Програмата за обучение на български деца в Китай ще се разширява

STZAGORA.NET
*
Програмата за обучение на български деца в Китай ще се разширява, заявиха днес в Стара Загора представители на посолството на народната република у нас.

За първи път трима български ученици се обучаваха 6 месеца в манастира Шао Лин и Хайнанския университет, по програма на Министерството на икономиката в Китай. Давид Будев от ПГ по електроника „Джон Атанасов“ и Симеон Манев от ЕГ „Р. Ролан“ са от Стара Загора, а Златин Павлов е ученик от бургаското училище „Константин Фотинов“. Тримата преминаха обучение по бойни изкуства, китайски език и традиции. Те участваха и в Международния фестивал на Шаолин, където Златин е завоювал 3 златни медала, Симеон – 3 сребърни, а Давид – 2 сребърни и един бронзов медал, в състезанията по Ушу и Кунг фу. Те са придобили и първи дуан по ушу/кунг фу, което им дава право самите те да обучават други хора.

Днес тримата направиха презентация на целия курс на обучението си в Родината на бойните изкуства, в присъствието на инициатора на програмата – съветникът по икономическите въпроси в китайското посолство у нас г-н Яо, първия секретар на посолството г-н Ли и третия секретар на мисията г-жа Лина Ян.

Г-н Яо благодари за подкрепата на местната власт, за обмена между България и Китай. Той уточни, че целта на посолството е да засили сътрудничеството между китайски и български градове в сферата на икономиката, културата, туризма и спорта. Дипломатът изрази надежда, че тримата участници в китайската програма ще я популяризират и ще привлекат повече млади хора в Китай. Непрекъснато расте броят на българските студенти, които отиват да учат в Китай, расте на годишна база и търговският обмен между двете държави. За 2015 г. той е в размер на 1 млрд.800 млн.лв., съобщи още г-н Яо.

Заместник-кметът Иванка Сотирова изрази надежда, че програмата ще се развива и още младежи от Стара Загора ще имат възможност да се включат в нея. Тя изрази интерес от задълбочаване на контактите с Китай, побратимяване със сходен китайски град и припомни за паралелките с изучаване на китайски език в СУ „М. Горки“. „Отворени сме за инвестиции и икономическо сътрудничество. Можем да си съдействаме и в сферата на туризма, който има голям потенциал за развитието на нашите отношения“, заяви и зам.-кметът Красимира Чахова.

Старозагорският народен представител Маноил Манев, член на групата за приятелство с Китай в 43-то Народно събрание съобщи, че догодина Стара Загора ще бъде домакин на Фестивал на китайската култура. По думите му, най-древният град в Европа има привилегията да бъде посредник на най-древната култура в света.
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн