни съоръжения и бази, както и до дейността на клубовете“, допълни Диков. Той подчерта, че се очаква диалог по темата, а предложението за допълнения към Наредбата е качено в електронния сайт на Общината.

Общо 50 предложения бяха гласувани на последното за годината заседание на съветниците. Учредени бяха права за безвъзмездно право на ползване на СНЦ „Спортен Клуб Бадминтон“, СНЦ „Спортен клуб по борба Берое“, СНЦ Спортен Клуб по джудо и самбо „Недьо Ранчев“ и СНЦ “Спортен клуб – Сезан“ и СНЦ „Спортен клуб – Киокушин карате–до кикбокс Аскен“.

Приета бе промяна по бюджета на Община Стара Загора, вътрешни компенсирани промени в разходната му част и промяна в инвестиционната програма за 2016 година. С 40 гласа „за“ бе дадено одобрение на план-сметки за необходими средства за предоставяне на услугите по събирането, извозването и обезвреждането в депа или други съоръжения на битовите отпадъци, както и за поддържането на чистотата на териториите за обществено ползване в населените места на Община Стара Загора през 2017 г. Приета бе и Общинска програма за образователна интеграция на децата и учениците от ромски произход за учебната 2016/2017 г. Тя е в изпълнение на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012-2020) и Стратегията за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства. Актуализирана бе и програмата за намаляване на вредните емисии в атмосферния въздух (ФПЧ10) и достигане на установените норми на територията на града.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн