Инж. Димитър Янков, председател на Клуба на работодателя – Стара Загора: Трябва да ускорим работата по създаване на икономическа зона “Загоре”

STZAGORA.NET
*
Крайно време е да потърсим услугите на мощен консултант като Индъстри Уоч за подобряване на инвестиционния климат в региона
*
На последното си събрание Клубът на работодателя в Стара Загора обсъди два остри проблема за региона: разрасналия се сив сектор, със съпътстващото го наемане на работници без трудови осигуровки и договори, и начините за разширяване на полето за инвестиции в регионалната икономика. Потърсихме личното мнение по тези въпроси на председателя на Клуба – инж. Димитър Янков, собственик на строителна фирма “Теком” ООД.

- Г-н Янков, какви са конкретните Ви наблюдения относно разрастването на сивия сектор?
- Напоследък поръчките за строителни услуги се увеличиха, но над 90% от ремонтите на жилища например се извършват “на частно”. Честа практика е в една законно работеща и плащаща данъците си фирма да дойде възложител и да поиска оферта, но след като такава му бъде дадена, тя бива отказана от него под предлог, че се е намерил “майстор”, който ще свърши работата на половин цена. Това е масово явление. Голям проблем е и че законите ни са такива, че допускат троителство по т.нар. “стопански начин” на къщи из околните села, например. В най-общия случай това се извършва от едно или няколко лица, които работят без договор, даже без фирма, без да плащат осигуровки и данъци. Законодателят не е имал предвид да се случва точно това, но след като законът го допуска, се намира бригада, тя построява къщата, и след това някой узаконява това строителство. Така се подбиват цените на пазара, работи се със съмнително качество и в крайна сметка от това губят всички. Губят сериозните фирми, които са “на светло”, регистрирани са навсякъде, имат лицензи и плащат данъци, осигуровки и всичко останало; губи и държавата, защото не си прибира дължимото; губят и самите работници, защото много често не им плащат цялата сума. Възложителите пък получават недостатъчно качествен продукт. Това ни принуди да излезем с инициативата за борба със сивия сектор.

- Можете да се борите с него на първо място като го осветявате.
- Затова на събранието на работодателите поканихме представител на Дирекция “Инспекция по труда” в Стара Загора – Ленка Желязкова. Тя потвърди тези проблеми, както и някои допълнителни, като например това, че когато се подаде сигнал и те отидат на проверка, най-често възложителят казва: “Ами това са братовчедът и сватанакът, дошли са да ми помогнат”. И проверяващите нищо не могат да направят, не могат да проверят дали това е истина. Когато не декларират, че са роднини, представят граждански договори, които след това биват унищожени и всъщност по тях не се извършва реално плащане на осигуровки. Това става, защото в момента няма законово задължение граждансикте договори да бъдат регистрирани в НОИ, за разлика от трудовите. Това води до липса на проследимост и на проверка дали са внесени дължимите осигуровки по тези договори. Най-често те не се внасят. Представят се само по време на проверката, после се късат. По този повод от Инспекцията по труда ще структурират основните проблеми, ще ги изпратят до нас и ние ще ги внесем чрез нашите народни представители за иницииране на законодателни промени.

- По темата за недостатъчните инвестиции в региона, предполагам, вече е налице сериозна загриженост у старозагорските работодатели.
- Големите инвеститори – не само чуждите, но и местните, не проявяват съществена активност. Търсим причините за това. С тази цел направихме една среща с представители на водеща консултантска компания – “Индъстри Уоч”. Тя има очевидни успехи в структурирането и изграждането на икономическа зона “Тракия” в Пловдив. Там виждаме, че нещата вървят успешно. Това е един работещ модел, който бихме искали да приложим и при нас, в Стара Загора.

- Въпрос на организация ли е, или има специфични предпоставки?
- Факторите са много. Негативен за региона е на първо място бързото нарастване на средната работна заплата на годишна база през последните пет години. От 7600 лв. през 2010 г. тя е достигнала до 10 600 лв. през 2015 г. – ръст от 40 на сто, което се дължи предимно на държавните ТЕЦ “Марица-изток 2″ и “Мини Марица-изток”, както и на завод “Арсенал” в Казанлък. За сравнение в Пловдив в момента средната заплатат е около 9000 лв. А инвеститорите се насочват по правило към райони с относително по-ниска средна стойност на работната заплата. Където е висока, идват търговските вериги. При нас, както виждаме, е пълно с тях. В Стара Загора изграждат магазини.
Вторият тревожен фактор е големия спад на икономически активните работници на възраст между 15 и 64 години. По официални данни коефициента на заетост спада рязко от 64% на 58% през последните 5 години на фона на намаляващото население при нас, за разлика от други региони.
Намалява и броят на икономически активното работещо население. Не на последно място по значимост е фактът, че в региона лицата с основно и по-ниско образование остават постоянно 18.3% през последните години. Това е проблем за инвеститорите, тъй като не са убедени, че ще открият при нас достатъчно квалифицирана работна ръка. Важно е инвеститорът да е сигурен, че ще успява да си набира нужните кадри – предимно със средно специално образование.

- От друга страна обаче стойността на работната ръка у нас е силно подценена в сравнениие със средното в ЕС.
- Това, че средната заплата ще расте, е неизбежно. Не е нормално в Германия например да е 10 пъти по-висока. Това така или иначе ще се промени. Затова ние смятаме, че като компенсация можем да изведем някои уникални предимства на нашия регион, с които да привлечем инвеститори – традициите ни във високотехнологичното промишлено производство (ДЗУ, заводът по роботика “Берое”), благоприятното разположение на Стара Загора и региона на място, в което се пресичат основни транспортни артерии, и т.н.

- Виждате ли начин за подобряване на ситуацията с квалифицираната работна ръка?
- Тази пролет проведохме среща с директорите на всички професионални гимназии в Стара Загора. От Съюза на ресторантьорите предложиха да се намалят паралелките в Езиковата гимназия. Те в момента са твърде много, не могат да ги запълнят, критериите за прием са силно спаднали и на практика тази гимназия произвежда емигранти. На въпросната среща с колегите работодатели стигнахме до извода, че чуждият език не е професия. Направихме една анкета за нуждата ни от кадри и трябва да ви кажа, че нямаше нито един работодател, който да е обявил, че търси работник, който да знае само английски език и това да е единственото изискване. Напротив: търсят, например, среден специалист с изчислителна техника, с познания по английски. Но не и такъв само с езиков сертификат, който не може да върши нищо друго. Аз лично не смятам, че това може да се регулира административно – трябва да има конкуренция между учебните заведения за децата, но трябва да се повишат критериите за прием, защото това наистина е много порочно. Резултатите от анкетата ще ги оповестим до няколко дни. Трябва да се обясни на децата, че придобивайки професионално образование, те ще получат достъп до високоплатени работни места, и ще могат да се издържат достатъчно добре. Германците, например, в това отношение са доста по-практични от нас. А ние сме пълни с безработни социолози, психолози, философи и пиари, много от които накрая стават сервитьори.

- Доколко, според Вас, “Индъстри уоч” може да помогне реално за подобряване на инвестиционния климат в региона?
- Не искам да им правя реклама, но ние се базираме на опита им и на постигнатите от тях резултати. Освен статистическо проучване те предлагат набелязване на стратегия, следване на последователни стъпки и администриране и консултиране от самото начало напред през развитието на една бъдеща икономическа зона, която условно наричаме “Загоре”, и която обхваща не само Стара Загора, но и Казанлък, Чирпан, Раднево, Сливен, Ямбол. Нямаме време повече за работа по метода проба/грешка, просто трябва да използваме това, което е сигурно и надеждно. Основната дългосрочна цел трябва да е открояване на уникалните конкурентни предимства на региона на Стара Загора като инвестиционна дестинация и утвърждаването й на националната и глобалната бизнес карта. Безнессредата може да се подобри и чрез редовни анализи и бизнес форуми в Стара Загора. Търсим производства, които да произвеждат не гайки и уплътнители, а завършени изделия.

- Какви пари искат те за това?
- Нека не обявяваме цифри, но сумите са малки. За една община са просто смешни.

- А какво казва местната власт?
- Говорихме с председателя на Общинския съвет г-н Емил Христов. Той пое ангажимента въпросът да бъде отразен в бюджета за 2017 г. Желателно е наистина контактът с Индъстри Уоч да стане от името на Община Стара Загора. Имаме и много силна подкрепа от Областната управа в лицето на инж. Георги Ранов. Предстои да проведем такива срещи и с другите кметове на общини, при това много бързо, още тази година, и по този начин да направим първата стъпка още в началото на януари. Не можем да чакаме нещата да се случат от само себе си. Това няма как да стане.
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн