Калоян Тодоров, управител на поддържащата фирма “Кастело” ООД: В новите светофари няма да се използват броячи

STZAGORA.NET
*
- На колко кръстовища в Стара Загора има светофари, г-н Тодоров?
- 40 броя са светофарните уредби точно. В това число са и пешеходните светофари, тип “бягащ пешеходец”.

- Достатъчно ли са? Къде сме по този показател спрямо другите големи градове в страната?
- Достатъчно са. В другите градове с големината на Стара Загора са също между 36 и 40.

- Колко от тези 40 кръстовища са оборудвани сък съвременни светофарни уредби?
- На 8 места светофарите са по модерна технология, които могат да се управляват дистанционно, да се сменят програмите им – те и в момента работят така – с различни програми според натоварването в различните часове. От останалите някои са на по 15, други на по 20 години, че и повече. Но предстои подмяна така или иначе на почти всички светофарни уредби в Стара Загора. Знаем, че Общината спечели проект, по който всички светофарни уредби в Стара Загора ще бъдат сменени с нови – с LED светлини, с дистанционно управление от Контролния център в Общината, с управление на програмите в зависимост от натоварванията на трафика – така, както е в цял свят. Това предстои.

- Къде са новите светофари?
- На “Ген. Столетов” и “Анг. Кънчев” (до техникумите), на “Хр.Ботев” и “Х.Д.Асенов”, на “Отец Паисий” и “Цар Симеон”, на “Отец Паисий” и “Хр. Ботев”, на “Ген. Столетов” и “Д-р Стоянович” (до болницата), на “Авг. Траяна” и “Руски” до (ДНА), на “Отец Паисий” и “Гурко”… Те са рециклирани или новоизградени през последните 7 години. Те са с LED-светлини, със съвременни контролери за управление и други екстри.

- Какво означава “да се управляват” светофарите дистанционно? Да променят съотношението на сигналите си в двете посоки ли?
- Могат да се спрат, да се пуснат, да се промени съотношението… Това обаче не е нещо, което ще може да се извършва ежедневно от операторите. Такива неща могат да се извършват само във форсмажорни обстоятелства. Самите светофари, които ще бъдат монтирани, са ново поколение и ще бъдат достатъчно интелигентни, с няколко вида програми съобразно различните натоварвания през деня. Отделно от това ще имат датчици, които ще следят и ще броят преминаващия трафик и в зависимост от трафика ще могат сами да регулират червената и зелената светлина – така че да могат да се отпушват главните артерии.

- 8-те по-нови уредби, които имаме в Стара Загора, такива ли са?
- Да, тези, които са монтирани последните 6-7 години, могат да извършват това и да се командват дистанционно. При тях тази опция обаче не е пусната в действие. Понеже, за да бъде пусната, е редно да бъдат няколко светофара един след друг, не всеки сам за себе си. Безсмислено е единият да пуска на зелено, а следващият да задържа колоната на червено. Това ще стане тогава, когато всичките светофари в града бъдат от последно поколение и когато се създаде възможност да има общ транспортен поток.

- Имаме ли наистина “зелена вълна” в Стара Загора и по кои улици?
- “Зелена вълна” в Стара Загора съществува само по бул. “Патриарх Евтимий” и по бул. “Славянски”. По “Славянски” в нея са включени трите поредни светофара – на “Руски”, на “Х.Д.Асенов” и на “Отец Паисий”. А по “П. Евтимий” е от кв. “Кольо Ганчев” до ул. “Августа Траяна”. Тези светофари са от доста по-старо поколение, но въпреки всичко има разработен софтуер, с който в Контролния център в Общината те се виждат на живо във всеки един момент и от там на всеки кръгъл час се подава сигнал, който сверява светофарите. И при спазване на скорост от 36 до 45 км в час, каквато е разрешена в града и която зависи от това, дали определена кола е първа, трета, пета и т.н. в колоната, зелената вълна се хваща по цялото трасе. Зелените вълни в Стара Загора са проектирани именно за скорост от 40 км/ч. С по-висока или по-ниска скорост вълната не може да се хване. Всички останали светофари работят по твърди програми, които на по-модерните уредби са две – в зависимост от натоварванията. Едната е за пикови часове – сутрин от 7 до 9 часа и вечер от 16.30 до 18.30 ч. Другата е за по-слабото натоварване през останалите часове.

- А защо се налага на всеки кръгъл час да се прави синхронизация между светофарите?
- Защото тези светофари, специално по “П. Евтимий”, са на около 15 години. Те са и морално, и материално остарели. Технологията преди 15 години е била друга и електрониката им не е от най-съвременните. Вътрешните им часовници или изостават, или избързват, влияят им атмосферните условия, топло и студено. Затова се налага да се поддържат всичките в синхрон.

- По тази причина ли се забелязват неравномерности в превключването на цветовете понякога?
- Когато се извършва сверяване, цветовете (показанията) на светофара не се променят, само се удължава някое от показанията – червеното или зеленото. Не може светофар да си смени неочаквано цвета от червен в зелен или обратно в момент на сверяване. В общия случай удължаването на даден цвят е от 2-3 до 10-12 секунди.

- По “Горещия телефон” на Община Стара Загора 0800 157 37 вчера е постъпил сигнал от гражданин за светофар на “Ан.Тошева” и Калояновско шосе, който според него е светел и в двете посоки зелено. Възможно ли е това?
- Не е възможно. Светофарите в Стара Загора са стандартизирани и сертифицирани, разполагат с всички видове защити, включително за зелени светлини. Тоест не може да свети зелено в две посоки едновременно. Ако случайно нещо се случи, например при катастрофа, при буря, при паднала секция – половин светофар, цял светофар, и да се е случило някакво прекъсване на кабела, светофарът или спира автомтично изцяло, или излиза в жълто мигане. Вариант “зелено от двете страни” няма.

- Пак до “Горещия телефон” е подаден завчера сигнал за силно клатене при вятър на един от светофарите в града. Опасно ли е това?
- Обикновено става въпрос за конструкциите на светофарите по “П.Евтимий”. Понеже булевардът е широк, рамената на светофарите над него на места са от 12 до 15 метра. При всички бури се люлеят в хоризонтална посока наляво и надясно. Но те са така сметнати конструктивно, че да издържат натоварването, въпреки че се люлеят. За да не става това, трябва да бъде изградена П-образна конструкция над целия булевард. Което може да се случи с новия проект – зависи какво са проектирали проектантите по отношение на светофарите.

- Често ли горят крушки в светофарите и как се справяте с този проблем?
- По 40-те светофарни уредби в Стара Загора денонощно светят 4800 светлини – зелено, жълто, червено. Така че ако не ежедневно, през ден-два при нас идват сигнали за несветещи светлини. Смисълът на поддръжката, която извършваме, е в това – тези светофари да се преглеждат всеки ден и изгорелите светлини да се подменят веднага. Но сигналите, които пристигат при нас, са само допълнение към ежедневния обход, който извършваме на всичките светофари в града – един по един. Подобен обход извършват и от КАТ, и отделните служби на Общината, които се движат из града, “Автобусни превози”, таксиметровите шофьори. Всички те имат рефлекса да подават сигнали при забелязана нещатна работа на светофарите. За по-дълго време дадено кръстовище може да остане без светофар само при авария след катастрофа, в случай на откраднати кабели, на строителен ремонт в района и подобни форсмажорни обстоятелства.

- LED-светлините би трябвало да издържат повече.
- Да, рядко се случва авария при тях, но не е изключена напълно.

- Те цял блок ли са, или отделни светлини?
- Цял блок са.

- В Стара Загора свикнахме с броячите на оставащото време на светофарите. Каква ще им е съдбата?
- Последните монтирани в града светофари са без броячи, с трикратно примигване на зелената светлина в края й. През секунда – това са общо 5 секунди. Това е по последната промяна на наредбата, която е от тази година. Опитът показва, че този начин е по-добър от броячите. Прилага се и по настояване на “Пътна полиция”. Проблемът е, че при броячите недобросъвестни водачи, когато видят, че секундите на зеленото изтичат, ускоряват в опит да го хванат, което много често се случва и в жълтото, че и в червеното. И в този случай резултатът не е положителен. Поне засега последните тенденции са да няма броячи, а да се работи с премигване в края на зелената светлина.

- Възможно ли е тези премигвания да не са 3, а 4 или 5?
- Всичко е възможно, стига да е разписано в Наредбата за сигнализиране на пътищата със светофарни уредби. Тя се издава от МРРБ, съвместно с “Пътна полиция”, и при изработването на светофарите стриктно се съблюдава това, което е написано в нея. Не е въпрос на наше или нечие друго желание.

- Чие производство са светофарите в Стара Загора?
- Австрийско. Контролерите им са от Дания. Нямаме сертифицирано българско производство за управление на пътния трафик.

- Скъпо ли е оборудването със светофари на едно кръстовище?
- Не е евтино удоволствие. В зависимост от фирмата производител цената за едно кръстовище е от 50 до 150 хиляди. В Стара Загора е избран най-добрият баланс между цена и качество. Във високия клас са устройства на “Сименс”, “Бош” и други немски фирми. В Стара Загора нямаме такива. На пазара има вече и по-евтини от Румъния, както и от Китай, но китайските нямат сертификат, отговарящ на европейските изисквания и норми. Така че сме заложили на европейско производство с доказано качество. По европроект предстои цялостна модернизация на светофарите в Стара Загора. Но това вече е в компетенциите на Общината.
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн