Главният финансист Цанка Ганева: През 2017 г. Община Стара Загора започва да усвоява 52 млн. лв. по ОП “Региони в растеж”

STZAGORA.NET
*
Бюджетът на Община Стара Загора за 2017 г. в първоначалния си вариант е малко под 100 милиона лева и е сходен с този за отиващата си 2016 г. Нов елемент в него е включването в приходната част на данъка върху таксиметровите превози, който влиза в сила от 1 януари. Той обаче като стойност не е особено голям предвид на това, че бе гласуван минималният му размер – 300 лева на таксиметров автомобил, което като цяло е около 160-170 хиляди лева при наличните 560 таксита.

По отношение на местните данъци и такси няма никаква промяна. Те остават в досегашните си размери, като разчитаме преди всичко на добрата събираемост. Към този момент приходите ни от местни данъци са изпълнени над 100%. Събрахме близо 18 милиона лева, и още 9.5 милиона от такса битови отпадъци. Надявам се, че същите темпове и процети на събираемост ще запазим и през следващата година. В сравнение с останалите общини в страната ние имаме една от най-високите събираемости по отношение на текущия облог – между 75 и 80 процента за различните видове. През последните години събираемостта неотклонно се повишава с 1-2% нагоре, но повече трудно може да се очаква, тъй като сме стигнали максимума, което не ни дава възможност да залагаме в бъдеще по-голям обем приходи, отколкото вече събираме – при положение, че няма повишаване на ставките.

Повишеният разход за новото Регионално депо засега ще го компенсираме със собствени средства. Така ще бъде през първата година и съответно ще преценим доколко и как можем да продължаваме в тази посока. Над 1 милион и 100 хиляди лева ще ни струва експлоатацията му през 2017 г. По отношение на останалите дейности по чистотата разходите се запазват приблизително в същите размери като досега. Така че с малко повече приходи от собствени източници се надявам, че ще успеем да се справим и с тази задача.

Инвестиционната ни програма на този етап се очертава да бъде между 4 и 5 млн. лв., имам предвид финансирането само със собствени средства. През 2017 г. започваме изпълнението на един твърде мащабен проект, финансиран с европейски средства по Оперативна програма “Региони в растеж”. 52 милиона лева е сумата, която имаме да усвояваме по тази програма – за образователна инфраструктура, за градска среда, за административни сгради, за социални дейности… Така че няма да бъде ощетена откъм инвестиции Община Стара Загора. Разбира се, за това е необходимо и нашето съфинансиране. Около 600 хиляди лева се предвижда да бъде то за цялата програма, от които 300 хиляди са само за 2017 г.

През 2017 г. довършим строителството на двете автогари в източния и западния край на Стара Загора, ще преструктурираме залата за борба в сградата на ГПЧЕ “Ромен Ролан” в зала за художествена гимнастика. Вероятно и част от кръговото движение ще остане за разплащане през следващата година. Европейски град на спорта сме и в тази връзка предвиждаме да бъде изцяло реновирана закритата писта за лека атлетика. Ще финансираме физкултурни салони в училищата, ремонти по детски градини и ясли. Обновлението на централната градска част също е включено в ОП “Региони в растеж” и също ще стартира през 2017 г.

По отношение на разходите ще се постараем да обезпечим всички значими и интересни за жителите на Община Стара Загора събития – и в спорта, и в културата. Ще осигурим средствата, необходими за детските заведения – ясли и градини, както и за социалните дейности, които Общината осъществява. Съществен ръст нагоре на разходите няма да има. Това са възможностите, при положение, че разчитаме на горе-долу същия обем приходи.

По отношение на средствата за възнаграждения – знаете, минималната работна заплата се повишава от 1 януари. Този ръст предполага и ръст по отношение на останалите заети лица, които не са на минимална работна заплата, защото се получава едно изравняване, което не е нормално при положение, че става въпрос за по-високо квалифицирани и по-професионално ангажирани лица. Така че някъде над 1 милион лева ще бъдат средствата, които ще ни бъдат допълнително необходими за компенсиране на този ръст. Те също са заложени в бюджета на Община Стара Загора за 2017 г.

Предстои публично обсъждане на новия бюджет, което най-вероятно ще се проведе до края на тази година. На него гражданите ще има възможност да зададат всички интересуващи ги въпроси.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн