В Казанлък обсъдиха италиански опит в изграждането на заводи за преработка на комуналния отпадък

STZAGORA.NET
Експерт от Македония, гр. Битоля, представи пред кмета на община Казанлък Галина Стоянова и членове на нейния екип италианския опит в изграждането на заводи за утилизиране на битовите отпадъци в общините.

В срещата по инициатива на ръководителите на „България–К“ АД Георги Георгиев и Димитър Тодоров участваха и еко специалисти от „Арсенал“ АД, както и заместник-кметът на община Павел баня Йорданка Енева.

Стефан Попдучев, представител в Македония на италиански консорциум за инвестиции в заводи за преработка на отпадъци, представи основната концепция. По нея инвеститорите от Италия са изградили заводи в Кремона и други италиански градове, както и в македонските Битоля и Кавадарци. Гостът разказа за основните варианти за изцяло екологично съобразена обработка на комуналния отпадък в специален завод и превръщането му в евтино еко гориво, което може да бъде оползотворявано за битови нужди като топло- и електроенергия.

Технологията за добиване на твърдото гориво от отпадъци, позната като RDF (Refuse Derived Fuel), в България се използва в Бургас, Сливен и Русе.

След проявения интерес от страна на Община Казанлък предстои в началото на 2017 г. идеята да бъде представена в разширен формат на Регионалното сдружение на общините в област Стара Загора.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн