Кметът на община Опан Генчо Колев – с наградата “Кмет на годината” на телевизия “Евроком”

STZAGORA.NET
*
Предаването “Кметовете на България” на телевизия “Евроком” обяви за “Кмет на годината №1 за подобряване жизнения стандарт на населението” кмета на Община Опан Генчо Колев. След като наградата му бе връчена, г-н Колев даде кратко интервю за медията ни.

- Честита Ви награда, г-н Колев! С какво спечелихте вниманието и признанието на ТВ “Евроком”?
- Нека първо да обясня какви са реалностите при нас. Община Опан е с територия от 257 хил.дка. В състава й са 13 села с малко над 3100 жители. . Условията на живот днес, през 2016 г., не са от най-добрите: без вътрешна транспортна схема, без необходимото снабдяване с хранителни продукти, без нормално здравеопазване и снабдяване с лекарства, кални улици и т.н. Това е по-скоро оцеляване, отколкото, като живот в 21-ви век. Така е в малките населени места. Докато в големите градове хората мечтаят да вървят по мраморни плочки и по осветени булеварди, хората при нас мечтаят да излязат от калта и тук-там по улиците да мъждукат лампи. В града желаят да се скъсяват интервалите по линиите от градския транспорт, а в Опан се надяваме поне един ден в седмицата да имаме превоз до общинския център. Всички хора имат мечти, но както виждате те са несъразмерни.
- И какви лостове за промяна имате в тази ситуация?
- Подобряването на условията на живот в Опан и селата е моя основна задача още от първия ми работен ден като кмет. Първото, което направих, беше да изградим липсващата вътрешна транспортна схема. Резултатът е налице: в момента имаме връзка между общинския център с отделните населени места. Вярно е, че в голямата си част тя е един път седмично, но все пак това е само началото и занапред графикът ще се сгъстява. След много години протакане най-после в общината беше монтиран банкомат, който е единствен на територията ни и като такъв представлява значителна социална придобивка. Вече няма нужда да се ходи до Стара Загора или Раднево, за да изтеглят хората пенсия или заплата. Активно работим по подмяна и разширяване на уличното осветление и очакванията ни са до Коледа при нас да стане много по-светло от преди. По калните улици закупихме и разпръснахме близо 1500 тона насипни материали. До края на мандата ще покрием с над 80% от улиците. През изминалата една година бе извършен цялостен ремонт на 30% от сградите на кметствата. Сериозен ремонт е направен и на две обществени сгради.
- Това наистина е за всички жители на общината, но какво правите конкретно в социалната сфера?
- За хората в неравностойно социално и здравословно състояние реализирахме проекта “Достоен и независим живот”. В него са обхванати 65 души (35 потребители и 30 помощници). Този месец стартира и проектът “Топъл обяд” за доставка на безплатна храна на 22-ма души. Поддържаме и дейност “Домашен социален патронаж” за доставка на храна на възрастни хора, като услугата е с капацитет да обхване 70 човека. В областта на образованието на децата в целодневната детска градина и основното училище полагаме усилия то да бъде според изискванията на съвременното обучение. В градината се доставя мултимедия и други модерни пособия. Общината е изготвила проект за вътрешен ремонт и оборудване на училището, както и за изграждането на спортни съоръжения в училищния двор. Не мога да подмина и усилията на общината за развитието на спорта. През миналата година за първи път след десетилетия застой проведохме два футболни турнира на малки врати – “За купата на кмета на общината” и “За купата на фирма “Румдо-73″, с участието на 8 отбора от населените места. Неописуеми бяха емоциите на терена и сред зрителите. Намеренията ни се да продължим и разширим възраждането на спорта и през следващите година на мандата.
- Сред общинските дейности с най-голям обществен резонанс навсякъде е сметосъбирането. Как е уредено то в Опан?
- В края на тази година и до средата на следващата общината изцяло ще премине към сметосъбиране с контейнери. Към момента са закупени 20% от тях и до края на месец май се надявам да успеем да доставим и останалите. За тази цел със собствени парични средства сме закупили два автомобила – един специализиран и друг спомагателен.
- В какво състояние са общинските финанси?
- Всичко това нямаше как да стане, ако не бяхме предприели конкретни дейности по финансова стабилизация на общината. Наследените неразплатени, нефактурирани и поети задължения, възлизащи на близо 200 хиляди лева, са разплатени. Тук дебело ще подчертая, като съпоставка, че предходното управление годишно е събирало близо 63 хил.лв от местни данъци и такси, а е харчило стотици хиляди лева. Тази година благодарение на наложената строгата финансова дисциплина и активна събираемост на приходите, в общината вече има финансова стабилност. Всички просрочени задължения са погасени. Своевременно се заплащат и текущите задължения, и за пръв път от десетилетие в общината се очаква да има преходен остатък за следващата година от над 100 хиляди лева. Всичко това е в резултат на упорития труд на служителите в Общината. Темпото, с което работихме през тази първа година от мандата, беше високо. Така ще бъде и занапред, защото решаването на проблемите е единственият ни път към успеха. Наясно сме, че всеки труд се осмисля, когато има резултат от него. Така че тази награда е и тяхна награда, и аз я посвещавам на служителите от нашата администрация.
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн